Konec konzolnih vojn? Microsoft naj bi svoje igre pripeljal tudi na PlayStation

Na začetku leta 2024 so se pojavile naravnost divje govorice, ki smo jih slišali tudi mi in smo jih najprej označili za nesmisel. A čedalje več novinarjev dobiva informacije iz svojih lastnih virov, ki pravijo, da bo Microsoft kmalu napovedal popolno spremembo svoje strategijo izdajanja ekskluziv, ki bodo po novem začele izhajati tudi na konzolo PlayStation 5.

Spletna stran XboxEra je iz svojih virov izvedela, da so znotraj Microsoftovih pisarn potekali intenzivni pogovori glede nadaljnje strategije izdajanja naslovov in na koncu naj bi prevladalo gibanje, ki bi dosedanje in prihajajoče ekskluzive poleg PC-ja in konzole Xbox Series X dostavila tudi na Sonyjev sistem PlayStation 5. Vsi s to odločitvijo niso zadovoljni, a ta naj bi bila dokončna, Microsoft pa naj bi svojim razvijalcem že začel dostavljati razvojno strojno opremo za predelavo kode na konzole PlayStation 5.

Razlog za takšno odločitev je preprost: konzole Xbox v prodaji enostavno preveč zaostajajo za PlayStationom in v preteklosti je bil tudi sam šef divizije Xbox, Phil Spencer, skeptičen do tega, da bo Xbox kadarkoli lahko spet ujel PlayStation. Microsoft je v nakup založnika Bethesda in Activision Blizzard vložil ogromno denarja, ki pa ga pušča na mizi če svojih naslovov ne ponudi tudi na konzolah, ki so preprosto bolj popularne. Xbox Series X in PlayStation 5 sta si na ameriškem trgu še nekako enakovredna, a drugod po svetu je situacija povsem drugačna in močno nagnjena v prid Sonyjevim sistemom.

Prva izmed ekskluziv, ki bo doživela prehod na nove platforme je mega zabavni Hi-Fi Rush, ki smo mu lani nadeli naslov igre leta, predelava za PlayStation 5 – in po možnosti tudi Nintendo Switch – pa naj bi se zgodila že v prvi četrtini tega leta. Takšen prehod naj bi doživela tudi večigralska gusarska igra Sea of Thieves, vendar pa viri spletne strani XboxEra tega naslova niso navedli.

Vendar pa Microsoft ne bo ostal samo pri predelavah manjših naslovov. Skok na PlayStation 5 naj bi doživela tudi največja Xboxova ekskluziva doslej: Starfield. Gre za najnovejši naslov razvijalca Bethesda in čeprav morda ni prejela najbolj visoke ocene se je vseeno dobro prodala, saj je v enem tednu od izida presegla 6 milijonov igralcev. Koliko od teh je igro dejansko kupilo in koliko je vanjo skočilo preko naročniškega servisa Game Pass je težko oceniti, a te metrike nam dajo vedeti, da je to popularen izdelek, ki bi na novi konzoli srečal frišno publiko, željno vesoljskih avantur. Starfield naj bi na novo konzolo skočil skladno z izidom dodatka Shattered Space, ki bo izšel enkrat kasneje v 2024.

Nova Microsoftova strategija bi bila naravnost tektonska in že zdaj odpira cel kup vprašanj. Kaj se bo potem zgodilo z naslednjo generacijo Xbox konzol? Bomo lahko na PlayStationu dostopali tudi do servisa Game Pass? Bo šel Microsoft morda po poti založnika SEGA, ki je včasih prav tako izdeloval svoje konzole, nakar se je preusmeril samo v založništvo?

XboxEra pravi, da nam na te odgovore ne bo treba dolgo čakati, saj naj bi Microsoft že v tem mesecu uradno napovedal to svojo novo strategijo, ki naj bi med drugim tudi povsem opustila fizično prodajo Xboxovih naslovov. Phil Spencer pa je pred kratkim napovedal, da bomo že naslednji teden dobili novice glede prihodnosti Xboxa.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. nekak logicno. radi vidijo denar ampak ga je na samo xbox platformi dost majn. razsirit na ostale platforme avtomatsko poveca dobicek za vec milionov. nevem kaj so sploh cakali tak dolgo.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime