Umetna inteligenca oživela legendarnega komika Georga Carlina

Kako se umetna inteligenca obnese ob ustvarjanju komedije? Bolj klavrno. No, vsaj to velja za spletno serijo Nothing, Forever, ki jo lahko spremljamo na Twitchu in poskuša preko umetnopametnih algoritmov poustvariti nove epizode Seinfelda, ki pa so tako zmedene, da praktično nimajo smisla.

Vendar pa se umetna inteligenca neprestano razvija in česa vsega je zmožna je nedavno predstavil YouTube kanal Dudesy, vsebino tega pa ustvarja istoimenovana umetna pamet, pred mikrofoni pa ji družbo delata komika Will Sasso in Chad Kultgen. Trik tega YouTube kanala je satira, saj umetna inteligenca sicer ustvarja šale, a je ta nato dopolnjena iz strani človeških voditeljev, ki se neprestano sprašujeta, če so nemara računalniški algoritmi postali že dovolj napredni, da bi znali ti ljudem jemati dandanašnje službe.

Na osnovi tega vprašanja je Dudesy zopet obudil slavnega komika Georga Carlina, ki velja za enega od najboljših stand up nastopačev, a žal se je ta legendarna figura od nas poslovila leta 2008, ko je bila stara 71 let. Pod rušo se je tako skrival dolgih 15 let, Dudesy pa ga je zdaj zopet obudil in spočel nov, uro dolg stand up nastop imenovan “I’m Glad I’m Dead”.

Stand up poskuša narediti tisto, kar oboževalci Carlina objokujejo vse od njegove smrti: da bi ta komik zopet lahko dotaknil aktualnih tem in se iz njih ponorčeval na svoj tipični sarkastični način, ki je prežet s črnim humorjem. In treba je reči, da se umetna inteligenca odreže bolje kot pa bi si mislili, saj skorajda zadane intonacijo Carlinovega glasu, šale pa prav tako niso počez zanič, čeprav jim manjka tista genialnost in dostava vrstic, ki jih je George skozi leta pripeljal do perfekcije.

Stand up se pošali iz širokega seznama tem in se zraven ponorčuje tudi iz samega dejstva, da umetna inteligenca zopet oživlja mrtve komike in ob to doda, da je on samo prvi med njimi in da lahko pričakujemo tudi oživitev drugih legendarnih nastopačev, kot so Richard Pryor, Robin Williams in Andy Kauffman, vsi ti pa bodo 24 ur na dan komentirali aktualna dogajanja.

Dvomimo sicer, da je čisto vso vsebino nastopa res spisala umetna inteligenca in da sta verjetno vsebino dopolnila voditelja Sasso in Kultgen, a dejstvo ostaja, da se je cel YouTube kanal zdaj znašel na vročem stolu. Internetna publika je namreč na moč jezna in Reddit je poln pritožb glede nespoštovanja Carlinovega dela in da je takšna vsebina naravnost nagnusna.

Jezna je tudi Carlinova hčerka Kelly Carlin, ki je na X-u zapisala, da je njen oče celo življenje izpopolnjeval svoje nastope in da so ti poskusi oživljanja njegovega dela preko umetne inteligence samo poceni ponaredki, ki ga nikoli ne bodo nadomestili. Zraven je dodala, da je njen oče ustvaril 14 daljših stand up nastopov in da naj si ljudje raje ogledajo te ali pa kakšne druge talentirane komike, ki so dejansko živi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime