Leto 2016 v reviziji: Konzole in VR

V iztekajočem se letu je na trg prišlo veliko raznoraznih naprav, iger … Zato smo se v uredništvu odločili, da vam preko člankov prikažemo novosti v gaming industriji.

Za začetek smo pripravili članek o konzolah in VR opremi.

Konzole:

Xbox One S

Je konzola, ki je na trg prišla avgusta. Ne moremo jo poimenovati ravno nova konzola, saj je le izboljšava njene predhodnice. Bistvene razlike so očitne že na prvi pogled, saj so jo zmanjšali za približno 40 %. V notranjosti pa so dodane komponente, ki omogočajo 4K Ultra HD grafiko. Prav zaradi tega podatka pa je zelo primerna tudi za ljubitelje filmov, saj je to najcenejši način za gledanje filmov v takšni ločljivosti. Več o konzoli si lahko preberete tukaj.

 

PlayStation 4 PRO

Konzola, ki je izšla septembra, in je prav tako nadgradnja predhodnika PlayStation 4. Prav tako kot Xbox One X omogoča 4K Ultra HD ločljivost. Omogoča prenašanje in snemanje v ločljivosti 1080p in zajemanje slik v ločljivosti 2160p.

Po besedah Sony je to najzmogljivejša konzola trenutno na trgu.

PlayStation 4 Slim

Konzola je prav tako izšla septembra. Od osnovne različice se skoraj ne razlikuje, razen v velikosti in v manjši meri od oblike.

S tem smo zaključili del konzol. Kot lahko vidimo, so v letu 2016 na trg prišle le izboljšane različice konzol. Že v letu 2017 pa bomo dobili nekaj čisto novega. Govorimo o Nintendo Switch, ki bo omogočala igranje, kjer si boste želeli. Več o tej konzoli si lahko preberete tukaj.

VR:

V tem delu se bomo posvetili napravam, ki so izšle v letu 2016 in so namenjene virtualni resničnosti.

Oculus Rift

Podjetje, ki je začelo svojo pot na Kickstarteju, je izdalo svoja VR očala. V kampanji so zbrali približno 2 milijona $. Podjetje pa je kupil gigant Facebook. Podjetje se je čez čas prebijalo počasi in z raznimi izdelki in prototipi. Tokrat jim je, kot kaže uspelo. Izdali so VR očala Oculus Rift. Te so sestavljene iz 2 OLED zaslonov z ločljivostjo 1080×1200 ( vsak zaslon), ohišja in slušalk. Namenjena so igranju iger, gledanje raznih posnetkov … V sodelovanju z raznimi produkcijskimi hišami so že ustvarili nekaj VR oddaj in tekem.

 

HTC Vive

To so očala, ki so verjetno ta trenutek najboljša na trgu. HTC je z izdelavo te ” igrače ”  prehitel razvijalce za kar nekaj korakov. Večina jih ponuja le naglavni del, kjer se predvaja izbrana vsebina, HTC pa je zraven dodal še dva kontrolerja in senzorje, ki omogočajo realno virtualno igranje iger. Tudi Valve je zasledil, da je to dobra reč in kaj kmalu so sklenili partnerstvo. Ta poteza obeh podjetij le ni bila tako slaba, saj lahko s platformo Steam dostopamo do mnogih vsebin, ki omogočajo igranje na VR opremi.

PlayStation VR

Presenečenje pa so pripravili tudi pri podjetju Sony. Predstavili so namreč prva očala za virtualno resničnost za konzole. Očala so na voljo za Playstation 4  v kombinaciji s Playstation  kamero in njim prilagojenim igram. Ponujajo nam igranje iger in s tem skok v navidezno resničnost, ki je zadnje čase zelo popularna.

 

S tem pa smo zaključili del, namenjen VR. V njem smo lahko odkrili, da najbolj izstopata dve napravi. To sta: HTC Vive in PlayStation VR. Mnogi se verjetno ne bodo odločili za tako drage naprave in bodo posegli po cenejših. V ceno očal moramo prišteti še zmogljiv računalnik.

VR svet, verjetno zaradi visokih cen še ni dobil svojega slovesa. Verjetno pa se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti.

 

S tem smo prišli h koncu prvega našega članka, ki se navezuje na pregled leta 2016. Vabljeni tudi k branju vsebin, ki bodo prišle v prihodnjih tednih.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime