Preko umetne inteligence obnovili pesem legendarnega pevca Tošeta Proeskega

Nekaj dni nazaj sem se po naključju spomnil legendarnega pevca Tošeta Proeskega, ki sem ga njega dni obsedeno poslušal, na vsakih nekaj let pa se spomnim njegove tragične smrti in ob tem postanem dvojno žalosten: najprej zaradi njegove smrti, saj je bil to eden najbolj talentiranih glasbenikov Balkana, nato pa zaradi tega, ker se zopet opomnim, da je od njegove smrti preteklo toliko in toliko let, kar me spomni na mojo lastno umrljivost. A tokrat sem pri svojem obujanju spominov naletel na presenetljivo in pozitivno novico.

16. oktobra je minila 16. obletnica njegove smrti, tako da bomo kmalu vstopili v dve desetletji, odkar je Toše na avtocesti izgubil svoje življenje, takrat star vsega 26 let. V svoji kratki karieri je sodeloval s številnimi glasbeniki in od nas se je v bistvu poslovil ravno na vrhuncu svoje kariere.

Še pred tem nesrečnim letom 2007 pa je v 2004 pa je Toše pri radijskemu voditelju in svojemu prijatelju Kirilu Zarlinovu posnel demo pesmi “Kažu da vreme leči sve”, ta pa je nato vsa ta leta čepela pri njemu in nikoli ni slišala radijskih valov. Demo je bil namreč nepopoln, saj je Toše pel ob spremljavi klavirja, zaradi tega pa pesmi ni bilo možno obdelati na način, ki bi bil pripravljen za končno poslušanje.

A to se je zdaj spremenilo na račun umetne inteligence, ki je zmožna ravno takšnih trikov. Ravno takšne tehnologije se je nedavno poslužila tudi skupina The Beatles, ki ji je uspelo očistiti vokal Johna Lennona, ki je ravno tako posnel demo, prepleten s klavirskimi notami in na koncu je nastala pesem “Now and Then”, ki se bo v zgodovino zapisala kot zadnja skladba te angleške skupine.

Tudi v primeru pesmi “Kažu da vreme leči sve” se je umetna inteligenca obnesla odlično, saj je Kirilu uspelo izolirati vokal, ga očistiti in odstraniti klavir, nakar je Kostadin Kamčev poskrbel za miks in mastering, za oblikovanje čustvenega videospota pa je poskrbel 351 Studio, ki, tako kot sam Toše, prihaja iz Makedonije.

Pesem je bila objavljena 25. januarja, ko bi Toše Proeski praznoval svoj 43. rojstni dan, poleg YouTuba pa je na voljo tudi pretočnega servisa Spotify. Tole morda tudi ne bo edina obdelana Tošetova pesem na kateri dela Kiril, ki je na Instagramu namignil, da že dela na predelavi pesmi “Po tebe”.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime