Tudi razvijalec iger Saints Row se zapira

Razvijalec Volition je pred dvema mesecema praznoval svoj 30. rojstni dan, a žal se bo s to obletnico njihovo potovanje tudi zaključilo. Studio je namreč včeraj razkril presenetljivo novico, da se je njegov lastnik Embracer Group odločil za takojšnje zaprtje razvijalca, številni člani tega pa bodo zdaj morali poiskati zaposlitve nekje drugje.

saints row

Volition je svoje potovanje začel že leta 1993 in sicer pod imenom Parallax Software, njihova prva igra pa je bila streljanka Descent in je bila leta 1995 ena prvih iger, ki je posedovala resnično 3D grafiko. Svoj uspeh so nato nadaljevali z igro Descent: FreeSpace – The Great War, nakar so se poslovili od vesoljskih ladjic, a žanra znanstvene-fantastike še niso zapustili, saj so se nato odpravili kovati prvi Red Faction.

Red Faction je bil leta 2001 nekaj res posebnega, saj je igralcem predstavil napredne fizične učinke, ki jih v igrah do takrat še nismo videli. Z orožji smo lahko v pečinah Marsa delali ogromne luknje in realistično razbijali šipe in čeprav je igro po fiziki par let kasneje prekašal Half-Life 2, je Red Faction še vedno ena bolj pomembnih streljačin iz začetka drugega tisočletja.

Volition pa je najbolj slaven postal na račun franšize Saints Row, ki je svoj prvi del dobila leta 2006 in je bila sprva mišljena kot malce bolj odštekana verzija GTA-ja. Volition je nato spočel štiri nadaljevanja, vsako od teh pa je postalo bolj noro, zaradi česar so se lani odločili vse skupaj zagnati na novo in serijo vrniti na bolj realna tla.

Žal pa se ta poskus ni obnesel, saj je igra ob izidu prejela katastrofalne ocene in je bila najbrž tudi zadnji žebelj v krsti tega razvijalca. Volition je bil kmalu po izidu preseljen pod Gearbox in čeprav so za Saints Row še vedno delali novo vsebino, to ni zadovoljilo potreb založnika Embracer Group, ki je zaradi propadle kupčije, vredne 2 milijardi dolarjev, začel sekati razvijalce in igre na vse strani. Med temi nesrečnimi žrtvami se je znašel Volition in tudi njegova nova krovna hiša Gearbox, ki ravno tako spada pod Embracer, ni ostala brez odpuščanj.

Te dni se razvijalci zapirajo kot po tekočem traku in na pritiske igričarske industrije niso odporni niti manjši razvijalci. Pisali smo o zapiranju priznanega razvijalca Mimimi Games, na isti dan kot Volition pa se je zaprl tudi razvijalec Black Eye Games, ki je več kot 10 let koval srednjeveški MMO Gloria Victis, z njim 6 let prebil v stanju Early Access, nakar je igra letos januarja letos končno zaživela v polni verziji, zdaj pa je razvijalec na Steamu zapisal, da preprosto ne zmorejo več.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime