Arsenalov zvezdnik Mesut Ozil je bil zaradi kritike kitajske vlade izrezan iz igre PES 2020

2019 se približuje koncu in naša spletna stran je bila letos presneto politično obarvana. Kitajci namreč kar ne odnehajo s svojimi kontroverznimi potezami cenzure in če o njih ne pišemo na strojnem področju, ko sta si moči merila Huawei in Trump, potem pišemo o njih na igričarskem polju, saj vsi pomnimo Blizzardovo podrejanje kitajskim komandam.

Najnovejša zadeva se je preselila v svet športa, bolj specifično v angleško Premier ligo. Njihov nogometaš Mesut Ozil je imel namreč na Twitterju za kitajsko vlado kar nekaj izbranih besed. Spregovoril je o zatiranju muslimanov na kitajskih tleh in o temu, kako se muslimani na vse to po celemu svetu niso odzvali v dovolj velikemu številu.

“Korani so zažgani, mošeje so zaprli, islamske teološke šole prepovedane, verske učenjake pa so pobili enega za drugim. Kljub vsemu temu muslimani molčijo.”

To je močno razburilo kitajske privržence igralca in kluba Arsenal. Ozil ima na kitajski strani Weibo več kot 4 milijone sledilcev in ti so bili močno jezni na njegove izjave, ki naj bi bile samo navadne laži in razširjanje lažnih govoric.

Arsenal ima na kitajskem kar nekaj interesov, med njimi tudi verigo restavracij, zato so se poskušali oddaljiti od igralca in so na Weiboju napisati sledeče:

“Objavljena izjava je bila je Ozilovo osebno mnenje. Kot nogometni klub drži Arsenal močno načelo, da se ne vpleta v politiko.”

To ni ravno pomirilo njegovih oboževalcev, niti kitajske vlade, ki je odpovedala prenos tekme med Arsenalom in Manchester Cityem.

Zakaj o temu pišemo na naši strani? Ker se je ves ta gnev prenesel tudi v videoigre, specifično v nogometno simulacijo PES 2020.

Za založništvo te na kitajskih tleh skrbi njihov domači založnik Netease, ta pa je Ozila odstranil iz vseh štirih različic igre PES 2020, ki so na voljo na kitajskem. Za spletno stran BBC so izjavili, da so njegovi komentarji ranili čustva kitajskih navijačev in da je s tem prekršil načeli ljubezni in miru, ki jih prinaša ta šport. Tega ne razumejo, sprejmejo in ne bodo oprostili.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime