Sony bo svoje večigralske igre že na prvi dan pripeljal na PC, a to ne velja za enoigralske ekskluzive

Navade igričarjev se spreminjajo, zaradi česar so svoje poslovne modele morali korenito spremeniti tudi založniki iger in proizvajalci konzol. Microsoft se čedalje bolj nagiba v verovanje, da ekskluzivne igre, ki jih je moč igrati samo na enem sistemu, nima prihodnosti, zato jih veliko verjame, da bodo najavljene igre na njihovi prihajajoči konferenci izšle tudi na konkurenčni konzoli PlayStation 5.

Svoj strategijo je spremenil tudi Sony, ki je najprej malce potipal PC trg, nakar je nanj zlagoma začel seliti svoj obširen katalog naslovov. Vseh teh zadev še vedno ni preselil in verjetno bo prej Pekel pomrznil, preden bosta ta preskok zabeležili igri Demon’s Souls in Bloodborne, vendar pa dejstvo ostaja, da so bila leta nazaj predelavi God of War in Uncharted za PC samo plod govoric najbolj zakotnih internetnih strani.

Včeraj se je malce razgovoril Hermen Hulst, ki bo kmalu postal novi direktor PlayStation poslovanja in med drugim se je dotaknil tudi teme iger na PC-ju in če bomo morda bodoče Sonyjeve naslove že od prvega dneva igrali na računalnikih. Hulst je potrdil, da je to res njihovo razmišljanje v prihodnosti, a istočasni izid na konzoli PlayStation 5 in PC-ju bo veljal zgolj za večigralske, “live service” igre, medtem ko bodo klasične ekskluzive franšiz tipa Uncharted in The Last of Us, še vedno najprej zaživele samo na njihovih konzolah, nakar bodo sčasoma prispele tudi na PC.

Hulst pravi, da bi s tako strategijo PC igralce prepričali v nakup PlayStationov, saj jih bodo te predelave tako pritegnile do njihovih iger, da se jim preprosto ne bi dalo čakati, da bo naslednji del zopet predelan za računalnike, zato bodo raje odšteli denarce za konzolo, sčasoma pa bi se znali na to tako navaditi, da bi začeli plačevati tudi kakšno dodatno naročnino, kot je denimo PlayStation Plus.

Ta strategija nam je sicer že dolgo jasna, a zdaj je zanimivo videti, da jo je nekdo tudi uradno potrdil. In takšno razmišljanje ni neumno, saj je sicer res, da so PC-jaši potrpežljive sorte in nekateri na predelave čakajo tudi leta, saj so jim kontrolerji španska vas in jim brez poganjanja igre pri 240 sličicah na sekundo preprosto ni živeti, zagotovo obstajajo tudi takšni, ki bi radi igrali ekskluzive na dan njihovega izida in se jim morda več ne da nadgrajevati strojnih komponent PC-ja.

playstation 5

Strategija poslovanja se jim očitno obrestuje. Na včerajšnjem Sonyjevem poslovnem sestanku je bilo opaziti tudi graf, ki je konzolo PlayStation 5 označil za najbolj profitabilno v njihovi zgodovini, a pri tem dobičku so veliko vlogo igrale stvari, ki jih v prejšnjih generacijah nismo poznali kot so sezonske prepustnice, mikrotransakcije in raznorazne naročnine.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime