Sejem Na meji nevidnega se vrača že 25. maja

Slovenija vsako leto resda ne gosti kakšnih večjih mednarodnih igričarskih ali anime sejmov, vendar pa se zna to kmalu spremeniti. Naša dežela drži kopico pridnih navdušencev nad takšnimi tematikami, ki so nato začeli delati na svojih lastnih sejmih. Imamo svojo anime konvencijo MofuCon, vsako leto pa nas zdaj že tradicionalno pozabava sejem Na meji nevidnega, ki je zdaj že tako velik, da ga društvo Šmaug prireja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in tako bo tudi letos.

Da te konvencije sploh obstajajo je pravi čudež, saj delujejo na principu prostovoljcev, tako da organizatorji resnično verjamejo v svoje delo in ga naprej goni samo strast do takšnih prireditev. Kljub prostovoljcem pa je konvencija Na meji nevidnega profesionalno spočet dogodek, ki je vsako leto po vsebini samo še širši.

Sejem nosi oznako “največji slovenski geek dogodek” povsem upravičeno, saj se odvije 25. maja, to pa gre na račun praznika dneva brisače. Kaj je dan brisače, porečete? Če tega ne veste, potem niste pravi geek, zato brž skočite v lokalno knjižnico po kopijo knjige Štoparski vodnik po galaksiji priznanega avtorja Douglasa Adamsa, kar vam ne bo samo spremenilo vsakdanjega dojemanja življenja, ampak vam bo prineslo tudi novega spoštovanja do delfinov.

Za obisk sejma poznavanje geekovske kulture sicer ni nujno, je pa priporočeno. Najbolj znan del konvencije je tekmovanje v cosplayu in to bo prisotno tudi letos in bo dodatno razširjeno, saj bomo gledali tudi v mednarodno tekmovanje Cosplay Champions, kar pomeni, da bomo ugledali tudi pet tekmovalcev iz tujine, ti pa se bodo spopadli z našimi domačimi kreatorji cosplay vsebine.

Ma glavnem odru ne bo manjkalo dogajanja, saj se stvari začnejo odvijati že ob 10.00, čakajo pa vas razne delavnice, predavanja, izzivi, tekmovanja in kvizi. Ločeno bo moč obiskati tudi predavalnica z raznimi zanimivimi temami tipa “Ženske v Star Treku” in zgodovinskim pregledom fantazijske znamke Dungeons & Dragons, ki letos praznuje že svojo 50. obletnico.

na meji nevidnega

Ne bo pa vam treba samo sedeti na stolu, saj vam bo izdelke predstavilo več kot 100 razstavljavcev in ustvarjalcev, marsikakšen od teh pa bo ponudil kakšen preizkus izdelka. Prisotno bo tudi slovensko podjetje UVI, ki si lasti svoj nabor periferije, stolov, miz in dirkalnih simulatorjev, tam bo Lenovo s svojimi računalniki in prenosniki, kot vedno pa bo ponujena tudi opcija VR igranja – za to bo tokrat poskrbelo slovensko društvo VR SLO.

Poskrbljeno bo tudi za hrano in jedačo, najmlajši pa imajo rezerviran svoj posebni kotiček, z interaktivnimi dejavnostmi, ki so prilagojene prav za otroke. Starši ste lahko tako brez skrbi, da bi vaš pomladek zehal zaradi zdolgočasenosti – prej bo imel odprta usta ob gledanju vseh odlično kostumiziranih cosplayerjev, saj bodo njegovi najljubši junaki naenkrat oživeli pred njegovimi očmi.

Več informacij najdete na uradni strani, kjer lahko tudi kupite vstopnice – omogočen je tudi nakup družinskih paketov, ki pošteno znižajo ceno nakupa individualnih vstopnic.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

2 KOMENTARJI

  1. spomnim se še časov, ko je bil NMN majhna konvencija z Harry Potter fani v dvorani tabor. Zadnja leta se je kovencija resda povečala, ampak predvsem na račun preglasnih ojačevalcev zvoka, ki preglasijo vse dogajanje.

    Hala na gospodarskem razstavišču odmeva, zvoki se mešajo in ni prijetno vzdušje. Tudi omejitev vstopa nardei izkušnjo zelo grenko. Namesto, da bi pridoblili več prostora, torej zakupili več hal in s tem povečali prostor, ter prestavili glasen glavni oder v eno dvorano, družabne igre in trgovinice pa v drugo dvorano, ter s tem povečali tudi prostor za obliskovalce in posledično prodali več kart, je sedaj nastal nek velik Đumbus, ki ni prav nič prijeten.

    Obiskal sem podobno zadevo v zagrebu, pa je bil vtis precej boljši. Letos je kart itak že zmanjkalo, tako da pridem naslednjič spet rajši na Mofucon.

    • Mofucon je bil le nekaj 100(?) kart stran od tega da razproda dogodek v 2023, glede na to da pa je čedalje več obiskovalcev (tudi mlajše generacije), pa zna biti da ga čaka ista usoda kot NMN. (in kar se tiče prostorov Mofucona, so sila neprimerni za konvencijo, džumbus pa nastane enako saj se vsi drenajo pred istimi zadevami, kaj šele tista boga dvorana ko je na vrsti cosplay tekmovanje. Čudno da jih fakultete že niso napodile na gospodarca glede na to da tisti prostori absolutno niso bili namenjeni takemu tipu dogodka/količini ljudi).
      O vtisih pa pustimo, meni osebno so nemški in avstrijske konvencije veliko boljše, so pa njihove opcije prostorov velik boljše kot v Sloveniji.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več