Nintendo dejansko zmagal in emulator Yuzu se ugaša, plačati pa bo moral tudi visoko odškodnino

Prejšnji teden smo poročali o večji tožbi Nintenda, ki se je po dolgem času vendarle spravil v tožbo zoper emulatorja Yuzu, ki ga igričarji že dolgo uporabljajo za emulacijo iger konzole Nintendo Switch. Emulator je sčasoma napredoval do te stopnje, da je znal Switch igre na računalnikih poganjati pri višjih ločljivostih in bolj stabilnih sličicah na sekundo kot pa na izvirni konzoli in to že na dan izida, včasih pa celo še prej.

Nintendu je šla predvsem v nos kopija igre The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, ki se je na spletu pojavila tedne pred uradnim izidom igre, v tožbi pa je bilo zapisano, da so pirati prenesli več kot milijon kopij igre, ki so jo nato preigravali preko emulatorja Yuzu. Nintendo je v tožbi hkrati zapisal, da emulator preprosto ne more delovati če uporabnik na nelegalen način ne zaobide zaščite igre in konzole, tako da je Yuzu sam po sebi nelegalen izdelek oziroma je namenjen nelegalnemu preigravanju Switch iger.

Avtorji emulatorja Tropic Haze so se sicer zagovarjali, da Yuzu ni namenjen piratstvu in da takšnega nelegalnega početja ne podpirajo, zato so najeli odvetnika in vsi smo pričakovali, da bo temu sledila dolga pravna bitka, ki zna odločiti prihodnost emulatorske scene. A rezultati pravne bitke so včeraj že dobili epilog, ki si ga lahko preberete tule: obe strani sta se pogodili za odškodnino v višini 2,4 milijona dolarjev, ki jo bo moral Tropic Haze plačati Nintendu, za povrh pa podjetje ne sme več delati na emulatorju Yuzu in mora iz splet izbrisati vse svoje objavljene kopije, domeno spletne strani pa predati v roke Nintenda.

Slabih novic tule še ni konec, saj ne samo, da ustvarjalci ne smejo več delati na podobnih projektih ampak morajo iz interneta izbrisati tudi emulator Citra, ki je že dolgo velja za najboljši PC emulator prenosne konzole 3DS. Yuzu je namreč veja Citre, tako da za obema aplikacijami stoji ista ekipa in Nintendo se je zdaj na en mah znebil dveh pomembnih emulatorjev.

Uradna spletna stran je že zdaj ustavila obratovanje in vsebuje samo daljše pismo, ki obsoja piratstvo in izraža obžalovanje, da je bil Yuzu uporabljen za namene poganjanja nelegalnih kopij igre.

Gre za zelo pomembno obravnavo, ki zna še dolgo vplivati na razvoj emulatorske scene. Emulator Yuzu je bil sicer že od začetka deležen večjih kontroverzij, saj je šlo za emulacijo aktualne konzole, pred tem pa so emulatorji oživljali igre in sisteme, ki so že dolgo bili opuščeni, zaradi česar jim tudi založniki niso namenjali toliko pozornosti. Tropic Haze je nato še dodatno prilil bencin na ogenj ko je odprl račun na Patreonu, tam pa so služili tako visoke denarce, da so zdaj lahko odplačali tako visoko odškodnino. A vprašanje zdaj ostaja, če se bo Nintendo po tem uspehu ustavil tule ali pa se bo spravil tudi na druge emulatorje: na področju Switcha je še vedno aktiven Ryujinx, močno pa je popularen tudi Dolphin, ki zna skoraj perfektno poganjati celoten katalog konzole Nintendo GameCube.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime