Embracer Group naj bi za 500 milijonov dolarjev odprodal založnika Saber Interactive, temu pa naj bi sledil še Gearbox

Založniška hiša Embracer Group je v zadnjih dveh letih zagotovo postal najbolj osovražen založnik znotraj igričarskih krogov, saj so Švedi v zadnjih nekaj letih kupovali razvijalce in založnike levo in desno, zdelo pa se je, da imajo pod prsti praktično neusahljivo zalogo denarja. Vendar se je za vsem tem skrival pretkan načrt, kjer bi veliko finančno injekcijo priskrbela arabska stran, ki pa je nato tik pred zdajci kupčijo odpovedala, nakar je založnik ostal spuščenih hlač, z milijardami dolgov, ki jih prihodki od iger preprosto ne morejo pokriti.

Zato so se začela množična odpuščanja in Embracer Group je pošteno zarezal v svoje meso, ob tem pa opozarjal, da bo moral odpuščati in zapirati studie še skozi leto 2024. Spletna stran Bloomberg in vedno čuječi novinar Jason Schreier sta se zdaj dokopala do informacije, da nameravajo Švedi prodati založnika Saber Interactive in to za lepo vsoto 500 milijonov dolarjev. Založnik bo šel v roke neznanih zasebnih investitorjev, pogodba pa naj bi bila tik pred podpisom.

Saber Interactive je morda najbolj znan po temu, da ni samo založnik, ampak tudi razvijalec in trenutno dela ali pa je delal na predelavi igre Star Wars: Knights of the Old Republic. Kaj se bo s tem projektom zdaj zgodilo še ni jasno, a že dolgo se sumi, da je stvar mrtva in to bi znal biti zadnji žebelj v njegovo krsto. Vendar pa je Saber veliko večji kot se morda zdi na prvi pogled, saj si lasti priznane razvijalce kot so New World Interactive, Slipgate Ironworks, Tripwire, Aspyr in tudi talentirani 4A Games, ki ga poznamo kot očeta serije Metro. Skupno zaposluje okoli 3.500 delavcev in ni še jasno, ali pogodba zaobjema tudi vse te razvijalce.

To pa ni edini večji založnik, ki se ga namerava znebiti Embracer. Kotaku poroča, da naj bi švedske vode zapustil tudi razvijalec in založnik Gearbox Entertainment, ki ga je Embarcer leta 2021 kupil za 1.3 milijarde dolarjev. Kam naj bi skočil lastnik franšize Borderlands zaenkrat ni znano, a šef studia Randy Pitchford naj bi zaposlenim že prejšnji teden sporočil, da je bil dogovor o prodaji sklenjen in naj bi bila stvar uradno najavljena še enkrat ta mesec.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime