Zakaj Wireless slušalke? SteelSeries Arctis PRO Wireless slušalke

Kot uporabnik predhodne verzije slušalke SteelSeries Siberia 840, s katerimi nisem bil pretirana zadovoljen, glede na postavljeno ceno 350 €, bom tokrat dodatno pozoren na pomanjkljivosti in težave s katerimi sem se srečeval.

V zadnjih letih so se tudi gaming slušalke pričele premikati v smer brezžičnosti. Na začetku smo prejeli okorne in predvsem težke slušalke, ki so bile vse prej kot udobne za nošenje, toda z leti razvoja smo končno prišli na točko, ko so slušalke postale udobne in lahke.

6 razlogov zakaj morate resno premisliti, da bodo vaše naslednje slušalke brezžične:
– brez zapletanja kabla
– brez nadležnega kabla, ki vam se vedno nekako znajde pod prsti
– neprekinjeno poslušanje (zelo velikokrat se potrebujete premakniti od svoje mize ravno za meter ali dva)
– klici ali daljši pogovori preko slušalk in ne telefona (Skype, Discord, Whatsapp…)
– povezljivost z napravami (v primeru, da omogočajo slušalke bluetooth)
– igranje na konzolah brez kablovja

Udobje domačega kavča, PS4 konzole in brezžičnih slušalk.

SteelSeries nam je v test poslal slušalke Arctis PRO Wireless, ki so višjega cenovnega ranga (320 € v Sloveniji). Slušalke imajo zelo veliko funkcij in vseh se ne bomo dotaknili, najbolj nas bo zanimalo udobje, kvaliteta zvoka in celostna izkušnja.

Embalaža je lepo oblikovana in ima na sebi minimalistično zapisane glavne prednosti slušalk ter podatke o adapterju in kablih.

Vsebina je lepo zavarovana in ni bojazni, da bi prišlo med transportom do poškodbe. Po hitrem pregledu ugotovimo, da so slušalke narejene iz kvalitetnih materialov.

Če pričnemo na vrhu oziroma naglavnem delu, katerega ogrodje je aluminijasto (z zgornje strani obdano z blagom) kot tudi oba držala, ki povezujete slušalke z naglavnim delom.

Naglavni del nastavite glede na velikost vaše glave s pomočjo ježka, ki presenetljivo dobro poskrbi za udobje in posledično slušalke niso bile udobne samo meni ampak tudi ostalih testnim osebkom.

Slušalke tehtajo 375 gramov, kar je neke zlata sredina na trgu za brezžične slušalke.

Slušalke pridejo lično zapakirane v škatli

Zunanja stran samih slušalk je v mat črni plastiki, ki je zelo prijetna na občutek. Hitro ugotovimo, da lahko pokrovčke dvignemo (odpremo) in na eni strani se skriva zamenljiva baterija na drugi pa pod pokrovom ni nič, čeprav bi pričakoval vsaj kakšen skriti napis.

Pokrovčka na slušalke držijo magneti, ki so dovolj močni in ni bojazni, da bi pokrovček padel dol sam od sebe. V prejšnji verziji slušalk me je ta del zelo motil, kajti pokrovčka enostavno nisi mogel odpreti, če nisi imel nohtov zato sem bil primoran imeti pri sebi vedno neko dodatno orodje.

V današnji verziji so zadevo izboljšali in dodali malo več prostora ampak še vedno včasih potrebujem tudi minuto, da hudiča odpremo, potrebno bi bilo narediti samo malenkost večjo zarezo ali pa rahel robček na pokrovčku.

Slušalke so lepo zaprte zahvaljujoč magnetom…
Ampak menjavanje baterije bi bilo vseeno lahko lažje.

Enaka zgodba se ponovi pri zarezi in sicer ko hočemo zamenjati baterijo. Res so od prejšnje verzije naredili malo večjo zarezo ampak še vedno imam včasih težave pri zamenjavi.

Blazinice so zelo mehke in dovolj velike tudi za osebe večje rasti. SteelSeries navaja, da je uporabil posebno tehnologijo za izdelavo blazinic “Airweave”, katera naj bi imela dodatno zračenje in prepričevala znojenje.

Verjamem, da imajo posebno zračenje, kajti slušalke ne zatesnijo zvoke iz okolice kot to naredijo PU blazinice, ki pa spet ponavadi ne dihajo. Blazinice so narejene iz zelo prijetno tkanine so odstranljive in pralne ampak res je škoda, da niso vključili dodaten par, glede na ceno slušalk.

Lahko bi dodali še kakšen par blazinic saj so te odlične.


Slušalke imajo tudi mikrofon, katerega lahko delno skrijemo v samo slušalko. Pohvalil bi odlično postavljen gumb za deaktivacijo mikrofona (mute) na slušalki, ki je bistveno večji od vseh ostalih in ga takoj najdemo.

V primeru, da imamo mikrofon deaktiviran, sveti na koncu mikrofona močna rdeča lučka, ki je bila meni osebno malo moteča ampak popolnoma razumem koncept in je logičen.

Kot smo navajeni pri vseh igirčarskih slušalkah, zvok mikrofona tudi tukaj ni noben presežek je pa zelo zadovoljiv in lahko rečem, da veliko boljši kot pri konkurenci, ne pričakujte pa sedaj studijske kvalitete. Mikrofon ima zadušitev zvoka iz ozadja, ki se obnese presenetljivo dobro.

Rdeča lučka vas opozori, če blebetate v prazno

Na samih slušalkah najdemo še razne priklope (audio jack za telefon, micro-USB, jack za deljenje slušalk), kolešček za glasnost, gumb za prižig in bluetooth gumb za povezljivost. Specifikacije in vodič najdete s klikom na povezavo: klikni me (uradna dokumentacija).

Ostane nam še adapter oziroma sprejemnik/pretvornik, ki je minimalističen in z leve strani v njemu polnimo baterijo.

Tako je, v paketu prejmete kar dve bateriji. Baterija mi je zdržala načeloma celoten dan (8 ur) ampak pri prejšnji verziji slušalk, je moč baterije zelo hitro začela pojenjati in po dobrih petih mesecih, se je čas kar prepolovil.

Pozitivna stran tega je, da v paketu dobimo dve baterije in lahko eno vedno polnimo v adapterju. Na sprednji strani imamo še vrtljiv potrditveni gumb, manjši gumb, ki vrne ukaz oziroma deluje kot nazaj (back) in ekranček OLED, preko katerega urejamo nastavitve.

Spreminjamo lahko klasične nastavitve kot so glasnost, preklopi med PS4 in PC, glasnost zvoka, equalizer/tip izhodnega zvoka, frekvenco posameznega zvoka, bluetooth opcijo za klice in več.

Na OLED ekranu imamo tudi informacijo o polnosti baterije (tisto katero polnimo v adapterju in v slušalkah), ko te prične zmanjkovati, nam slušalke pričnejo spuščati opozorilne zvoke. Na zadnji strani so razni priklopi za PC in PS4 (vse si lahko pogledate v zgoraj omenjeni dokumentaciji).

Adapter je minimalističen in estetsko zelo privlačen

SteelSeries promovira zvočni razpon od 10 Hz do 40 kHz, kar je skoraj še enkrat več kot pri ostalih konkurentih v tem cenovnem razredu.

To sicer ne pomeni, da so slušalke še enkrat boljše, lahko pa brez zadržkov pohvalim kvaliteten, čist zvok in zelo natančen zvok.

Pred prvo uporabo toplo priporočam, da se poigrate z nastavitvami ali na adapterju ali pa preko programske opreme (tam se nahajajo enake nastavitve toda bolj praktično je klikati na računalniku).

Adapter omogoča, da si nastavite različne profile za različne priložnosti in s tremi kliki na adapterju spremenite tip zvoka.

Vzemimo za primer nastavitev za igre v katerih pomembno vlogo igra prostorski zvok. Če želimo hitro zaznati iz katere strani prihaja nasprotnik, lahko zmanjšamo base in določene tone okolice ter okrepimo zvok orožja in korakov.

Bogate nastavitve nam lahko prinesejo prednost tudi v igrah.

Slušalke se lahko pohvalijo kot prve, ki uporabljajo prostorsko DTS Headphone:X v2.0 tehnologijo in upamo, da bomo to tehnologijo videli tudi v ostalih slušalkah. Kako dobro so se izkazali z uporabo tega tehnološkega bonbončka bo pokazal čas ter implementacija pri konkurentih.

DTS tehnologoijo bodo cenili predvsem vsi e-športniki, ki igrajo igre kot so CS:GO, Fortnite, PUBG in Siege, kjer so prostorski zvoki zelo pomembni.

Slušalke smo testirali v trenutno zelo popularnih igrah Fortnite, PUBG in Battlefield 5.

Najprej smo se spustili v igro brez posebnih nastavitev in zvok je bil nekako “plehek” in lahko bi rekli, da nič posebnega. Z nekaj kliki smo odsurfali na nastavitev “equalizer” ter premiksali barve zvokov.

Razlika je bila očitna in slušalke so pokazale svoj pravi premijski zvok.

V Fortnite in PUBG smo skoraj popolnoma izključili base, kar je sicer pripeljalo do malo smešnega zvoka ampak v zameno smo slišali nasprotnikove korake veliko prej kot ostali člani ekipe.

Prostorski zvok deluje odlično in registracija iz katere strani prihaja akcija je bila lepa taktična prednost.

Battlefield 5 ima vrhunski in raznovrsten zvok in vanj smo se podali s malo drugačnimi nastavitvami.

Base nismo popolnoma znižali, kajti enostavno bi s tem uničili dušo same igre zato smo zvok pustili na neki zlati sredini razen basov, katere smo za malenkost znižali.

Zvok je bil odličen in na neki točki sem se samo ustavil in le poslušal pristen zvok, ki te popelje v jarke druge svetovne vojne.

Kvaliteta zvoka je enaka tudi na PS4.

Slušalke imajo v sebi dvojno povezljivost (WIFI in Bluetooth), sam doseg je zadovoljiv, je pa kot pri vseh odvisno, koliko ovir imate med slušalkami in adapterjem.

RGB osvetljitev? Je ni, jo pogrešamo? Ne.

V uredništvu smo vsi za RGB ampak na Wireless slušalkah pa menimo, da je nepotrebna in razumemo vse proizvajalce, da to energijo usmerijo v daljšo vzdržljivost baterije.

Imajo pa namesto RGBja možnost deljenja zvoka s drugimi slušalkami. Deljenje zvoka? Da, na slušalkah imamo izhod za 3.5 jack in s priklopom v druge slušalke s 3.5 “bananco” lahko zvok delite.

Tole je top zadeva za recimo streamerje, ki imajo velikokrat goste ali pa recimo za komentiranje tekme s prijateljem.

Preko deljenja slušalk lahko instantno postanete slaboritnež

Slušalke tudi po večurnem nošenju ostanejo udobne in ne puščajo sledi nošenja na obrazu, bi pa si želel, da bi bile še malo lažje, kajti po nekaj urah začneš dobivati občutek, da imaš na glavi nekaj težjega (mogoče nisem najboljši testni osebek za to, kajti osebno uporabljam ušesne slušalke).

To lahko odpravite s tem, da se vsako uro vstanete vsaj za nekaj minut in pretegnete vrat, ko ste pa že vstali pa pretegnite še malo roke, noge in hrbtenico. Kakšen nasvet za zdravje telesa ni nikoli odveč.

Slušalke SteelSeries Arctis PRO Wireless so vrhunski izdelek in podjetje je ponovno pokazalo, zakaj je njihova celotna linija Arctis slušalk zelo popularna. Testirali smo tudi ostale slušalke iz Arctis linije in vse lahko priporočimo.

Svoje lahko ugodno naročite na spletni strani EIGRE.si – SteelSeries Arctis.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Steelseries PRO so vrhunske slušalke, katere kot prve prinašajo tehnologijo DTS Headphone:X v2.0 ter vsebujejo zanimive pritikline kot so deljenje zvoka z še enimi slušalkami. Manjše nevšečnosti kot je nerodno menjavanje baterije ji ne vzamejo visoke cene, ki si jo definitivno zasluži.Zakaj Wireless slušalke? SteelSeries Arctis PRO Wireless slušalke