Kako Fallout 3 in New Vegas spremeniti v bolj moderni igralni izkušnji?

Norija okoli televizijske serije Fallout je privedla zanimivih rezultatov tudi na igričarskem področju, saj igri Fallout 4 in Fallout 76 beležita rekordne številke igralcev, Microsoft pa te dni verjetno preklinja, da evforije ni izkoristil bolje in že leta nazaj začel delati na uradnem petem delu franšize ali pa bi vsaj odobril kakšno predelavo preteklih delov.

Veliko igralcev se je namreč poskušalo te dni vrniti tudi v starejše igre in čeprav je Fallout 4 še danes povsem igralen, se težave pojavijo v primeru iger Fallout 3 in New Vegas, čeprav sta ti štorijalno boljši od četrtega dela. K sreči pa imamo vedno na razpolago pridno moddersko skupnost, ki tudi za takšni starejši igri delata novo vsebino, odpravljajo hrošče, nekateri pa skupaj sestavljajo celo seznam kupa stotin modov, ki jih nato preko mukotrpnega razreševanja konfliktov naredijo kompatibilne med sabo, te skupke pa nato delijo z drugimi.

Oglejmo si torej, kako bi igri Fallout 3 in New Vegas na najbolj preprost a hkrati globok način naredili bolj privlačna sodobnim igričarskim zahtevam.

Za začetek seveda potrebujemo obe igri in za naše namene je najbolje poiskati kompletni ediciji obeh naslovov, ki hkrati vsebujeta vse do sedaj izdane DLC-je. Bethesda te dni oba naslova prodaja močno znižana: Fallout 3: Game of the Year Edition na Steamu stane vsega 4,99 €, enako pa velja za Fallout New Vegas: Ultimate. No, če smo že tule si lahko privoščite še Fallout 4: Game of the Year Edition za 9,99 € in tako boste pripravljeni tudi na ogromni mod Fallout: London, ki bo slednjo igro potreboval za svoje delovanje.

Za moddanje lahko izkoristite tudi Fallout 3, ki ste ga morda v preteklosti brezplačno prevzeli v trgovini Epic Games. Nato seveda namestimo obe igri, ob tem pa je treba opozoriti, da morebitni prej shranjeni položaji tule ne bodo delovali več, zato bo treba začeti igranje na sveže.

Naslednji korak je poiskati skupek modov, ki jih bomo uporabili pri našem moddanju. Načeloma lahko skočimo na spletno stran Nexus Mods in tam poiščemo najbolj popularne izdaje modov, a veliko lažje je vse skupaj spraviti v samo en ličen in bolj optimiziran paket. Tule bomo izkoristili titansko modifikacijo Tales of Two Wastelands, ki Fallout 3 in New Vegas spravi v eno skupno igro, med katerima nato lahko prosto prehajamo. Na ta način si lahko ustvarimo res ogromno kampanjo, s tem bonusom, da Fallout 3 deluje na nadgrajenem in načeloma bolj stabilnem pogonu igre New Vegas.

Tales of Two Wastelands pa lahko še bolj začinimo. Za te namene bomo skočili na poseben program Wabbajack, ki ponuja ogromne sezname modov iz strani skupnosti, vsi ti pa so med sabo že vnaprej kompatibilni. Tako samo snamemo program, ga prekopiramo na neko dobro lokacijo na disku, ga sprožimo in nato levo spodaj izberemo možnost Browse Modlists. Pred tem se je pametno prijaviti še v spletno stran Nexus Mods, saj bomo lahko samo tako prenašali modifikacije, to pa naredimo tako, da kliknemo kolesce na zgornji desni strani in opravimo prijavo oziroma registracijo.

Pod seznamom iger nato izberemo Fallout New Vegas, izberemo seznam imenovan “Begin Again” in nato kliknemo ikono “Play”, nato izberemo dve lokaciji za namestitev modov in njihovih datotek. Pod “Modlist Installation Location” izberemo mesto, od koder bomo mode dejansko poganjali, zato je tule pametno izbrati lokacijo na hitrejšem, SSD disku. “Resource Download Location” pa je namenjen samo prenosu datotek, tako da lahko izberemo tudi počasnejši, trdi disk. Ko je vse to pripravljeno pritisnemo na ikono “Play”, nakar se začne postopek prenašanja več kot 400 modifikacij.

Postopek je poenostavljen, saj morate samo klikniti na gumb za prenos datotek, stvar pa si lahko še olajšate tako, da se naročite na storitev Nexus Mods Premium. To vas bo stalo nekaj evrov, dodatno pa se vam bo s tem odklenila polna hitrost prenosov, storitev pa lahko nato izkoristite tudi za druge naslove, ki jih podpira Wabbajack, kot sta denimo Fallout 4 in The Elder Scrolls: Skyrim.

To je v bistvu to in na tem mestu nam ne ostane drugega kot pa da počakamo, da se prenosi zaključijo in si vmes čestitamo, saj je najtežji del za nami, a še ni povsem dokončan.

Nadaljnja navodila ni smiselno prevajati, saj so podrobno razložena na Nexus Mods strani. Potrebno je prenesti še ločeni mod Tales of Two Wastelands, ki vse skupaj poveže med sabo, za prenos datotek pa bo potrebna brezplačna registracija. Nakar naredimo še nekaj manjših korakov znotraj programa Mod Organizer 2 in na koncu vas pričaka zaključena inštalacija, ki samo še zahteva pritisk gumba in že se lahko pozabavate v bolj oiptimizirani igralni izkušnji obeh naslovov. Wabbajack sicer vsebuje tudi alternativni seznam modov imenovan Capital Punishment, a ta po mojem mnenju vnese preveč sprememb, medtem ko je Begin Again samo bolj zloščena izkušnja originalnih iger, ki se jih splača preizkusiti tudi danes. Kompilacija modov naredi streljanje bolj moderno, omogočeno je šprintanje, kampanji pa sta malce težji od tistih, ki smo ju doživeli v originalih.

Če se vam je pri tem vodiču kje zapletlo ali pa imate še kakšno vprašanje, vam rade volje pomagamo: samo oglasite se v komentarju in če bo le možno bomo za vas pripravili hiter odgovor.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime