Najbolj katastrofalni procesorji in grafične kartice v 2018

Kot se za zadnji dan odhajajočega leta spodobi, gre za čas, da se ozremo na preteklo leto in ob vseh uspehih izpostavimo tudi manj uspešne projekte. Čeravno osebno raje spišem in svetujem pri nakupu stvari, ki ponujajo največ za svojo ceno, bom tokrat piškotke jemal od temne strani. Strani, kjer je vse presneto drago, nudi bore malo za ceno in v mojih očeh nikakor ne upraviči nakupa.

Kot diametralno nasprotje lahko na strani preveriš tudi, kateri procesor ali grafično se v danem trenutku splača kupiti. V kratkem bosta deležna prepotrebne posodobitve, ki se že predolgo izmika mojim prstom.

Kakorkoli, osredotočiva se na tokratno temo, to je, nakupu česa se definitivno izognite. Spisano leti tako na grafične kartice, kot tudi procesorje, to sta komponenti, ki tudi najbolj vplivata na zmogljivost računalnika. Diktirate delovanje vsakega računalnika in preprosto ne sodita v kategorijo matičnih plošč, pomnilnika ali napajalnikov, kjer je bistvena lastnost zgolj dohajanje zmogljivosti naših težko-kategornikov.

Grafična kartica

GT 1030 DDR4 abominacija

Naziv najslabše kartice zadnjega desetletja nedvomno pripada GT 1030 DDR4. Preprosto za skoraj identično ceno kot GT 1030 GDDR5 ponuja sramotno kar 50% nižjo zmogljivost. Zanjo enostavno ni mesta, saj ne služi drugemu kot zgolj proizvajalčevi izrabi zaloge zastarelega pomnilnika, ki je mimogrede pri tem modelu na spletu in tudi sami embalaži pogosto zamolčan ali skrit globoko znotraj drobnega tiska. Neuk uporabnik težavo zlahka spregleda in se čudi zatikanju v igrah.

Kartica niti ni nova, njen izvorni greh sega v maj 2017. Grešnik, ki je to abominacijo spočel si zasluži kamenjanje, metanje gnilih paradižnikov in redno dostavo pasjih iztrebkov na hišni prag. Je namreč avtor vsega, česar si pri “novodobni” kartici nihče ne želi. Za 60% nižja prepustnost 16.8GB/s napram 48GB/s (GDDR5) se preprosto pozna. Podlo, ni kaj.

Da pa ne govorimo zgolj o teoretični zmogljivosti, lahko navedemo praktičen primer v zadnje čase nadvse popularni igri Fortnite. Namesto 130FPS na HD in srednjih nastavitvah pri GDDR5 bratcu pri isti grafični z GDDR4 pomnilnikom na istih nastavitvah pristaneš pri 73FPS in kot omenjeno, si za grafično kartico odštel zgolj dobrih 5-10€ manj.

Kitajski GTX ponaredki

Med najslabše investicije sodijo “kitajske” GTX grafične kartice. Slednje se prodajajo pod oznakami GTX 960, GTX 970, GTX 1050, GTX 1060 pa vse do najdražjih GTX 1080 Ti.

Zakaj pa sploh gre? No, pod pokrovom se skriva presenečenje. Pred dobrimi dvemi leti sem tudi sam naletel na podobno “prevaro”. Med prečesavanjem Bolhe najdem oglas za GTX 780 za 100€ (takrat so se prodajale za >200€), kjer nekaj hudo smrdi. Seveda lastnika pokličem, vprašam par podrobnosti glede kartice, a vseeno mi ugodna cena ni dala miru. Vse skupaj se je končalo ob omembi: “Kupljena s Kitajske, saj vem, da je malenkost slabša, ampak gor piše GTX780.”

Zakaj se torej izogniti takšni robi? Praktično ne kupujete omenjene kartice, temveč dosti slabši model. Recimo GT 450 z generičnim hladilnikom in ponarejenim BIOS-om, ki jo sistem sicer zazna kot GTX 780. AMPAK. Razlika ni zgolj v goli zmogljivosti. GTX 780 ima namreč 3GB GDDR5 pomnilnika, a GT 450 ga seveda premore dosti manj in sicer zgolj 1GB GDDR5. BIOS zazna kartico kot GTX 780 s 3GB pomnilnika in bo zato seveda mislil, da razpolaga s 3GB pomnilnika. Posledično večina aplikacij sploh ne bo delovala, če katera že bo, se bodo pojavljale hude grafične anomalije, vi pa boste puščeni z grenkim okusom v ustih.

Popolna prevara za neznalce, ki mnogokrat ne gojijo nobenih predhodnih pričakovanj. Vsaka norost v sebi skriva smisel. Goljufivci iz trga niso izginili niti nekaj let kasneje, tako, da le previdno ob nakupih kartic, sploh tistih brez oznak proizvajalca ali s sumljivo nizkimi cenami.

RX 580 – kitajski trg

Čeprav v zadnjih letih AMD ravno ne slovi po kontroverznih praksah in odločitvah, temu letos ni bilo tako. Zlasti na kitajskem trgu so pričeli s prodajo RX 580 z le 2048SP enotami, ki je v bistvu prepakirana RX 570. Če ne drugega so vsaj nekoliko spremenili ime in dodali 2048SP. Vseeno marsikdo razlike ne bi opazil, konec koncev gre za RX 580, kajne? Razlika nikakor ne dosega razsežnosti GT 1030, a vseeno se RX 580 2048SP ponaša z 256 stream procesorji manj od polnovredne različice, cena pa je praktično enaka.

Upam, da v naslednjem letu do podobnih marketinških mahinacij več ne bi prihajalo, če pa že bodo, pa jih bom karseda hitro izpostavil (ja, zavzemal se bom tudi za svetovni mir /s).

RTX 2070/2080

Marsikdo se ob omembi Turing serije z mano ne bo strinjal in mnenja so deljena. A RTX 2070 in RTX 2080 si preprosto zaslužita nominacijo, saj sta utelešenje prakse, ki je kupci ne smemo podpirati. Ne gre za kartici, ki bi poželi tone ovacij in na mizo za manjši denar prinesli dodatno zmogljivost. In cena je ob zavajanju tudi glavna spotika spora. Kartice, ki se prodajajo po MSRP niso ravno slab nakup, a hkrati ne prinašajo navdušenja, saj so zgolj za drobtine hitrejše od odhajajočega cenejšega Pascala.

Razvoj se je ob izidu Pascala preprosto zaustavil in Turing ni nadgradnja, ki sem jo pričakoval. Podrobneje o temi lahko najdeš tukaj.

Pa je Nvidia kriva za to, da ji preprosto ni potrebno razkriti najbolj vročih želez, ki jih skriva v kovačnici? AMD trenutno preprosto ni enakovreden konkurent, saj se mu v FPS višavah začne kolcati in le s sramom pogleduje v zeleno nebo. RX Vega 64 sploh ni slaba kartica, je pa prepočasna za konkuriranje najhitrejšim. Torej, čeravno si trenutno Nvidia status quo lahko privošči, zna na dolgi rok odločitev obžalovati. Le naj vrže oko na Intel in njegove težave.

Procesorji

Trg žlahtnih kovnic je zacvetel ob splavitvi Ryzen serije. Ne bi zgrešil ob trditvi, da je slednja nekaj najboljšega, kar se je v industriji lahko zgodilo.

Skylake-X osvežitev

Po drugi strani pa je prikazana nonšalantnost in spanje na lovorikah. Kot odgovor na Threadripper procesorje je Intel nasilno splavil Skylake-X osvežitev. Vojna jeder je dobila novo razsežnost. V praksi do boja ravno ni prišlo, saj na policah še vedno čakamo, da iz obljubljene dežele splava 28 jedrni procesor s 5GHz. AMD je svoje karte razkril že pred meseci z 2990WX (32/64), ki je še do danes najzmogljivejši procesor na potrošniškem trgu.

Intelova pošast bo terjala povsem nov socket, kjer bo tudi plošča izjemno draga – 600€+, če bo v prvi vrsti sploh ogledala svetlobo dneva.I

Intel si bom letos resnično privoščil. Spodrsljajev kar ne zmanjka. 9. generacija procesorjev je tako dobra, da so lahko 8 kar preskočili? Težava ni preskok, kjer smo iz 6. pristali na 9., ampak dejstvo, da 9. generacija ni ravno izjemna.

Na spletu sem naletel na ogromno število pripomb in kritik na račun i9 9980XE, procesorja s ceno zajetnih 2000€. Vroča pečica, ki jo je praktično nemogoče naviti na nivo starejšega delidanega 7980XE. 9980X ni mogoče niti delidati, brez, da bi ga pri tem uničil.

Le kako bi lahko spregledal 🙂

Postavimo vse skupaj na stran. Intel še vedno živi v pravljični deželi, kjer so njihove cene upravičene in žanjejo navijaške valove. V realnosti pa se postavlja vprašanje:” Kdo pri zdravi pameti bi Sklake-X osvežitev sploh kupoval, ko pa AMD za manj denarja nudi več.”

Postavka je branljiva. AMD Threadripper 2950X (16/32) in 1950X
(16/32) je mogoče dobiti že za 900€ in 600€, med tem, ko Intel 9960X (16/32) stane kar 1700€. Intel je zgolj recikliral procesorje in ceno iz leta 2017, ki pravzaprav že takrat ni bila konkurenčna. Tako je Skylake-X serija nesmiselna in izjemno slab nakup. Še sreča, da je bil Threadripper zasnovan v prostem času – TUKAJ.

Kaj je prineslo leto 2018

Leto 2018 je nedvomno pustilo mešane občutke. Vseeno bi bilo škoda zaključiti na negativni noti. Uporabniki smo v drugi polovici leta, po padu kripto mrzlice, končno dočakali cenejše grafične kartice. Enako velja za Ryzen procesorje, ki so še vedno podvrženim visokih pocenitev. 1600X se nemalokrat da dobiti za manj kot 140€, enako velja za Threadripper ponudbo.

Nekaterim bo šlo v nos neslavna izpostavitev RTX 2070/2080. Razloge temu sem javno izpostavil že večkrat, preprosto je serija, po izjemno uspešnih Pascal in Maxwell, izjemno razočaranje, ki na mizo, z izjemo 2080 TI ne postavi ničesar presunljivega, kjer se le začudeno ozreš v cenovno postavko. Zmogljivosti RTX 2080 TI preprosto ni mogoče oporekati, gre celo za prvo kartico, ki je sposobna zadovoljivo prebaviti vse 4k naslove, zaradi česar tudi ni bila izpostavljena.

Morda obžalujem nevključitev cenejših Z390 osnovnih plošč. Velika večina ima zanič VRM hladilnike in iz neznanega razloga se proizvajalcem v glavi poraja genialna ideja, kjer med podprte procesorje vključijo 9900K. Obupne rezultate so dosegale tako Asusove, AsRockove in MSIjeve, kar jih je naredilo popolnoma neadekvatne 8 jedrnim procesorjem. Gigabyte je uspel stopiti stopničko višje in na njihovih ploščah težave niso bile problematične v tej meri. Pozornost pri nakupu nikakor ni odveč.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime