GTA 6 izide samo na konzolah, PC-jaši pa se lahko obrišemo pod nosom

Igričarska industrija se neprestano spreminja in PC je bil dve desetletji nazaj videti kot raj za pirate in prevarante, zato to med razvijalci iger ni bila ravno priljubljena platforma in dogajale so se takrat bizarne reči: primer tega je denimo serija Gears of War, od katere smo dobili samo prvi del, medtem ko drugi in tretji še do danes nista zaživela na računalnikih.

Vse to se je spremenilo, ko je zaživel Steam in založniki in razvijalci so sčasoma doumeli, da je PC povsem legitimna platforma na kateri se da dobro zaslužiti. Kasneje so privlačnost računalnikov uvideli tudi japonski založniki, ki so začeli za računalnike predelovati svoje jRPG-je in sčasoma je situacija prišla do te stopnje, da Microsoft zdaj svoje naslove istočasno izdaja tako za PC kot za Xbox Series X in celo Sony je začel svoje franšize tipa God of War in Uncharted seliti na računalnike.

Izjema pri razvijalcih pa je Rockstar. Temu se je PC platforma zamerila vse od izdaje igre GTA San Andreas, saj je takrat na PC-jih nek modder znotraj datotek izvohal kodo, ki je omogočila, da je glavni protagonist CJ skozi smešno mini igrico seksal s svojimi izbrankami. Koda je bila prisotna v vseh izdanih kopijah igre, kar je v javnosti naredilo cel vik in krik. Afera imenovana Hot Coffee je razvijalca in založnika prisilila, da je iz trgovin umaknil vse fizične kopije igre, zadevo popravil in nato ponovno postavil na prodajne police, s tem pa je založnik utrpel milijone dolarjev izgube.

Vse od takrat Rockstar PC-ja ne mara preveč in to sovraštvo skozi dve desetletji še ni usahnilo, saj so nato vse njihove igre izšle najprej na konzolah in šele nato na PC-ju. Tako je bilo v primeru igre GTA 5, ki je na konzolah izšel septembra 2013, a je na PC skočil šele aprila 2015 in enako je veljalo za Red Dead Redemption 2, kjer je bil razhod med izidom na konzolah in PC-ju eno leto.

Žal tudi težko pričakovani GTA 6 pri tem ne bo delal izjeme. Prvi napovednik nam sicer ni pokazal platform izida, vendar pa je založnik naknadno Take-Two potrdil, da bo GTA 6 v 2025 izšel samo za konzoli PlayStation 5 in Xbox Series X/S, o PC-ju pa ni bila zapisana niti ena beseda. Brez dvoma bo zadeva naknadno izšla tudi na računalnikih, a verjetno bo za kaj takšnega treba počakati vsaj eno leto – v tem primeru dobimo že smešne datume: PC verzija bi se nato rodila šele leta 2026 – morda celo že blizu 2027, če se bo GTA 6 na konzolah pojavil decembra 2025.

Založnik Take-Two je sicer znan po temu, da rad z eno igro poskuša večkrat zaslužiti, saj ni bilo malo igralcev, ki so Red Dead Dead Redemption 2 najprej kupili za PlayStation 4, nakar so zaradi višjih sličic na sekundo zadevo prevzeli še na PC-ju. Čeprav to drži se nam vseeno zdi, da Rockstar še vedno zaničuje PC publiko: primer tega je GTA 5, ki je dobil posodobitev Enhanced Edition z ray tracing osvetlitvijo, a ta je na voljo samo za PlayStation 5 in Xbox Series X.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

9 KOMENTARJI

  1. The majority of Rockstar’s biggest games over the past decade-plus have all been delayed beyond their originally announced release windows, including Grand Theft Auto IV, Red Dead Redemption, Grand Theft Auto V, and Red Dead Redemption II. This doesn’t guarantee that Rockstar will delay Grand Theft Auto VI, but it does demonstrate that Take-Two and Rockstar are willing to delay their biggest games presumably in a bid to improve quality. hvala ker boste testirali beta 🙂 enako je bilo za gta in vse rockstars release samo da bodo milkali potem se za ps4 etc ps6 nove konzole

  2. igra bo na trenutnih konzolah omejena kot je bila ob izidu na PS3. PC in naslednja generacija konzol, bo ponovno dobila izboljšano verzijo igre.

    • Preverjenih informacij glede izida na PC-ju ni, ker trenutno vsi samo ugibamo. Vse kar je zaenkrat uradnega je izid na konzolah PlayStation 5 in Xbox Series S/X tako da v bistvu zaenkrat živimo v svetu, kjer GTA 6 ni napovedan za PC 🙂

  3. Igrica ki je skoraj propadla se ukazujejo kje bo izšla gta samo igra 23000 ljudi cyberpunk je na drugem mestu cs 2 na prvem prej gta 5 je bilo čez 20.000.000 ko je izšla… Bruka največja v zgodovini

    • O čem ti govoriš? Malo preveri še enkrat statistiko . Drugič pa a ti veš da to govoriš o igri, ki vsake 3 mesce proda novih 5 milijonov kopij? Cyberpunk bo lahko samo sanjal o takih številkah.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime