Igranje iger na Linuxu – ali je sploh mogoče?

No, pred kratkim sem imel malo »krizo identitete«. Zato sem za kratko preklopil na Linux Ubuntu. Ampak potem, ko sem videl, kaj se dogaja, sem zelo hitro pridobil nazaj svojo staro identiteto. Kot prvo, na Steamu je samo ena igra od vseh, ki sem jih igral, delovala na Linuxu, in to je bil CS:GO. V spodnji sliki lahko vidite mojo zbirko iger. Pa da vam povem še to: preden sem naložil Steam, je trajalo 2 uri, saj se nikakor ni želel naložiti. Zato sem moral OS ponovno naložiti, ker je začelo izpisovati sistemske napake v povezavi s Steamom, pa čeprav sem ga odstranil. Po drugi namestitvi mi je le uspelo. A težav še ni bilo konec. Edini način, da sem lahko prižgal Steam, je bil s konzolo, pritisk ikone pa ni odprl nič. Zatem sem naložil CS:GO in igral. Nastavitve sem imel ravno takšne, kot so bile na Windowsu, a je bila razlika v FPS-ih očitna.

No, sedaj pa na bolj objektivni del. Za Linux je na voljo kar nekaj zelo popularnih iger, kot so Dota 2, zgoraj omenjeni CS:GO, ARK: Survival Evolved, Rocket League, Rust in še kar nekaj drugih. Žal pa ni Linux verzije LoL-a in zbirke iger podjetja Blizzard. Pa vendar so tukaj tudi svetle točke, kot so razni projekti, npr. WINE. Z malo poigravanja lahko imate tudi oboje, Windows in Linux, na istem sistemu in ju izmenično uporabljate. Obstajajo pa tudi razne virtualizacijske rešitve, ena izmed teh je VirtualBox. Ti programi lahko virtualizirajo računalniško opremo, tako lahko znotraj Linuxa uporabljaš Windows. A imamo, nažalost, tukaj zelo velik udarec na moč, s tem pa posledično na FPS-e. Jaz osebno bom ostal na Windowsu.

Sklepna beseda

Ja, igranje iger na Linuxu je mogoče. A ne vse. Menim, da se bo s pomočjo raznih projektov igričarstvo približalo Linuxu. Ob tem bi pa še dejal, da kljub posedovanju vseh teh projektov ne moremo reči, da se bo dovolj približalo. Zato bi potrebovali več iger, ki bi delovale na Linuxu takoj. Podjetja, kot je Activision Blizzard (kolikor vem, ni nobene igre s strani tega razvijalca), bi se morala zganiti in začeti razvijati igre za Linux, do takrat pa bo preteklo še veliko Krke.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

8 KOMENTARJI

  1. G. Avtor predlagam, da najprej razčistiš osnovne pojme, kaj je virtualizacija, kaj je wine, in potem komentiraš.

    Linux vedno obsega nekaj ročnega dela, če pa OS-a ne poznaš pa je to še težje. Rešitev ki pa je opisana v članku, pa sploh ni rešitev. Linux se nanovo nalaga samo v primeru zamenjave distribucije, vse ostalo se da rešit. Je pa res da je ubuntu vse drugo prej, kot primer dobre, stabilne distirbucije. Pa čeprav je ena najbolj razširjenih.

  2. točno zaradi takih člankov se folk odvrača od Linuxa…. Še posebej pa je zelo dosti folka, ki se ima za težke profije kar se Linuxa tiče… na koncu pa enega dependency problema ne ve rešit.

    Ne mislim blatit avtorja ampak kot je že prvi komentar omenil rabiš nekaj izkušenj da rešiš določene zadeve. SteamOS bi v tem primeru bil boljša izbira ker je osnovan na Debian in ima že vse vnaprej inštalirano.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime