Samo nekaj dni po izidu igre The Day Before njen studio zapira svoja vrata

Igra The Day Before žal nikoli ne bo izpolnila svojega potenciala. Nesrečni naslov pod katerega se je podpisal razvijalec Fntastic ni imel lahke poti, saj se je moral med razvojem boriti proti dvomljivcem, ki niso verjeli, da je igra sploh resnična in da želi morda razvijalec samo nekaj na hitro zaslužiti, nakar jo bo popihal z nabranim denarjem.

Ko je igra končno izšla je požela univerzalno negativne kritike in to upravičeno. Stvar preprosto ni delovala, saj so bili hrošči tako ogromni, da so igralci ob prvih korakih padali skozi mape, napadali so vas nevidni zombiji, strežniki so bili nedosegljivi in na koncu koncev tole sploh ni bil MMO, ampak navadna tretjeosebna streljanka z “extraction” mehanikami.

Kljub temu pa je bila zadeva izjemno popularna na Twitchu, kar pomeni, da jo je pokupilo tudi nekaj igralcev. Samo dva dni kasneje so te številke hitro začele upadati, saj so se igralci naveličali gledati cirkuške spake in so bodisi zahtevali denar nazaj ali pa se odpravili v naročje druge igre. Upad je bil očitno dovolj velik, da je Fntastic samo nekaj dni po izidu vrgel puško v koruzo in preko X-a napovedal, da The Day Before preprosto ni prodal dovolj kopij, da bi lahko pokrili stroške razvoja, zato se studio zapira. V sporočilu za javnost so dodali, da studio med razvojem ni pobiral prednaročil in ni nabiral denarja preko platform tipa Kickstarter in ves nabrani denar bo šel za pokritje stroškov, ki jih morajo odplačati raznim partnerjem.

Fntastic je nato začel z brisanjem svoje internetne prisotnosti. Uradni YouTube račun je pobrisal prav vso vsebino, izginil pa je tudi Discord kanal. Igro sicer še vedno lahko najdemo na Steamu, a tam ni več na voljo za nakup.

Seveda so se takoj začela pojavljati vprašanja glede vračila denarja. Tisti, ki so igrali manj kot dve uri, lahko dobijo svojih 38 € takoj nazaj, problem pa se pojavi pri drugih, ki so igrali dlje. K sreči se zdi, da bo sam Valve tule naredil izjemo, saj se pojavljajo poročila, da so igralci dobili vračilo denarja, pa čeprav so igrali zadevo 40 ur. Na X-u se je oglasil tudi Fntastic, ki je povedal, da se skupaj z založnikom Mytona trudi, da bi vsi igralci dobili povrnjena sredstva in da Fntastic od igre ni zaslužil ničesar in tudi ne bo.

Ampak postavlja se vprašanje, če je bila prodaja zares tako slaba, saj glede na popularnost na Twitchu in postavljenih recenzijah številke spet ne bi smele biti tako mizerne. Direktor Fntastica Eduard Gotovtsev naj bi na Telegramu objavil poročilo, ki je nato ušlo v javnost in je bilo prevedeno v nam bolj znan jezik. Poročilo pravi, da je igra brž po izidu prodala več kot 201k kopij igre, a od teh je vračilo denarja zahtevalo skoraj polovica igralcev. Prodaja je nato potem povsem zgrmela na dno in igra je že v drugem dnevu izginila iz lestvice najbolj prodajanih Steamovih iger in tako nadaljnje vzdrževanje tega naslova preprosto ni bilo smiselno, saj bi moral razvijalec samo za strežnike letno odšteti milijon dolarjev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime