Xiaomi Yuemi MK06C – Test tipkovnice | Premijska klasika s Kitajske

Pri ogledu Gearbest in ostalih kitajskih trgovin imajo potencialni kupci v glavi navadno prednostno eno stvar – nizka cena. Zato izpade 95$, po kakršni ceni se današnja tipkovnica uradno trži pri teh trgovcih, pregrešno visoka vsota tudi za mehanično tipkovnico. Sploh, v kolikor zapaziš, da nima tipičnih značilnosti velike količine “tujih” izdelkov, kot so kičast videz, lučk več kot na novoletni jelki in skrajno nujno tudi prisotnost RGB.

Konec lanskega leta sta Yuemi in Xiaomi namreč skupaj predstavila nov primerek višje-cenovne tipkovnice z imenom Xiaomi Yuemi MK06C. A glej ga, zlomka, MK06C je popolno nasprotje tega, kar bi pričakoval s kitajskega tržišča. Pod premijsko ceno se ponosno bohoti klasičen bel dizajn s Cherry Red mehaničnimi stikali in popolno odsotnostjo kiča, tudi osvetljava je popolnoma odsotna, RGB osvetljava pa kakopak prav tako. Končni produkt bi z večje oddaljenosti zlahka označil za povsem pusto stereotipno pisarniško tipkovnico, a že po par-minutni uporabi se prične kazati, da se pod površjem skriva več.

Hvala spletni strani Gearbest.com, ki so nam poklonili testni primerek.

Link do izdelka


Tehnične specifikacije

PodrobnostiProizvajalec: Xiaomi, Yuemi
Vrsta produkta: Mehanična tipkovnica
Material: PBT
Barva: Bela
Bluetooth: Ne
Dolžina kabla: 1.8m 
Povezava: Žična
Vmesnik: USB 
Število tipk: 104 
Napajanje: USB povezava 
Podpora OS: Mac OS,Windows 
Stikala: Cherry Red Switch
Življenjska doba tipk (kliki): 30 milijonov 
Odzivni čas: 0.3m/s 
Dimenzije in težaTeža: 1.07 kg 
Velikost (DxŠxV): 44.60 x 13.70 x 3.30 cm

Embalaža

Ne vem, kaj imam tu sploh za reči. Embalaža tipkovnice je povsem enostavna škatla bele barve s kontrastnim nasprotjem slike in teksta v sivi ter rjavim trikotnikom na robu. Vsa pisava je kitajska, vključno s par karakteristikami na zadnji strani.

Škatla se odpre na povsem tipičen način, tipkovnica pa je dobro zaščitena v plastični vrečki znotraj prilagojenega modela. Edina druga stvar v notranjosti so navodila v – uganil si – kitajski pisavi, a saj ne, da jih boš za prvo uporabo potreboval.

Izgled in dizajn

Najprej bi rad pohvalil dizajn, ki se za razliko od večine konkurentov preizkuša izkazati v popolnoma brez-kičasti preobleki, s zaobljenimi linijami in popolno odsotnostjo ostrejših robov. Tipkovnica je v celoti bele barve, s temno sivimi označbami tipk ter rahlim robom, ki loči zgornji del z zadkom.

Celostno gre za izjemno simplističen videz, ki je primeren tako za delo, kot tudi zabavo. Želiš tipkovnico uporabljati v službi? Mile volje, saj se bo podala v praktično vsako okolje, edini možen problem zna biti zgolj bela barva, a tu resnično že dlakocepimo.

Pri vsem skupaj pomaga, da je ohišje izdelano iz visoko-kvalitetnega aluminija, kateri pripomore pri stabilnosti ob hitrem tipkanju, a posledično nekaj pridonese tudi pri teži.

Material tipk ni iz ABC ali PC plastike, temveč PBT, ki je dosti bolj vzdržljiv in udoben na dotik ter tako idealen za daljše tipkanje. Razmik med tipkami je optimalen in med hitrim tipkanjem se nisem soočal z nobeno težavo glede pritiska napačnih tipk, problem mi je občasno delal zgolj “Ž”, a po večini zaradi tega, ker sem bil navajen na svojo obstoječo tipkovnico z EU postavitvijo tipk.

Naklon aluminijastega ohišja je rahlo ukrivljen, saj s tem pripomore pri preprečevanju predčasne obrabe, seveda pa je tipkovnica tudi višinsko nastavljiva z dokaj kvalitetnimi plastičnimi nogicami. Glede na dimenzije gre za standardno tipkovnico s 44.6cm dolžine, 13.7cm širine in 3.3cm debeline s težo 1.07kg.

Če snamemo tipke se znajdemo v precej kvalitetno izdelanem “okostju” s Cherry red mehanskimi stikali, brez kovinskih paličic pri večjih tipkah. Te nadomestijo bela podporna stikala, ki poskrbijo za odlično stabilnost tipk tudi ob pritisku na skrajnem robu. Opazil sem tudi, da je spodnja vrsta črkovnih tipk zastavljena pod nekoliko bolj ostrim naklonom kot zgornji primerki.

Tudi spodnja stran prikaže enostaven, privlačen dizajn, ki mi je zaradi ukrivljenih linij izjemno všeč. Spredaj najdemo dve proti-zdrsni gumi, zadaj pa dve nogi s prav tako prodi-zdrsno gumo. Po zaslugi gum je drsenje povsem odsotno, tipkovnica pa izjemno stabilna.

Tudi nogi se počutita kvalitetno, nista majavi in tudi ne kažeta znakov lahkega odloma.

Povezava je opravljena preko oblečenega belega kabla dolžine 1.8m, všeč pa mi je, da priključek poteka iz skrajnega levega roba in ne iz sredine kot običajno, kabel pa je prav tako dovolj dolg za večino računalniških sestav.

Funkcionalnost

Tipkovnica kljub enostavnosti pozna vse osnovne makro kombinacije, kar je seveda več kot pričakovano glede na cenovno postavko. Gre seveda že za višji vstopni rang in glede na to sem vsekakor pogrešal kakšne dodatne bonbončke, kar pa vsaj mene ni oviralo ob uporabi. Če priznam, sem prav vesel, da sem se tokrat izognil diskoteki na mizi. Sicer so stikala srednje vzdržljiva in po tovarniških specifikacijah zdržijo do 30 milijonov pritiskov, kar je manj od nekaterih konkurentov, kot je recimo Logitech G413.

Glavna funkcija tipkovnice so v Nemčiji izdelana Cherry red stikala, ki se kar pogosto uporabljajo za igričarske tipkovnice. Tipke imajo 4mm hoda in so skorajda neslišne, imajo pa tudi kakšen milimeter ali dva “gluhega” hoda, torej je nenamernega pritiskanja tipk manj kot pri nekaterih drugih primerkih, ki sem jih testiral.

Z določenimi tipkovnici s Cherry Red stikali sem se včasih znašel s prelahko težo pritiska (praktično vse, manj od 45 gramov, kot jo ima MK06C), kjer sem že ob držanju prsta na tipki nenamerno pritisnil nanjo, kar je očitno sploh pri igranju iger z WASD gibalno shemo. A pri MK06C tega problema nisem imel kljub oglaševalnemu enostavnemu pritiskanju tipk, ki pogosto označuje ravno zgornji problem.

Nasploh je tipkovnica udobna tudi za daljše tipkanje ali igranje iger, tipke niso ostre in tipkanje je precej enostavno. Gre torej za idealno tipkovnico za vse vrste uporabnikov (študenti, igričarji, pisarniški delavci etc…), dokler so zanjo pripravljeni odšteti dokaj premijsko ceno. Moraš res vedeti, kaj iščeš, a v kolikor je to udobna mehanska tipkovnica s pridihom klasike, gre pri Xiaomi Yuemi MK06C nedvomno za precej dobro izbiro.

Razsodba

(+) Čist, preprost dizajn
(+) Udobno tipkanje
(+) Kvalitetna izgradnja
(+) Primerna za širok spekter uporabnikov
(+/-) Popolna odsotnost osvetljave
(-) Dokaj premijska cena

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Skupno gledano je Xiaomi Yuemi MK06C presenetljivo všečna tipkovnica izpod rok podjetja, ki sploh ni znano po izdelavi mehaničnih tipkovnic. Gre za odličen primerek za vsakogar, ki išče preprost, funkcionalen dizajn in se ne boji odsotnosti osvetljave ter kakršnih koli drugih igričarskih funkcij. Namesto tega se MK06C izkaže s funkcionalno kakovostjo, ki se poda v praktično vsak prostor. A pozor, saj se na koncu pogosto cena izkaže za enega glavnih prodajnih vidikov. Tako gre za precej drago tipkovnico na današnjem trgu, na voljo pa je prav tako zgolj v eni izvedbi - s Cherry Red stikali.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Skupno gledano je Xiaomi Yuemi MK06C presenetljivo všečna tipkovnica izpod rok podjetja, ki sploh ni znano po izdelavi mehaničnih tipkovnic. Gre za odličen primerek za vsakogar, ki išče preprost, funkcionalen dizajn in se ne boji odsotnosti osvetljave ter kakršnih koli drugih igričarskih funkcij. Namesto tega se MK06C izkaže s funkcionalno kakovostjo, ki se poda v praktično vsak prostor. A pozor, saj se na koncu pogosto cena izkaže za enega glavnih prodajnih vidikov. Tako gre za precej drago tipkovnico na današnjem trgu, na voljo pa je prav tako zgolj v eni izvedbi - s Cherry Red stikali. Xiaomi Yuemi MK06C - Test tipkovnice | Premijska klasika s Kitajske