Nintendo ubil še en večji emulator konzole Switch – Ryujinx

Nintendo je slaven po zaščiti svoje intelektualne lastnine, saj gre v svojih tožbah tako daleč, da se spravi celo na sodno preganjanje posameznikov, ki jih nato povsem uniči življenje. Še vedno se spomnimo Garyja Bowserja, ki je nekoč prodajal čipe, ki so zaobšli zaščito na Nintendovih konzolah, nakar so se nanj spravili japonski odvetniki in ga spravili v zapor, zdaj pa mora podjetju odplačati kazen v višini 14 milijonov dolarjev, čeprav je tip praznih žepov in hudo bolan.

Enako bučno so zapretili letos februarja, ko so se zapodili za emulacijo njihovih iger na PC-ju. Takrat je bil ubit projekt Yuzu – najbolj slaven emulator Nintendo Switch iger, ki je bil tako napreden, da je igre, ki so pravkar prišle na trg, poganjal bolje od dejanske originalne konzole. Nintendo je takrat dosegel zmago na sodišču, saj naj bi Yuzu podpiral piratstvo, avtorji pa so morali takrat plačati kazen v višini 2.4 milijona dolarjev in iz spleta umakniti vse sledi svojega dela.

Nekateri so takrat upali, da je bil morda Yuzu izjema in da se bo srd Nintenda ustavil pri temu emulatorju, a to so bile samo pobožne želje. Včeraj je na emulatorski sceni odjeknila novica, da je pod rušo šel tudi drugi večji emulator Ryujinx in tako je Nintendo v samo nekaj mesecih praktično izničil celotno emulatorsko sceno konzole Nintendo Switch.

Da je Ryujinx res mrtev je na uradnem Discordu potrdil moderator “rip in peri peri”, ki je želel vsem sledilcem zapisati poslovilno sporočilo. Vodjo projekta gdkchana naj bi kontaktiral sam Nintendo in mu dal neko ponudbo, ta pa naj bi zahtevala umika kode emulatorja iz spleta. To je očitno gdkchan sporočil svoji ekipi in takrat naj bi o tej misteriozni ponudbi še razmišljal. A odgovor je bil očitno vmes že odločen, saj sicer uradna stran še vedno deluje, a je bila koda iz Githuba umaknjena. To je dober dokaz, da je gdkchan, ki naj bi bil sicer iz Brazilije, ponudbo sprejel in Ryujinx je tako postal stvar včerajšnjika. Emulator sicer deluje na principu odprte kode, a je bil gdkchan vodja tega celotnega projekta in največji preboji pri delovanju emulatorja so se zgodili po njegovi zaslugi.

Seveda so se takoj pojavila ugibanja, kaj je Nintendo ponudil gdkchanu in če ta ni bil morda podkupljen. Osebno sem mnenja, da mu Nintendo ni podaril ničesar razen grožnje, da če takoj stvari ne umakne iz spleta in prekine razvoj ga čakajo hude posledice, kjer se bo pravico iskalo preko sodišča in za sodne bitke proti Nintendu nimajo vsi denarja.

Moderator rip in peri peri je v poslovilnem pismu še zapisal, da so imeli za Ryujinx še velike načrte – emulator naj bi se preselil tudi na iOS in Android, v izdelavi pa so imeli še kup idej, ki bi uporabo Ryujinxa naredile bolj prijetne za končnega uporabnika. Zdaj je vse to romalo v koš, emulatorska scen pa je izgubila še enega velikega igralca.

Tako kot je bilo to v primeru Yuzuja so se tudi tukaj skorajda takoj pojavile najave novih vej originalnega emulatorja, a to je bolj slaba tolažba. Pri takšnih preklicih projektov ni problem preseliti kodo na novo vejo in v bistvu isti emulator ponuditi pod novim imenom, ampak programerji in ekipa, ki so dovolj talentirani, da so lahko razvoj peljali dalje. Takšnih ljudi ni neomejena zaloga in tega se zaveda tudi Nintendo, ki se bo sčasoma spravil tudi na te ločene veje originalnega projekta.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime