Putin še vedno uporablja Windows XP

Medtem, ko je dober del sveta že dolgo tega presedlal na najnovejši operacijski sistem Windows 10, se Rusi ne obremenjujejo s takšnimi traparijami. Nedavne slike, ki si jih je pridobila spletna stran Open Media, so pokazale, da ruski predsednik Vladimir Putin v svoji pisarni brezskrbno uporablja arhaično zastareli Windows XP.

Putinu ne gre zameriti, saj je tip bolj slabo seznanjen s tehnologijo. Izogiba se internetu ter pametnim telefonom, saj te obravnava kot vohunske naprave, očitno pa mu ni nihče zaupal, da je Microsoft prenehal varnostno krpati Windows XP leta 2014.

Kakor poroča spletna stran ima Putin Windows XP nameščen tako v svoji pisarni v Kremlinu, kot tudi doma v Moskvi. Na obeh ima lepo ozadje Kremlina.

Windows XP je bil še zadnji operacijski sistem, ki ga lahko uporablja rusko ministrstvo. Windows 10 denimo lahko uporabljajo samo navadni računalniki, kateri ne držijo državnih skrivnostih. Rusi se namreč bojijo vohunjenja iz Zahoda, zato bodo nadomestili vse Microsoftove in Applove programske rešitve z domačimi izvedenkami, ta plan pa naj bi izvedli do najkasneje v 2025. Prav tako so nedavno najavili, da morajo vse naprej prodajane pametne naprave v Rusiji vsebovati tudi domačo alternativno programsko opremo. Če se tega proizvajalci ne bodo držali, jim sledi prepoved prodaje njihovih izdelkov.

Rusija se očitno na vse pretege znebiti ameriške programske opreme. Včeraj smo pisali o temu, da se je njihov drugi največji internetni ponudnik spustil v tožbo proti Twitchu, kateremu sedaj grozi prepoved predvajanja na njihovem teritoriju.

Železna zavesa 2.0?

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime