Logitech G Heavy Equipment Bundle – kmetovanje še nikoli ni bilo tako realistično

Serija iger kmetovanja Farming Simulator se na prvi pogled zdi kot nekaj, kar bi bilo popularno samo v Nemčiji, saj so tam naravnost zaljubljeni v raznorazne simulacije služb in Nemce očitno po napornem 8-urnem delavniku najbolj sprosti, da se usedejo pred računalnik in zaženejo neko simulacijo poklica tipa Ambulance Simulator ali pa veren simulator skladiščnika.

Ampak Farming Simulator je presegel domača tla, saj znamo vile vihteti tudi drugod po Evropi in tudi Slovenci smo najbolj ponosni, ko je imamo za domačo hišo lepo obdelano polje, na dovozu pa se svetlika vrhunski traktor, ki v bistvu stane veliko več kot pa kakšen moderen avto.

Huronsko popularnost kmetovanja je zavohal tudi Logitech, ki je za te namene spočel prav posebni skupek opreme Logitech G Heavy Equipment Bundle, z njim pa smo se pred kratkim pozabavali tudi mi.


SPECIFIKACIJE

  • Ime izdelka: Logitech G Heavy Equipment Bundle
  • Priklop: 2x USB-A
  • Stopnja vrtenja volana: 900˚
  • Pedalke: da, dve
  • Kompatibilnost: PC – Windows, macOS
  • Nakup: Cyberpiggy

Z Logitechovo volansko periferijo se poznamo že dolgo, saj njihove volane G923 zelo radi nataknemo na naše dirkalne simulatorje, ti volani po ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Za namenski skupek naprav, ki jih lahko uporabimo med igranjem Farming Simulatorja pa v bistvu sploh nisem vedel, čeprav je zadeva na trgu prisotna že leta in smo jo lahko uporabljali že v navezi z igro Farming Simulator 19 iz leta 2018.

Logitech G Heavy Equipment Bundle se nahaja v večjem paketu, kar niti ni nenavadno, saj v njem ne dobimo samo volana, ampak hkrati tudi pedalke in stransko nadzorno ploščo, ki vsebuje vrsto gumbov in je videti kot nekaj, kar je bilo izmaknjeno iz nekega pravega kombajna. Ta stranska plošča se glede materialov čuti tudi najbolj kakovostno, česar pa ne moremo reči za sam volan in pedalke. Oba dela namreč vsebuje preveč plastike in se izneverita imenu “Heavy”, tako da ob njunem prvem srečanju nisem bil preveč navdušen.

Vsi deli opreme so takšni, da jih lahko enostavno namestite na svojo pisalno mizo in na tla, vse to pa lahko kasneje tudi pospravite, saj vam ni treba ničesar vrtati ali pa vijačiti. Mi smo se odločili biti malce razvajeni, zato smo volan, stranski panel in pedalke namestili na UVI-jev Racing Setup Lite in zadeva se prav dobro ujema – manjši problem so bile pedalke, ki na spodnji strani niso vsebovale kakšne oprijemljive rešitve, zato smo morali izgruntati svojo partizansko rešitev.

Priklop je nato izjemno enostaven. Logitech G Heavy Equipment Bundle ne zahteva zunanjega polnjenja, zato v PC enostavno povežete dva priklopa za vhod USB-A, počakate nekaj sekund, da se namestijo gonilniki in vse je pripravljeno za akcijo. No, seveda je nato treba zagnati tudi igro – sami smo zadevo testirali preko najnovejšega poglavja Farming Simulator 22 in kakšnih posebnih nastavitev nam ni bilo treba izvajati – igra sama zazna volan in vas povpraša, če ga želimo uporabiti, nakar tudi sama prilagodi vse raznorazne tipke, ki pa jih lahko seveda tudi sami prilagajamo po svojih željah.

Sam nisem nek resen kmetovalec, ki bi imel v Farming Simulatorju stotine ur igralne časa, a tudi takšnemu junior farmerju kot je hitro postalo jasna privlačnost takšnega izdelka. Volan na sebi vsebuje po štiri gumbe na levem in desnem delu, pod volanom pa se nahajajo tudi sprožilniki. A tista glavna zadeva sta dve paličici, ki jih na navadnem kontrolerju uporabljamo za premikanje in tudi tule ju lahko izrabimo za ravno nekaj takšnega, saj moramo v igri kdaj skočiti tudi iz traktorja in pri navadnemu volanu bi se v tem primeru morali preseliti na miško in tipkovnico ali pa kontroler, medtem ko nam tule volana ni treba opustiti, saj se enostavno premaknemo do naslednje točke, stisnemo tipko za nadzor vozila in že se lahko spravimo v prešerno obdelovanje njive.

Volan nam omogoča sukanje za 900 stopinj, na vrhu pa imamo tudi posebno ročko za tiste trenutke, ko rabimo bolj finomehanični nadzor, medtem ko z drugo roko pritiskamo na stranske panele in s tem sprožamo raznorazne funkcije nadzorovanega vozila: od dviganja prikolice, prižiganja smerokazov do pobiranja sena in drugih trikov domačega kmetovanja.

Vse te stvari delujejo brezhibno in čeprav bi si želel malce bolj kakovostnega in težjega volana, tudi ta dostojno opravi svojo nalogo. Malce večji problem so mi bile stopalke, ki so za moje titanske noge precej majhne in po nekajurni uporabi se mi je zdelo, da sem iz njih že slišal rahlo škripanje. Logitech bi za njih lahko res uporabil malce bolj odporen in težji material, ki bi mogoče še omogočal različne stopnje nagiba.

Kaj več o tem izdelku niti nimamo za povedati: dela točno tisto, kar od njega pričakujemo, za uporabo je enostaven in namestimo ga lahko na dirkalni simulator ali pa domačo mizo. Treba se je tudi zavedati, da je tale volan namenjen samo igranju na PC-ju, podprt pa je bil tudi na konzoli PlayStation 4. Vendar pa je tam deloval bolj kot ne samo po naključju in to samo v primeru igre Farming Simulator 19: za Farming Simulator 22 uporabniki poročajo o mešanih rezultatih – včasih deluje samo stranski panel, včasih pa samo volan. Ta poročila je treba jemati z rezervo, zato je najbolj varna opcija, da si igro namestite na PC, kjer nato dobite tudi možnost prilagajanja funkcij posameznih gumbov.

Logitech G Heavy Equipment Bundle si lahko na slovenski strani Cyberpiggy privoščite za 194 €, kar se znamo komu zdeti veliko, a po drugi strani za to ceno tri kose opreme, ki skupno gledano opravičijo svojo ceno. Pravi kmetovalci boste seveda za zadevo zagrabili z obema rokama, izdelek pa je tako preprost za uporabo, da se znajo na njem pomuditi tudi nekoliko mlajši igralci.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime