Ameriški SEC odobril trgovanje z Bitcoin ETF skladi

Danes se je v svetu kriptovalut zgodil nov prelomen dogodek, ki se ga znamo čez nekaj let spominjati kot pomemben mejnik glede razvoja tega še vedno dokaj kontroverznega plačilnega sredstva. Enkrat za spremembo ne govorimo o hekerskemu vdoru na kakšno kriptomenjalnico, niti ni direktor te bil aretiran ali pa obtožen nelegalnega trgovanja.

Prelomnica se je tokrat zgodila na legalni strani, saj je ameriški regulator za trg vrednostih papirjev oziroma SEC po mesecih ugibanj uradno odobril ETF sklade, ki omogočajo uporabnikom, da svoj težko prislužen denar investirajo direktno v kriptovaluto Bitcoin. Zadevo si lahko predstavljate kot investiranje v delnice, kar roko na srce dandanes počne večina ljudi, ki na kriptovalute ne gleda kot naslednjo generacijo plačilnega sistema, ampak samo na sredstvo za investicijo.

Kriptovalute so dandanes že zelo razširjene, a od navadnega smrtnika vseeno zahtevajo, da stvari malce preuči in se predvsem zavaruje, saj so takšni nevedneži lahke tarče za raznorazne goljufe. ETF bo po tej strani bolj varen, saj bodo za trgovanje skrbela preverjena podjetja, kot so BlackRock, Fidelity, Invesco, VanEck, Ark Investments in nekateri drugi. Trgovanja se bodo začela že danes zato se je že začel boj za tržni delež, čemur botrujejo tudi provizije, ki se konstantno znižujejo: BlackRock je denimo sprva načrtoval provizije v višini 0,30 %, a ko je Ark Invest najavil znižanje svoje provizije na 0,21 %, je tudi BlackRock spustil svojo številko na 0,25 %.

bitcoin

Kako se bo v končni fazi stvar odrezala na trgu je seveda treba še videti. Reuters poroča, da razni analitiki pričakujejo, da bodo ETF-ji samo letos v blagajne prinesli med 50 do 100 milijard dolarjev, tisti bolj skeptični pa pravijo, da bodo ETF-ji sicer profitabilni, a bodo za 55 milijard dolarjev potrebovali okoli 5 let.

Skratka, trenutno napovedovanje trendov je odveč, saj se trenutno vsi tepejo za svoj delež in na koncu bo vse odvisno od odziva vlagatelje. Verjetno nam ni treba posebej omenjati, da takšno vlaganje velja samo za ZDA in to zgolj za kriptovaluto Bitcoin, ki je v 2023 doživela velik porast vrednosti: leto nazaj je bila vrednost enega BTC žetona dobrih 16.000 evrov, medtem ko je zdaj ocenjen na več kot 42 tisočakov. Ravno ta prehod na ETF sklade je bil eden glavnih dejavnikov za vzpon Bitcoin valute, a dobro je šlo tudi drugim: Ethereum je bil januarja lani vreden 1.271 €, te dni pa kotira pri vrednosti 2.386 €.

Porast in padec raznoraznih kriptovalut lahko pridno spremljate na naši strani, ki je tudi prevedena v slovenščino.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime