Fortnite se letos vrača na iPhone, a samo v Evropi

Včasih je prav fajn živeti v Evropski uniji, saj se sprejemajo razni zakoniki, ki velike tehnološke igralce prisilijo, da se jim pokorijo, drugače njihove storitve in izdelki pri nas preprosto ne smejo obstajati in to je tudi edini način, da se takšna podjetja upognejo zahtevam saj jih je strah samo ene stvari: izgube dobička.

Na takšen način smo iz podjetja Meta dobili možnost, da lahko ločimo računa za Instagram in Threads, Apple pa je moral ravno zaradi Evropske unije presedlati na polnjenje preko kabla USB-C. Zdaj bo evropski zakonik služil tudi za nekakšen most, ki bo založniku Epic Games omogočil, da na telefone in tablice podjetja Apple zopet povrne svojo huronsko popularno igro Fortnite.

Te že leta ni na spregled na telefonih iPhone in tablicah iPad, razlog pa so sodne bitke med Applom in Epic Gamesom, saj je slednji zahteval, da Apple odpre svoj operacijski sistem iOS in na njem omogoča namestitev drugih, zunanjih trgovin, saj je moral drugače Epic Games za vsako transakcijo Applu plačati določene procente, to pa je na koncu naneslo tako velike številke, da se je Epic Games spustil v tožbo.

Slednjo je sicer izgubil, vendar pa so EU regulatorji vseeno pritožbam prisluhnili in zdaj Applu naročili, da mora na evropskih tleh odpreti svoj operacijski sistem in omogočiti nalaganje aplikacij in trgovin, ki jih drugače ne najdemo znotraj njihovega AppStora.

Epic Games je tako že najavil, da bodo zaradi spremenjenega zakonika Fortnite zopet pripeljali na Apple naprave in igralci ga bodo lahko prenesli preko trgovine Epic Games Store, ki bo zdaj končno zaživela na iOS-u. Vendar pa Epic Games ni požel tako velike zmage, kot pa se morda zdi na prvi pogled.

Pretkani Apple je namreč resda dovolil nameščanje zunanjih aplikacij in trgovin, vendar pa je zraven postavil še pogoj, da mora vsaka trgovina, ki preseže milijon prenosov, za vsak nadaljnji prenos plačati 0,50 €. V praksi to pomeni, da bo Epic Games Store prvih milijon prenosov zabeležil brezplačno, a bo moral za naslednjih milijon prenosov Applu plačati 500.000 €. Glede na huronsko popularnost Fortnita bo ta številka zagotovo hitro dosežena, Apple pa je k vsemu skupaj še dodal klavzulo, da bo omogočal plačila preko zunanjih servisov, a bo pri vsaki od teh transakcij pobral 27 % komisije.

Skratka, Epic Games bo s tem dosegel bolj votlo zmago in Tim Sweeney se na X-u že glasno pritožuje, da Apple s tem krši zakon. So pa pri vsemu skupaj največ pridobili igralci, ki bodo po vsem tem času zopet lahko uživali v Fortnitu na svojih Apple napravah in mnogim od njim je povsem vseeno, kdo na koncu pobere drobiž od njihovega zadnjega nakupljenega svetlečega klobuka.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime