TikTok je zdaj korak bližje k popolni prepovedi znotraj ZDA

Dober mesec nazaj smo pisali o ponovnem poskusu ameriške vlade, da enkrat in za vselej prepove delovanje popularne aplikacije TikTok na domačih tleh, saj je ta v lasti kitajskega podjetja Bytedance in naj bi tako predstavljala resno grožnjo nacionalni varnosti. Predstavljen je bil osnutek zakona “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications”, ki bi moral biti nato poslan v senat, a zanj nato ni bilo izraženega veliko zanimanja.

tiktok

Vendar pa uradniki nad prepovedjo aplikacije še niso obupali, zato so se odločili za nov pretkan korak, ki je prepoved TikToka vključil v zakon “21st Century Peace through Strength Act”, ta pa pri Američanih – in svetu na splošno – predstavlja veliko večje zanimanje. V njem se namreč nahaja tudi orožarska pomoč za Ukrajino in Izrael, zaradi česar se bo zagotovo premaknil v senat, kjer mu bodo glasovi zagotovo naklonjeni. Zakon je dobil ogromno podporo iz strani republikancev in demokratov: skupno je pridobil 360 glasov podpore in samo 58 glasov, ki mu niso bili naklonjeni.

Senat naj bi za stvar glasoval že jutri in čeprav je pri teh zadevah težko napovedati izide, praktično vsi pričakujejo, da bo stvar odobrena, nakar ima Bytedance samo še dve možnosti. Bodisi aplikacijo proda v last ameriškega podjetja ali pa se mora soočiti z realnostjo, da bo video platforma na ameriških tleh prepovedana za namestitev in uporabo, s čimer bi izgubil nekje 170 milijonov uporabnikov.

A bolj kot številke uporabnikov bi zabolela izguba vplivnežev, ki so najbolj popularni ravno znotraj ZDA. Ko ti enkrat izginejo se lahko sproži sosledje zaporednih dogodkov: aplikacija postane manj popularna in relevantna, zato jo sčasoma nehamo uporabljati tudi v Evropi in sčasoma bi prišlo do tega, da bi TikTok sicer še vedno obstajal, a bi bil vreden veliko manj kot zdaj, ko je ocenjen na 268 milijonov dolarjev.

Bytedance je sicer že izjavil, da o prodaji ne razmišlja, a to je bilo pred včerajšnjim glasovanjem glede zakona “21st Century Peace through Strength Act”, ki ima zdaj veliko večje možnosti za uspeh v primerjavi s prejšnjim poskusom. V primeru sprejetega zakona imajo nato Kitajci 9 mesecev časa za odločitev, predsednik ZDA pa lahko ta čas še dodatno podaljša, če se ob izteku roka začenjajo pojavljati konkretni plani glede prodaje platfrome.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime