Sony iz škatel konzole PlayStation 5 odstranil oznako “8K”

Živimo v dobi 4K televizorjev in monitorjev in čeprav se večja podjetja vsake toliko spomnijo v kakšen nov, največkrat prototipen izdelek poriniti oznako 8K, je kruta resnica, da po takšni ločljivosti enostavno zaenkrat ne čutimo potrebe, niti ni tehnologija pretočnih servisov dovolj močna, da bi jo lahko dostavljala končnim uporabnikom.

Netflix in podobni sicer oglašujejo 4K ločljivosti, vendar pa nam kljub temu dostavljajo močno kompresirano sliko zato lahko o kakšni Bluray kvaliteti preko interneta zaenkrat lahko samo sanjamo in dokler je situacija takšna kot je, je tudi hvalisanje 8K izdelkov bolj kot ne potrata časa.

To je očitno spoznal tudi Sony, ki je ob splavitvi konzole PlayStation 5 to hvalil z možnostjo poganjanja iger z 8K ločljivostjo. Štiri leta po izidu nam je vsem jasno, da ima aktualna generacija konzol težave s poganjanjem slike že v ločljivosti 4K in še takrat se je treba zadovoljiti s 30 sličicami na sekundo, ki znajo občasno pasti tudi pod to mejo. Zato se je podjetje pohitem začelo oddaljevati od oznake 8K in to je med prvimi opazil John Linneman iz YouTube kanala Digital Foundry, ki je na novih škatlah konzole PS5 opazil majhno spremembo, saj se je iz njih poslovil zlati znak 8K, tako da tam vidimo samo označeno podporo za 4K pri 120 sličicah na sekundo in HDR.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se je na konzoli PlayStation 5 v preteklosti rodila ena igra, ki je to ločljivost dejansko podpirala. Gre za naslov The Touryst, ki jo je PS5 poganjal pri ločljivosti 7680 x 4320 in ob tem dostavil 60 sličic na sekundo, a ker konzola takšnega izhoda na prikazovalnik uradno ne podpira, se je na televizorju izrisala zgolj ločljivost 4K.

Oznaka 8K na škatli sicer ni bila čista laž. PlayStation 5 je namreč zmožen predvajati video, ki vsebuje tako visoko ločljivost, a igre so iz povsem drugega testa. Kdo ve, morda se nalepka 8K vrne na njihove škatle še letos, saj naj bi proti koncu leta na trg prišla nadgrajena verzija konzolo PlayStation 5 Pro.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime