Phil Spencer bo naslednji teden podelil novice glede prihodnosti konzole Xbox

Če morda malce spremljate igričarsko industrijo potem ste zagotovo opazili, da je internet te dni poln govoric glede ogromnega preobrata večnih tekmecev konzolnih vojn, ki jih že desetletja bijeta PlayStation in Xbox.

V začetku leta so se namreč pojavile govorice, da namerava Microsoft povsem ukiniti koncept preteklih in prihajajočih ekskluziv in jih bo začel prodajati in predelovati tudi za Sonyjevo konzolo PlayStation 5, nekaj od te ponudbe pa bo zašlo tudi na Nintendo Switch. Razlogov za takšno selitev je več, a primarni dejavnik naj bi bilo dejstvo, da konzole Xbox Series S in X preprosto preveč zaostajajo v prodaji, zaradi česar je tudi iztržek pri prodaji iger veliko manjši kot bi lahko bil.

Spletni pogovori in ugibanja so se medtem razpasla v vse kotičke interneta. Na znanem forumu ResetEra se je razpasla diskusija, ki je hitro presegla 140 strani, nakar je bila ta tema zaprta in je bila objavljena nova, ta pa ima že zdaj 50 strani. Pogovori so se najbolj razpasli po poročilu spletne strani XboxEra, ki je iz virov izvedela, da se je Microsoft res odločil svoje igre izdajati na konzoli PlayStation 5 in da je podjetje novico nameravalo najprej javno razglasiti konec februarja, a da so zaradi vseh teh govoric termin najave premaknili na začetek tega meseca.

In to očitno zdaj drži. Phil Spencer, šef Xbox divizije, je na X-u včeraj zapisal, da Microsoft ni gluh in da se zaveda vseh govoric, zaradi česar bo že naslednji teden podelil podrobnosti glede prihodnosti konzole in znamke Xbox.

Ti trije kratki stavki morda resda niso preveč zgovorni, a če beremo med vrsticami lahko iz njih razberemo eno pomembno dejstvo: Phil vseh teh govoric ni zanikal, čeprav bi lahko enostavno zapisal, da so še vedno zavezani k ekskluzivam in da se igralcem ni treba bati za prihodnost konzole Xbox. Tega ni naredil zaradi česar lahko sklepamo, da se bo pri Microsoftovih igrah res nekaj spremenilo, vprašanje pa ostaja, kako korenite bodo te spremembe.

Microsoft je v zadnjih letih veliko svojih igričarskih upov začel polagati v svoj servis Game Pass, kjer ne samo da imajo igralci dostop do cele palete raznoraznih iger, ampak lahko tudi Microsoftove lastne igrajo od prvega dneva dalje. Morda se bodo tudi na tem področju zgodile spremembe, saj je razvoj AAA iger tipa Starfield, Awoved, Forza Motorsport in Fable enostavno postal predrag in traja predolgo, da bi nato za igre računali samo mesečno naročnino in to na konzoli Xbox, ki nima tako velikega obsega kot PlayStation.

Microsoft je po nakupu založnika Activision Blizzard pod svoje okrilje dobil res veliko razvijalcev in licenc, ki bi jih lahko tržili izključno digitalno in prodajati vse te naslove preko svojega in PlayStation sistema bi bila finančno smiselna odločitev. Težko pa je ob tem ostati optimističen glede prihodnosti konzole Xbox, saj bodo igralci upoštevali kmečko logiko: zakaj bi kupoval to konzolo, če pa na PlayStationu dobim tako ponudbo Sonyja kot tudi Microsofta? Ekskluzive so še vedno pomemben del konzolnega trga in brez njih bo prodaja Xboxa še bolj upadla, dokler ne bomo dosegli meje, kjer se studiem finančno ne bo več izplačalo svojih iger optimizirati za ta sistem, čemur bi nato lahko hitro sledila smrt znamke Xbox.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. vprašanje do kdaj bomo sploh še dobivali nove konzole. v “bližnji” prihodnosti nas najverjetneje čaka pretočno igranje iger. še dobro, da imamo vsi odlično optično povezavo…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime