E3 je zdaj tudi uradno mrtev

Nekdaj največji igričarski dogodek se je včeraj od nas poslovil za vedno. Morda se vam sicer zdi, da smo o smrti dogodka E3 oziroma Electronic Entertainment Expo že večkrat poročali, a temu ni čisto tako, saj smo vedno upali, da bo krovna organizacija ESA stvar vendarle nekako preoblikovala in se vrnila v polnem slogu. Žal pa je zdaj tudi teh upov konec, saj je ESA včeraj preko uradnega X profila napovedala, da je po več kot 20 letih prišel čas za slovo in da je E3 zdaj tudi uradno mrtev.

Novica sicer ni neko blazno presenečenje, saj se E3 za svoj obstoj bori vse od leta 2020, ko je bil zaradi pandemije Covid-19 preklican, nakar se je leta 2021 pojavil v digitalni obliki. Ta je bil presenetljivo dober, vendar pa so gledalci in novinarji vseeno upali, da se bo stvar vrnila tudi v živo, a takrat nihče ni vedel, da je bila ta digitalna izvedba zadnji E3, ki ga bomo kadarkoli doživeli.

Dogodek je bil nato leta 2022 spet odpovedan, ESA pa je obljubila, da se vrne v polnem sijaju leta 2023. Verjeli smo jim tudi mi, saj smo čutili, da so tole zadnji izdihljaji tega sejma in da ga želimo vsaj enkrat preizkusiti v živo, zato smo se tudi odpravili v Los Angeles. Snovanje verzije za 2023 je bilo spočetka videti dobro, saj se je ESA povezala z organizatorjem ReedPop, ki že dolgo izvaja sejme PAX in če bi kdo znal E3 rešiti muk bi bil to ravno on. A tudi ta naveza ni obrodila sadov, saj je udeležbo odpovedala sveta trojica Nintendo, Sony in Microsoft, nakar je svoj nastop preklical tudi Ubisoft. Na koncu je bil dogodek odpovedan, malce kasneje pa sta se razšla tudi ESA in ReedPop, zaradi česar je bil odpovedan tudi sejem v 2024.

Obstajale so sicer govorice, da se namerava E3 vrniti v 2025, vendar pa so zdaj tudi ti dogovori padli v vodo in ESA je po vseh pripetijah dokončno vrgla puško v koruzo in se odpovedala prirejanju dogodkov. Direktor Stanley Pierre-Louis je v intervjuju za The Washington Post povedal, da je bila odločitev težka, a da zdaj industrija deluje drugače in večja podjetja se odločajo za prirejanje svojih lastnih digitalnih konferenc, ki so za izvedbo cenejše, hkrati pa se založnikom ni treba boriti za z drugimi za pozornost igričarske publike.

Finančno izvedba E3-ja morda res nima več smisla, a vseeno je njegova usoda žalostna in nekakšna prelomnica v svetu dogodkov, ki postajajo čedalje bolj digitalni, ljudje pa izolirani drug od drugega. E3 je bil namreč dolgo nekakšen praznik igričarske industrije, saj so bili napovedniki za največje igre prikazani eden za drugim, gledalci pa so ob tem doživljali zaporedne orgazme. Prav tako je bil to dogodek, kjer so se tkale nove poslovne vezi med razvijalci, založniki in novinarji in to je bil prostor, kjer se je dalo preizkusiti igre mesece, če ne celo leto pred dejanskim izidom.

Ne smemo pa pozabiti, da nam je E3 leta dostavljal slavne cringe momente iz strani založnikov, ki so občasno na oder postavili ljudi, ki niti približno niso pravi za predstavljanje iger. Vsi se spomnimo slavne Konamijeve konference, kjer si komaj razumel govorjeno besedo ali pa Ubisoft, ki je na oder postavil pevca Jasona Derula, ki v živo ne zveni niti približno tako dobro kot pa preko Spotifyja.

E3 objokujejo tudi nekatera pomembna imena igričarske industrije. Hideo Kojima je njegovo smrt označil za “žalostne novice” in z radostjo v srcu se spominja stoječih ovacij, ki jih je prejel na odru pri predstavitvi igre Metal Gear Solid 2.

Cory Balrog, ki ga poznamo kot režiserja iger God of War, se je na X-u spomnil svoje prve predstavitve Kratosa in nikoli ne pozabil veselih in navdušenih ljudi, ki so preigravali povsem novo igro, kjer je v glavni vlogi nastopal jezen možakar z verigami. K temu je pripisal, da je hkrati ljubil in tudi sovražil ta sejem.

S smrtjo E3-ja se je zaključila tudi določena era igričarske industrije in čeprav še vedno imamo dogodke kot so Gamescom in digitalni The Game Awards, je E3 še vedno bil nekaj posebnega in žal mi je vseh tistih mlajših igralcev, ki zdaj nikoli ne bodo mogli izkusiti njegovih predstavitev in bodo napovednike iger spremljali samo še digitalno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime