V Sloveniji smo dobili prvo TV voditeljico, ki jo poganja umetna inteligenca

Kako daleč smo od tega, da nam bo umetna inteligenca stregla po službah ni več vprašanje, na katerega bi bilo treba odgovarjati, saj je stvar že tule in to aktivno počne. Nedavno smo poročali o startup podjetju Channel 1, ki je pokazalo hudo impresivno tehnologijo ustvarjanja umetnopametnih televizijskih voditeljev, a takrat se nismo zavedali, da je nekdo zadevo spočel že v praksi in to kar pri nas v Sloveniji.

Ledino na področju umetne pameti tako pri nas orje… Mercator? Veletrgovec si lasti spletno stran z novicami M Soseska, tam pa je preko oddaje Novice iz soseske zaživela prva umetno pametna televizijska voditeljica Ota R. Merc. Ime je morda slišati malce trapasto in tudi je, saj je to premetanka besede Mercator.

Stvar je videti kot v redu koncept, ki bi ga bilo treba še fino dodelati, vendar se očitno Mercator s takimi zadevami ne obremenjuje preveč in je že spočel kopico takšnih umetnopametnih oddaj ter jih nato delil preko svojih družabnih omrežij. Če pri Channel 1 prikazu ugibali, ali na zaslonu gledamo resnično osebo ali nekaj, kar je spočela umetna pamet, tega misterija pri Oti ni. Glas se sliši robotsko in preprosto ni naraven, obrazne grimase pa praktično ne obstajajo in ob gledanju res dobiš občutek, da gledaš robota, ki mu je nekdo na glavo poveznil lasuljo. Predvsem manjka tisto, kar nas je pri Channel 1 najbolj navdušilo: sinhronizacija ustnic z govorjenim besedilom, ki se nato lahko nato celo dinamično prilagaja k različnim jezikom. Ota je videti po drugi strani povsem mrtvo in iz njenih oči lahko preberemo samo hladnokrvno željo, da se osvobodi človeških sužnjev in svet podredi svojim robotskim željam.

Ota tako ni preveč impresivna, a seveda so to šele zgodnji začetki, ki bodo sčasoma nadgrajeni in morda bo enkrat ta voditeljica postala tako življenjska, da se bodo začela kolena od strahu šibiti tudi voditeljem iz mesa in krvi. Bi si pa vseeno želeli, da bi bila prva implementacija umetnopametne voditeljice na slovenskih tleh malce bolj impresivna: če ne drugega bi ji lahko vsake toliko zamenjali srajco ali pa malce spremenili frizuro in tako v njene nastope vnesli vsaj nekaj dinamike.

Nismo pa Slovenci prvi na Balkanu, ki smo se domislili za nalogo vodenja novic postaviti umetno inteligenco. Na enako idejo je prišel črnogorski portal Dan, ki je na čelo dnevnih novic postavil umetnopametno voditeljico Maro, a ta je očitno zasnovana na enakih algoritmih kot naša Ota, tako da je nekako enako neimpresivna.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime