Home Gaming Test slušalk: Razer Electra V2

Test slušalk: Razer Electra V2

0
Test slušalk: Razer Electra V2

Razer ni podjetje, ki bi ga na trgu avdio opreme moral dodatno predstavljati. A vseeno marsikdo še ne ve, da so v drugi polovici lanskega leta izdali drugo različico Electra slušalk, imenovanih Electra V2. Originalne Razer Electra so že malo starejše igričarske (če jih z odsotnostjo vgrajenega mikrofona sploh lahko tako okličemo) slušalke iz leta 2013. Čudi me, kako so prišli na idejo prenove, saj originalne slušalke niso veljale za nekaj izjemnega in niso nosile izjemnih prodajnih številk, ampak no prav. Je že moralo biti tako.

Electra V2 so na voljo v dveh različicah, ki se razlikujejo glede na vrsto priklopa. USB različica stane dobrih 65€, medtem, ko je za različico s 3.5mm avdio vtičem potrebno odšteti deset € manj, obe različici pa sta na voljo v črni in zeleni barvi. Ena izmed glavnih funkcij slušalk je zagotovo virtualni 7.1 prostorski zvok. Kaj pa sploh beseda “virtualni” pomeni? No, dejansko v notranjosti vsakega “naušnika” ni osem zvočnikov, kot pri 7.1 prostorskih slušalkah. Namesto tega je prostorski zvok simuliran tako, da s pomočjo zamika in drugih trikov obstoječa zvočnika (po en v vsaki slušalki) možgane prevarata, da zvok prihaja iz določene smeri. V praksi je seveda “pravi” prostorski zvok bolj izrazit, a vseeno tudi virtualnega ne smemo odpisati kot le šmeksi trik.


Tehnične specifikacije

    • 40 mm zvočniki
    • Vzdržljiv, fleksibilen in lahek aluminijast okvir z vzmetenim trakom
    • Virtualni 7.1 prostorski zvok
    • Nadzorni gumbi za glasnost ob straneh
    • Snemljiv mikrofon
    • 3.5 mm ali USB priključek
    • Ušesne blazinice, prešite z imitacijo usnja
  • Slušalke:
    • Frekvenčni razpon: 20 – 20.000 Hz
    • Občutljivost: 105 ± 3dB
    • Impedenca: 32 ± 15% Ω
    • Moč: 50 mW
    • Gonilniki: 40 mm, z Neodymium magneti
    • Teža: 278 g
    • Ogrodje iz aluminija
    • Priključek: Analog 3.5 mm (kombiniran jack)
    • Kabel dolžine 1,3 m
    • Kompatibilnost: PC/Mac/PS4/Xbox/Switch/mobilne naprave z analognim 3.5 mm priključkom
  • Mikrofon:
    • Frekvenčni razpon: 100 – 10.000 Hz
    • Signal/Šum: >= 50 dB
    • Občutljivost: -41 ± 3 dB

Video test

Embalaža

Če kot vedno pričnemo na začetku, je embalaža povečini iz prozorne plastike s polovičnim kartonastim pokrovom. Dobra stvar tega je, da lahko vse v notranjosti vidimo že na prvi pogled in nič ne pobegne očem.

Škatla se odpre na zgodnji strani, nakar lahko dostopamo do notranjega modela s slušalkami, mikrofonom, navodili, nalepkami ter podaljškom (vsaj pri našem analognem primerku, ki je vseboval 3.5mm priključek). Slušalke so na model pritrjene z gumijastim trakom, zato so precej stabilne in se pri transportu ne bi smele poškodovati.

Pakiranje opravi svoje delo, a nočna mora se pojavi, v kolikor želite slušalke znova zapakirati. Verjemite mi, tega resnično ne želite izkusiti na lastni koži.


Izgled in občutek

V primeru, da ste ponosen lastnik Razer Tiamat V2 slušalk, vam bo osnova že takoj skočila v oči. Zgornji del je v celoti izposojen iz nove Razer Tiamat V2 serije, kot je tudi osnovni dizajn. Le da so naušniki manj oblazinjeni in da je v vsakem po le en zvočnik.

Slušalke so privlačnega izgleda, ki dobro kombinira gaming in klasičen videz, seveda pa vsebuje tudi kar nekaj standardnih Razer prijemov. Z majhnimi naušniki in brez RGB osvetljave so precej neizstopajoče in nasploh izgledajo zelo “klasično”. Pravzaprav bi celoten izgled tako običajen, da je edina stvar, po kateri lahko sklepamo proizvajalca, napis na vrhu traku in prisotnost zelenkastih delov.

Kombinacija plastičnega in kovinskega ohišja bi vsaj na videz lahko prenesla kar precej slabega ravnanja. Ena izmed dobrih stvari na slušalkah je, da so avtomatsko nastavljive in da se obložen vrhnji del samodejno prilagodi obrazu. Enostavno jih natakneš in morale bi pristajati. Problem se zna pojaviti le pri večjih glavah, saj maksimalna velikost pusti željo po več in tudi občutek ob nošenju je utesnjen.

Izdelava je izpadla mešano. Aluminijast okvir se počuti robustno, a plastični naušniki so na otip ceneni in lahki, kar pa po pravici povedano ne bi smelo biti problematično, ko imaš slušalke enkrat nadete.

Za levim naušnikom se nahajata tudi gumba za utišanje mikrofona ter nastavljanje glasnosti, sploh slednji pa mi ni bil najbolj pri srcu. Ni sinhroniziran z Windows glasnostjo in ne nudi ravno veliko opcij ter natančnega nastavljanja. Ima samo tri prednastavljene profile – Glasno, tiho ali neslišno.


Mikrofon

Mikrofon je povsem upogljiv in odstranljiv. Po kvaliteti je nekje na ravni drugih Razer analognih mikrofonov v tem cenovnem razredu – torej je soliden.

Zveni relativno naravno in dovolj dobro, da ga lahko uporabljaš za praktično vsako osnovno uporabo, kot je govor preko Skype ali Discord, snemanje igralnih video posnetkov in podobne stvari. Moram pa omeniti, da je občutljiv na pozicioniranje, zato ga je potrebno za najboljšo glasnost in kvaliteto malo preizkušati. A na splošno je kvaliteta dobra za ceno in ponosno stoji zraven A10 in RIG 400.


Test

Pri zvoku nič resnično ne izstopa. Ne me vzeti narobe, kvaliteta je čisto dobra, a pričakoval sem bolj izrazit bas in zvišan zgornji rang, kar je standardno za gaming slušalke.

Zvok je kakovosten, čeprav nič izjemnega. Bas je zelo neizrazit, rekel bi celo, da najmanj izrazit od vseh Razer sluašalk, kar sem jih uporabljal. Celo, ko sem vklopil ojačanje v Razer programu, še vedno ni šlo za posebno močno vibriranje.

Srednji zvoki so topli in dovolj dobri, da je vokale lepo poslušati. Višji so nežni, a še vedno dobro predstavijo “sliko”. Rezultat je nežen, neizrazit zvok. Povsem kompetenten, kar se tiče tega cenovnega razreda, a vseeno bi si želel večjo izrazitost na nekaterih področjih, saj zveni rahlo dolgočasno.

Glede na to, da so namenjene predvsem igram, sem jih preizkusil v nekaterih izmed mojih najljubših iger. Povsod so so obnesle funkcionalno in z njimi sem bil zadovoljen. V streljačinah sem lahko izkoristil 7.1 zvok in slušal sovražnike okoli sebe, je pa bilo potrebno nekaj nastavljanja glasnosti, saj je vse zvenelo premalo izrazito in dolgočasno.

Sem pa opazil še en problem in to je donenje ohišja, ki je še tako slišno ob najmanjšem dotiku aluminijastega okvirja ali kabla. Očitno niso dovolj poskrbeli za izolacijo, saj se vsaka interakcija med uporabo slušalk takoj sliši v obliki donenja.


Programska oprema

Že od začetka Razer prisega na svojo programsko opremo, znano kot Razer Surround, ki sodi v Synapse program. Omogoča simuliranje prostorskega zvoka na katerih koli stereo slušalkah, je sprejemljivo. Morda res ne nudi prave 5.1 ali 7.1 izkušnje, a ti da vsaj okus in zvok zveni bolj imerzivno.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime