Nintendo toži stvaritelje Switch emulatorja Yuzu

Vsi smo potihem pričakovali, da se bo to zgodilo, a glede na življenjski cikel konzole Nintendo Switch se je zdelo, da tokrat Nintendo ne bo ukrepal in izgubljal časa na sodišču in se bo raje osredotočil na Switch 2. Vendar pa očitno Japonci nikoli ne pozabijo zamer, zato so zdaj sprožili tožbo proti stvariteljem Switch emulatorja Yuzu, ki omogoča igranje Nintendo Switch iger na praktično vsakem PC-ju.

Kot rečeno, poteza je bila pričakovana, čeprav je malce nenavaden čas tega pravdanja na sodišču, saj je emulator Yuzu med nami prisoten že dolgo časa. Stvar je ob svojem rojstvu komaj delovala, a je hitro začela pridobivati na optimizaciji. Sčasoma so ustvarjalci emulator tako optimizirali, da so igre na njem delovale že na prvi dan izida in to bolje kot na originalni konzoli, saj Yuzu omogoča višjo ločljivost, podporo za 60 sličic na sekundo in dopolnitev izkušnje z raznimi modi. Zaradi vseh teh naprednosti so po emulatorju začeli posegati tudi legitimni lastniki kupljenih iger, saj je bila izkušnja na PC-ju enostavno boljša, s predstavitvijo prenosnih mini računalnikov tipa Steam Deck, ROG Ally in Legion Go pa so igralci pridobili tudi na mobilnosti konzole Nintendo Switch.

Nintendo of America Inc. v…. by stephen

Nintendu so vse te stvari šle seveda v nos, a sodu dno je izbila igra The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, ki je predčasno izcurljala na internet, skupnost pa je nato na hitro izdelala popravke zaradi katerih je bilo igro moč na emulatorju poganjati daleč pred njenim uradnim izidom. Iz tega so sledili kvarniki glede zgodbe, ki so se nato hitro razširili povsod, to pa je Nintendo dovolj razjezilo, da so zdaj proti stvariteljem vložili tožbo, ki si jo lahko v celoti preberete zgoraj.

V tožbi je specifično navedena igra Tears of the Kingdom in kako so pirati iz spleta prenesli več kot milijon kopij tega naslova, nakar so uporabili ravno Yuzu za uspešno poganjanje tega naslova. Nintendo je v zgornji dokument vključil celo izjave igralcev iz spletnega omrežja X, kjer se nekateri pritožujejo, da je Tears of the Kingdom izcurljal dva tedna pred uradnim izidom in da zdaj lahko naletijo na kvarnike, ki jim bodo pokvarili izkušnjo. Nintendo je ob vse to dodal, da se emulatorja Yuzu preprosto ne da uporabljati, brez da ob tem ne bi kršili avtorske pravice podjetja Nintendo.

Yuzu sicer sam po sebi ne more poganjati Nintendo Switch iger, njegovi stvaritelji pa tudi ne ponujajo piratskih kopij iger. Kot emulator je tako povsem legitimen, saj mora uporabnik za poganjanje iger sam namestiti BIOS Switcha, prav tako pa mora sam pridobiti datoteke za igro, ki bi jo po pravilih moral prenesti iz kopije igre, ki jo je kupil s svojim denarjem in načeloma bi nato lahko uporabnik s to kopijo počel kar se mu zahoče – razen seveda, da jo ponudi na torrente za prenos drugim. Nintendo pravi, da se je zgodilo ravno to: da je večina uporabnikov tega emulatorja piratov, ki želijo na brezplačen način igrati celotno ponudbo Nintenda in drugih založnikov ter razvijalcev, ki so svoje igre izdali na njihovi konzoli. V temu tiči nekaj resnice: zaradi nepremostljive zaščite iger Denuvo so nekateri računalniški pirati začeli te iste igre preigravati preko emulatorja, saj tam te zaščite ni.

Kako točno se bodo odzvali lastniki emulatorja še ni znano, a verjetno se bodo morali res braniti na sodišču, saj Nintendo ne zahteva samo ukinitve razvoja emulatorja in prevzem uradne strani yuzu-emu.org, ampak si želi tudi uradne odškodnine in te številke so naravnost nore: 150.000 dolarjev za vsako kršitev Nintendove licence. A Nintendo na sodišču je povsem drugačen kot pa tisto družinsko prijazno podjetje, ki osrečuje najmlajše: spomnimo se Garyja Bowserja, ki je prodajal čipe za piratsko igranje Nintendo Switch iger, zaradi česar ga je doletela zaporna kazen, finančno pa bo moral podjetju celo življenje nakazovati od 25-30 % svojih mesečnih dohodkov. Stvaritelji emulatorja so na sodniško srečanje vsaj malce bolje pripravljeni, saj imajo na Patreonu več kot 7k podpornikov, ki jim mesečno nakažejo lepe denarce.

Sodniška bitka zna biti tako zelo pomembna ne samo za ta emulator, ampak tudi za prihodnost emulatorske scene. Če bo Nintendo tule uspešen se bo skoraj zagotovo nato spravil še na lastnike Nintendo Switch emulatorja Ryujinx, morda pa se nato opogumita tudi Microsoft in Sony, saj tudi konzole Xbox in PlayStation vsebujejo samosvoje napredne emulatorje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Govorimo o istem podjetju, ki je nekoč poskušalo prepovedati “izposojo iger”.

    Zakaj bi kupili Nintendo Switch, ko pa lahko namesto tega kupite boljšo ročno PC konzolo, ki lahko poganja katero koli računalniško igro in lahko brezplačno poganja tudi nintendo igre.

    Nintendo ne more odgovoriti na to vprašanje in so očitno v slabem položaju, ki so si ga ustvarili sami. PC indie razvijalci služijo denar s prodajo iger na ročnih PC konzolah, Nintendo pa ne. Ti indie razvijalci potrebujejo Nintendo vedno manj.

  2. Zelo malo verjetno je tukaj, da bo Nintendo to tožbo zmagal, saj so sami emulatorji povsem legalni. Yuzu sam nikoli ni delil ključev ali ROM-ov.
    Drugič, to je odprtokodni projekt, na katerem je delalo veliko anonimnih ljudi. Nintendo bo zelo težko prepričal sodnika, da so za morebitne zahtevke odgovorni določeni posamezniki.
    Če Nintendo izgubi in sodnik potrdi zakonitost emulatorjev za Switch, bo Nintendo v veliko večjih težavah kot pred začetkom tožbe

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime