Katero grafično kartico kupiti (Februar 2017)?

Že dobri trije meseci so minili od mojega prispevka: «Katero grafično kartico kupiti (November 2016)?« in zadnji čas je, da dodam nekaj drobnih novosti, ki so se zgodila od tega dogodka. Če ste bili čez zimo pridni, se je v prašičku zagotovo nabralo kaj kovancev. Za katere grafične kartice se vam ga splača razbiti in prihranke porabiti? Se prihranki še niso nabrali, vseeno pa želite igrati igre brez zatikanja? Potem preverite naš vodič: “Vodič – kako naviti grafično kartico?“.

Kaj se je zgodilo v tem med-obdobju? AMD je končno spoznal, da je cena RX 470 neprimerna in jo spustil za dobrih 20€. Entuziasti so odkrili, da RX 460 ponuja več, kot je opaziti na prvi pogled. Posodobitev BIOS-a namreč omogoči odklep 128 grafičnih jeder, katerih število lahko na ta način povečamo iz 896 na 1024. Vendar bo za dosega tega, potrebne tudi nekaj sreče, saj se pri vseh dodatnih jeder ne da odkleniti. Če vam uspe, pridobite okoli 10% dodatne zmogljivosti. Če omenim, da ji je AMD zaradi prihoda zelenih tekmic znižal ceno za 10€  postane le ta še bolj mamljiva.

Tudi Nvidia je bila precej dejavna. Novembra je izdala dve novi grafični kartici vstopnega razreda. To sta GTX 1050 2GB in 1050 TI 4GB. Ali se jima je uspelo pririniti na lestvico? Berite oz. glejte dalje!

Za hazarderje, ki želijo veliko za malo (<100€)

Po premisleku sem se odločil, da dodam novo kategorijo. V njej bom priporočil najboljšo kartico pod 100€, šlo pa bo za rabljene grafične kartice. Tokrat se odločam med r9 270, AMD 7950 in GTX 760. Za referenco sem jemal cene z Bolhe. Zmagovalka je GTX 760. Zakaj sem se odločil zanjo? Čeprav je po zmogljivosti za drobec slabša od močno navite 7950 lahko na obeh brez težav poganjate novejše igre. Ampak za razliko od AMD 7950, GTX 760 ni bila podvržena mrzlici kopanja kovancev. Zaradi tega obstaja dosti manjša verjetnost težav po nakupu (od uničenih ventilatorjev, BIOS modov, poškodb ipd.). Kot sem omenil obe (zlasti naviti) še vedno brez kakršnihkoli težav poganjata nove naslove na srednjih nastavitvah. V kratkem bomo na gaming.si objavili tudi ponovni test GTX 760 in za vas preverili, kako se znajde v naslovih, ki so izšli v letu 2016.

Kartica za plitke žepe (100-150€)

Najboljša kartica za plitke žepe še vedno ostaja RX 460. Po zmogljivosti se kosa z GTX 1050, ki je sicer malenkost hitrejša in porabi manj energije, je pa tudi okoli 25€ dražja. Poganja jo AMD-jev Polaris 11 GPU, imenovan Baffin. Štirinajst računalniških enot omogoča 896 stream procesorjev in 56 teksturnih enot. Ponuja več kot zadosti moči za e-športne naslove, na njej pa boste lahko brez večjih težav poganjali tudi vse novejše igre v FHD s srednjimi nastavitvami – čeprav v grafično zahtevnih igrah morda ne bo nudila izkušnjo v 60FPS. Njena velika prednost je tudi, da porabi manj kot 75W, tako da boste prišparali tudi na napajalniku. RX 460 se prodaja se v 2 GB in 4 GB različicah. Priporočam nakup 2GB kartice, saj je jedro preprosto prešibko, da bi uspelo zapolniti 4 GB pomnilnika, ki tako ne upraviči 30€ višje cene.

RX 460 2GB

Srednji rang (150-240€)

Dodal sem še eno izmed kategorij, v kateri se bom ozrl za karticami s ceno okoli 200€. Edina novejša tekmeca, ki padeta v to kategorijo sta GTX 1050 TI 4GB in RX 470 4GB, vendar je izbira jasna. RX 470 4GB je preprosto občutno zmogljivejša, čeprav tudi 40€ dražja. Če si jo lahko privoščite, jo definitivno vzemite, saj je tudi neposredna konkurenca r9 290, medtem, ko GTX 1050 TI caplja okrog GTX 960. Razlika je tudi v porabi. Predstavnica rdečega tabora potrebuje 6 pinski priklop za napajanje, zelena tekmica ne. Če imate v lasti napajalnik slabše kvalitete in brez 6 pinskega priključka, vam kaj drugega kot GTX 1050 TI v tej cenovni kategoriji ne preostane (če nakup kvalitetnega napajalnika ni ena izmed možnosti). Vendar pozor, tudi nekatere GTX 1050 Ti potrebujejo 6-pinski priključek. Ne glede na to pa zaradi dosti višje zmogljivosti našo priporočilo prejme RX 470 4GB.

RX 470 4GB

Kartica množic (240-350€)

Kot pove že naslov, sem v tej kategoriji izbral kartico, ki ponuja najvišjo zmogljivost za dano ceno (do 300€). Zaradi hude konkurence, je bila izbira v tej skupini najtežja. Odločal sem se med GTX 1060 (3,6 GB), RX 470 8GB in RX 480 (4,8 GB). Odločitev ni bila lahka, kot zmagovalec je izšla RX 480 4GB. Izbral sem jo predvsem zaradi lepih obetov in odličnih rezultatov v DX12 naslovih ter cene, ki je postavljena nekoliko nižje od GTX 1060. RX 470 glede na razliko v ceni še vedno ponuja manj, pri 1060 3GB pa se zna pomanjkanje grafičnega pomnilnika (pre)hitro poznati (Resident Evil: Biohazard). Na tem mestu bi omenil tudi umazane zakulisne igre: Nvidia je namreč kartici 1060 3,6GB poimenovala z enako oznako (veliko bolj smiselna bi bila označba 1060 TI za 6GB različico). Zavedajte se, da nikakor ne gre za enaki kartici. 1060 3GB ima ob manj pomnilnika tudi manj CUDA (1152 napram 1280) jeder in 4.0 proti 4,4 TFLOPs. Od kolegice z več pomnilnika je šibkejša za dobrih 10%, ko ji začne primanjkovati grafičnega pomnilnika razlika le še narašča.

RX 480 4GB

Za sladokusce (350-500€)

Še ena težka odločitev: le kateri kartici podelili ta naziv? V tej kategoriji so se znašle AMD Fury, Fury X in GTX 1070. Vse kartice so se odrezale odlično in ponudile tekočo igralno izkušnjo. Na koncu sem se odločil za AMD Fury in GTX 1070. “Izbral je kar 2, tip ni pri pravi.” Najbrž se sprašujete kako je to možno? Čeprav je Fury med nami že več kot leto dni se le ta nikoli ni pretirano dobro prijel. Razlog je bila visoka cena. Počasi se poslavlja iz polic trgovin in mogoče ga je dobiti že za 300€ – napram 550€ ob izidu! Vsem lastnikom se obetajo sladke skrbi, saj se Vulcan in DX12 vse bolj uveljavljata. Sicer sem imel nekoliko dvomov glede grafičnega pomnilnika HBM, ki ga je samo 4GB (kar pa zaenkrat zadostuje za vse naslove). GTX 1070  pa navduši z izjemno nizko porabo, tihim delovanjem in izvrstno igralno izkušnjo. Z nobeno izmed njiju ne morete zgrešiti. Na naši strani gaming.si bo kmalu objavljen tudi obširnejši test GTX 1070.

GTX 1070 8GB

Kralj zmogljivosti (>500€)

Čeprav je Pascal Titan zmogljivejši (a skoraj popolnoma ne dobavljiv) je nesporni zmagovalec testa GTX 1080. Sicer plačate visoko ceno, v zameno pa sorazmerno veliko tudi dobite. Gre za najzmogljivejšo kartico za vse igračarje širom sveta. Navdušil nas je napredek, saj je od svoje predhodnice GTX 980 zmogljivejša za kar 60%, od Titan X pa 22%. Nekoliko sicer razočara le dejstvo, da še vedno nismo dočakali “prave” 4K kartice, kar pa se bo v bližnji prihodnosti zagotovo zgodilo.

GTX 1080 8GB

Kralj, a za kako dolgo?

Kaj lahko rečem o preteklih mesecih? Bili so netipično zimski hladni, kar je očitno vplivalo tudi na Nvidio in AMD, ki nista pripravila ničesar spektakularnega. Izid težko pričakovane Vege in Zena se je odmaknil v pozno pomlad, cene pa bodo do takrat stagnirale ali se celo dvignile, če bo Euro izgubljal proti Dolarju. Sicer bi preteklo leto opisal kot izjemno dobro za navdušence nad strojno opremo (čeprav je prišlo do podražitev), saj še nikoli ni bilo mogoče kupiti toliko grafične moči za trenutno ceno.

Kartic nižjega razreda v našo izbiro nismo niti vključili, ker v veliki meri ne upravičijo svoje cene (kar se igranja iger tiče). Če si “kartice za plitke žepe” ne morete privoščiti priporočam nakup rabljenih kartic vključenih v prvi kategoriji. O zmogljivosti slednjih sem kar nekaj besed namenil v prispevku “Vrnitev odpisanih”.

Vabljeni tudi na naš FORUM, kjer lahko poiščete nasvet ali delite vaše izkušnje in grafično kartico, ki jo trenutno uporabljate.

Kontakt: [email protected]

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime