Zdi se, da bo Xbox res povsem opustil prodajo igre preko fizičnega medija

Vse glasnejše so govorice, da bo podjetje Microsoft v prihodnjih letih pošteno spremenilo strategijo prodaje iger in ena večjih teh se bo zgodila na trgu fizičnih medijev, ki jih ta založnik proizvaja za svojo konzolo Xbox Series X.

Da je nekaj na tem je najprej opozoril dobro znani insajder Wario64, ki je dobil informacije, da naj bi ameriška trgovska veriga Walmart pričela z odstranjevanjem fizičnih kopij igre Starfield, nakar bi iz njihovih polic izginili tudi vsi drugi Xbox naslovi.

Ta govorica je bila nato še podkrepljena preko zadnjih masivnih Microsoftovih odpuščanj, kjer je čez noč službe izgubilo okoli 1.900 ljudi, podjetje pa naj bi ob tem povsem razpustilo razdelek, ki je skrbelo za pripravo in proizvodnjo fizičnih ploščkov. To sicer še ne pomeni, da je Microsoft zares opustil delo na fizičnih ploščkih, saj bi lahko ta del posla prepustil neki tretji, po možnosti cenejši stranki.

Govorice glede tega dogajanja pa kar nočejo potihniti. Zdaj se je do novih informacij dokopal novinar Christopher Dring iz spletne strani GamesIndustry.biz, ki je na podcastu Microcast povedal, da mu je več večjih založnikov zaupalo, da ne bodo več proizvajali fizičnih kopij iger za konzolo Xbox Series X. Večji evropski trgovci tako v svojih trgovinah in na spletnih straneh več ne oglašujejo fizičnih ploščkov iger za Xbox Series X.

Razlog je preprost: fizična prodaja iger je dandanes drobiž v primerjavi s tistimi, ki se prodajo digitalno. Microsoft se naj bi tako odločil, da bodo vse nadaljnje igre za Xbox Series X izšle samo digitalno, na kar so nakazali že tisti nenačrtovano razkriti dokumenti, ki so med drugim napovedali povsem digitalno Xbox Series X konzolo “Brooklin”, ta pa naj bi se prodajala brez optične enote in naj bi na trg prišla novembra letos.

Umik fizičnih kopij je za založnika lahko dvorezen meč. Po eni strani bodo prihranili evre, saj se jim ne bo treba ukvarjati z izdelavo fizičnih izdelkov, ki jih je nato treba še pakirati in razposlati partnerjem. A po drugi strani bodo zdaj stranke, ki bodo vstopile v trgovine z igričarsko robo na policah videli samo znamki PlayStation in Nintendo, kar zna slabo vplivati na prepoznavnost znamke Xbox. Ni jih malo, še posebej starejših, ki želijo sinu ali nečaku kupiti “tisti novi Call of Duty” in se po nakupe odpravijo v fizične štacune tipa Mimovrste in če tam Xbox različice ne bo, potem je s tem Microsoft zabeležil izgubo stranke.

Naslednja večja igra izpod Microsofta bo Senua’s Saga: Hellblade 2, za to je bilo pa že najavljeno, da bo izšla samo v digitalni obliki in bo zase zahtevala nekoliko nižjo ceno 50 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Res je, da bodo zgubili pri kupcih, ki kupujejo za drugo osebo, bodo pa pridobili s tem, ker se rabljene igre na ploščkih ne bodo mogle več prodajati in bo tako vsak primoran kupiti novo digitalno različico igre.

  2. Pričakujem da bodo vsi slej kot prej žal opustili prodajo ploščkov. Nekatere igre že zdaj v fizični obliki izidejo samo na evropskem trgu ali pa omejenih izdajah.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime