Tule je prvi praktični prikaz možganskega čipa Neuralink, ki je bil vsajen v človeka

V začetku tega leta sta Elon Musk in njegovo podjetje Neuralink napovedala ogromen premik na področju kibernetičnih vsadkov, saj je bil njihov možganski čip “brain-computer interface” oziroma BCI prvič vgrajen v človeka. Kdo je bil ta srečni pacient Neuralink ni želel razkriti, saj je bilo takrat razkrito zgolj to, da ta dobro okreva in da so prvi testi uporabe BCI-ja bili uspešni.

Zdaj je ta testiranec dobil ime, saj je Neuralink na X-u podelil prvi video, kjer glavno vlogo zaseda 29-letni Nolan Arbaugh, ta pa je židane volje pokazal praktični primer uporabe BCI-ja pri nadzoru računalnika.

Nolan je osem let nazaj zaradi ponesrečenega skoka v vodo utrpel hude poškodbe, zaradi česar je ostal paraliziran od vratu navzdol. Nekdanje vsakdanje življenje je bilo odvisno od pomoči drugih in tudi pri upravljanju računalnika je imel ogromno težav, saj se je moral zanašati preko igralne palice, ki jo je nadzoroval preko ust, to pa ga je tudi hitro izmučilo.

Želel si je povrniti vsaj nekaj bivšega življenja zato se je prijavil za testiranje čipa in tako postal srečni premierni izbranec za uporabo. Nolan pravi, da je bila operacija povsem preprosta, a da je nato uporaba zahtevala kar nekaj privajanja in brez težav ni šlo. Največ preglavic mu je povzročalo samo premikanje kurzorja na ekranu, saj se je moral naučiti razlikovati med namišljenim premikanjem in dejanskim poskusom premikanja. Kaj točno to pomeni mi sicer ni jasno in bi verjetno moral sam preizkusiti čip, da bi vedel s kakšnimi izzivi točno se je moral spopasti Nolan.

A zdaj ko so te prepreke za njim je uporaba povsem neproblematična. V zgornjem videu lahko vidimo, da Nolan igra partijo šaha, nakar zaustavi tudi predvajanje glasbe. BCI mu omogoča tudi igranje bolj zahtevnih iger: zelo rad poprime za strategijo Civilization VI in možganski čip mu omogoča nekje 8-urne igralne seanse, preden mora tega priključiti na polnjenje. Ni sicer še znano, kako se polnjenje izvaja, a to očitno traja nekaj časa, Nolan pa si ob tem lahko privošči počitek.

Nolan pravi, da je tole šele začetek potovanja in da BCI zahteva še ogromno dela, a da mu je implant že zdaj povsem spremenil življenje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. 1000% podpiram tak razvoj! Nam, ki nimamo težav takšnih, kot jih ima Nolan in njegovi najožji isvojci, v tem primeru bi lahko rekel mama, ki se jo tudi sliši v ozadju, nam to ne pomeni veliko in se nekaterim zdi malo sporno, ampak če pogledaš iz njune strani (Nolana in mame), vidiš, da je zadeva veliko lažje. To je še samo začetek razvoja … počakajmo nekaj let, ko bo s tem čipom mogoče premikati še naprave, ki bodo brezžično povezane na čip in ne samo kurzorja na računalniku.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime