Kako do i7 procesorja za ~60€?! (Skylake)

Procesorjem z oznako i7 že od nekdaj pripada poseben status (kakopak, to so v zadnjih dveh letih postali i9). Nenazadnje je do nedavnega šlo za najzmogljivejšo serijo, ki smo jo normalneži lahko namestili v svoje računalnike. Že skorajda oderuška cena tako ni bila nič čudnega, za dodatno zmogljivost je bilo preprosto potrebno odšteti dodatne zlatnike.

Skočiva v zadnje petletje, še po štirih letih na policah zapaziš Skylake in Kaby Lake procesorje, ravno pred nekaj meseci so obelodanili konec njihove življenjske poti, a cena ostaja vse prej kot vzpodbudna. Za manjši denar prejmeš celo novejšo Coffee Lake serijo in ne navsezadnje odlično Ryzen linijo.

Čas je v svetu tehnike izjemno neodpustljiv, moja Z170 plošča že dodobra zaprašila, tako, se mi je v glavi porodilo vprašanje:” Kaj storiš, če si, kot jaz, obtičal s spodobno osnovno ploščo, h kateri se stiska žalostni Pentium/Celeron (oz. brez procesorja)?”. Zmogljivejši procesorji znotraj serije se še vedno prodajajo za suho zlato, rabljeni pa so kot vedno loterija? Vendarle ne gre za brezupno situacijo, za kar poskrbijo Kitajci.

Že hiter obisk Aliexpressa je moje počutje vsaj nekoliko otoplil. Saj sem vedel, da bi moral do okulista… za ceno parih viskijev, pokovke in kino vstopnice lahko dejansko prejmeš i7 procesor?

Izziv na mestu, 60€ pa dovolj razumna investicija, ki bi mi prihranila kar nekaj sivih las in denarja.

Procesorji kot se šika?

Dajva za začetek odgovoriti na zastavljeno vprašanje, ki je predramilo tvoje zanimanje. Skepsa je v tovrstnih primerih vedno na mestu, saj kosi, ki jih prodajajo na AE niso popolnoma navadni i7 procesorji. Teh primerkov namreč ni mogoče kupiti v trgovini, saj gre za ti. ES procesorje. ES kratica označuje Engineer Sample, v bistvu testne produkte, ki jih proizvajalec (Intel) v pred-produkciji pošilja na naslove raznoraznih podjetij za razvoj programske in strojne opreme.

Zagotovo boš opazlil nekoliko nižjo frekvenco (napram serijskim procesorjem), ki niha od modela do modela. Slednji najpogosteje dosegajo osnovno frekvenco 2.2 GHz oz. 2.6 GHz boosta na vseh jedrih, a kot že omenjeno, varacija med različnimi tipi procesorjev obstaja.

Vsi primerki so last Intela in se kot takšni ne bi smeli prodajati. Dejansko bi lahko Intel zahteval njihovo izročitev ali uničenje (v teoriji), prav tako pa garancija nanje ne velja (oz. Aliexpress trgovci ponujajo leto dni). Ves opisano počnete na lastno odgovornost, avtor ne odgovarja za morebitne nevšečnosti!

Trenutno je QH8F mogoče dobiti za 56€.

Kljub vsem pomislekom je bila cena preprosto preveč mikavna, zlasti, ker bi s tem v svojo Z170 ponovno vdahnil nekaj življenja. Naposled bo vsaj ena zapustila zaprašeno polico, ponovno napojila svoje kondenzatorje in me popeljala v magičen svet Fortnajta, khm khm, mislil sem seveda Witcherja, kot predpripravo pred RDR2 za namizne računalnike (cikel črkopisja je očitno daljši od kodopisa RDR2 ;)).

Zaradi najnižje cene sem se odločil za QH8F tip procesorja, predhodnika bolj poznanega i7 6700T (pogostejša “izmišljena” oznaka i7 6400t). Njegova neobičajnost v sebi skriva tudi prednost. BLCK omogoča navitje z obdržanimi AVX inštrukcijami, zaradi česar je priporočljiva Z170 osnovna plošča:), procesorji bodo sicer delovali na veliki večini plošč 6. generacije (brez zapletenega posega ne delujejo na Z270 ipd.) – spodaj bom temu namenil kakšno besedo več.

Najzgodnejše/najcenejše različice procesorjev
Novejše različice, ki se jih priporoča

Katerega izbrati?

Za najpopularnejšo izbiro velja QHQG, z znosnim množilnikom 22x-24x, ki ob navitju omogoča doseganje višjih frekvenc. Popolnoma nasprotno QHQJ z 1.6GHz osnovnega takta in 16x-20x množilnikom ni najboljša izbira. Za dosego enakih GHz bo namreč osnovna plošča pod večjim stresom, ki raste sorazmerno z višanjem BLCK. Posledica je nižji navijalski potencial (do okoli 3.6GHz)

Primer:
Kupil si procesor QH8F, kjer vsa jedra pod obremenitvijo dosežejo 2,4GHz (BLCK=100, množilnik=24).
100MHz x 24 = 2400MHz
Ker potrebuješ več zmogljivosti vrednost BLCK dvigneš na 140MHz.
BLCK=140MHz, množilnik=24
140MHz x 24 = 3360MHz

Kot lahko vidiš QH8F nima prepoznavnih oznak serijskih procesorjev.

Najzgodnejša revizija A0 navduši z nizko ceno, a na račun nižjega navijalskega potenciala in PCI-e kontrolerja, ki podpira samo PCI-e 2.0. Nekateri procesorji pod oznako QH8G nimajo delujoče integrirane grafične kartice. V kolikor ne nameravaš navijati, ali si ne lastiš navijalske plošče je QH73 najboljša izbira, saj ima nekoliko višjo osnovno frekvenco.

Razlike med posameznimi različicami

Kot si lahko že opazil i7 6400T uradno ne obstaja. Gre za poimenovanje, ki so mu ga nadeli kitajski prodajalci. Na trgu se pojavlja kar nekaj različnih tipov, ampak nekateri upravičeno veljajo za problematične.

Najzgodnejše različice nosijo oznako A0. Le ti so najcenejši in tudi dokaj nepredvidljivi (povzročajo največ nevšečnosti).

QH8F, ki sem ga kupil sam, ima pogosto težave z vgrajeno grafično rešitvijo in PCI-e 3.0 (potrebno ga je nastaviti na PCI-e 2.0)

Bolj zanimivi so QHQG, QHQJ in QHQF z revizije Q0. Slednjega je izjemno težko dobiti, ob tem pa se prodaja tudi po najvišji ceni. Najpogostejša izbira tako postane QHQG. Na njem lahko najdeš več oznak iz katerih razbereš leto in tedne. Poznane so L452, L448, C445 in L501, kjer najnovejši veljajo za najboljše in ne terjajo dodatnega nastavljanja za zunanjo grafično kartico, premorejo pa visok množilnik od 8-26 (odlični za navijanje).

Ob nakupu samega procesorja je pomembna tudi osnovna plošča, saj na vseh ES primerki ne bodo delovali pravilno. Za navijanje boš potreboval Z170 (na Z270 ne delujejo). Najpriporočljivejše so Asus, MSI in AsRock, Gigabytove imajo določene težave, zaradi česar jih odsvetujem.

Z170 čipovje je nujno za navitje. Procesorji žal v osnovi pridejo z izjemno nizkimi frekvencami in že z nekaj kliki lahko njihovo hitrost pohitrimo za 50%, na tovarniških nastavitvah bodo rezultati precej ubori – raven i5 procesorjev.

Začnimo

Če si že kadarkoli naročal iz Kitajske poznaš postopek. Najbolj mučen del je čakanje, kjer preprosto upaš, da ti ne bi poslali napačnega/nedelujočega primerka, ki bi vse skupaj močno zavlekel in zakompliciral. Na svojega odreshenika sem moral počakati dobre 3 tedne, kar je za tovrstna naročila popolnoma razumen rok.

Kot sem že rekel ne gre za popolnoma navadne procesorje. Čeravno delujejo na praktično vseh osnovnih ploščah procesorjev prve generacije, za delovanje potrebujejo BIOS izpred Kaby Lake ere. Slednji mora biti starejši od leta 2016, ker je bila podpora za ES, z vstavitvijo Kaby Lake mikrokode, odstranjena.

V koliko že imaš i5 procesor 6., 7. generacije nadgradnja naposled ni preveč smotrna, saj razlika v zmogljivosti najbrž ne bo upravičila razlike v ceni (razen v primeru spodobnega navitja). V kolikor je BIOS že nadgrajen na novejšo različico, procesor pa je <i5, bo pred uporabo potrebno BIOS posodobiti na starejšo različico, kar sem moral storiti sam.

Brez težav ne gre

Pri postavitvi platforme sem naletel na kar nekaj težav. Ena izmed njih je flashanje BIOS-a na plošči. Svojo sem pred časom posodobil in pričakovana posledica je bila nedelovanje i7 QH8F. K sreči sem star procesor imel pri roki in težavo razrešil z vstavitvijo mikrokode za A0 in posodobitvijo na starejšo različico BIOS-a (za z170 MSI Gaming M5 je to bil A.1). Vstavitev mikrokode (postopek in datoteka sta na voljo spodaj) je priporočljiva, saj zagotavlja pravilno delovanje procesorja.

Ko ga je plošča končno uspešno prepoznala, težavam še zmeraj ni bilo videti konca. Za začetek je bilo računalnik mogoče do Oken spraviti zgolj z integrirano grafično kartico, saj ob vstavitvi ločene RTX 2070 nisem imel slike. Takojšnja želja po testiranju in deljenju izkušenj z bralci (6 mesecev kasneje…), se je tako zavlekla za kar nekaj dni, saj se mi ni sanjalo, v čem bi lahko bila težava. Tako sem doživljal razna sesutja, BSOD in celo črn zaslon ob zagonu.

A rešitev je bila na dlani in na moje presenečenje dokaj trivialna, kar je razkril obisk ruskih forumov. Vira vseh težav sta bila dva.

Preprostejši je bil vezan na integrirano grafično rešitev. ES primerki namreč vsebujejo identično grafično enoto (več info najdeš zgoraj), a se je njena podpora z gonilniki zaključila v letu 2016. Z novejšimi Intel HD grafičnimi gonilniki se pojavijo težave, ki sem jih imel sam. Tako je sistem deloval, dokler je Intel HD delovala v varnem načinu, ob namestitvi gonilnikov so sledile težave. Namestitev starejših je računalnik v trenutku spravilo v popolnoma delujoče stanje.
Povezava do zadnjih delujočih gonilnikov: 32bit ; 64bit

Iskreno povedano bo večina kupcev i7 ES procesor kupila za uporabo z zunanjo grafično kartico. Ker so ES primerki zgodnje razvojne verzije, imajo nekateri (npr. QH8F) kar nekaj težav s PCI-e krmilnikom, ki na QH8F ne deluje s PCI-E 3.0 (primerki Q0 delujejo brez težav).

Sicer sem to vedel, a predvideval, da bo BIOS iz PCI-E 3.0 na 2.0 preklopil samodejno. Tega seveda ni storil, zaradi česar grafična kartica ni delovala (občasno bila pogojno uporabna). Za dokončno odpravo težav sem moral ločeno grafično kartico odstraniti (pomaga tudi namestitev v katero izmed spodnjih rež, ki niso 3.0), računalnik priklopiti na Intel HD grafično, vstopiti v bios in GEN3 spremeniti v GEN2 (FLCK nastaviti na 400MHz). Vse težave so končno izginile in testiranje se je lahko pričelo.

Nasvet: (Veliko oviro je predstavljala slaba baterija na matični plošči, ki je ob izklopu vse vrednosti poenostavila na tovarniške vrednosti. Če se srečuješ s tovrstno težavo, v trgovini za 1€ nabavi nadomestne baterije – pazi na širino (običajno CR2032)).

Sedaj ima računalnik za sabo že več mesecev delovanja in tega je prestal več kot uspešno. Težave so postale preteklost.

Kako vstaviti mikrokodo?

Postopek je precej trivialen (za primer je uporabljena MSI Z170 Gaming M5 osnovna plošča). Potrebuješ:

1. Zadnji še podprt BIOS, ki ga snameš iz uradne strani proizvajalca

2. Snemi mikrokodo
A1 procesorji
Q0 procesorji
3. Snemi program MMTool v5
– odpri program MMTool
– naloži BIOS iz koraka 1 in pojdi pod CPU Patch tab
– vstavi mikrokodo (insert a Patch Data) in jo shrani pod volume 1
– shrani BIOS
– spremenjen BIOS skopiraj na USB ključ (FAT32) in posodobi BIOS

Rezultati

Testni sistem:

Procesor: i7 QH8F – i7 6400T ~3,4GHz
Osnovna plošča: MSI Z170 Gaming M5 1151Ram: Crucial 2133MHz cl15 ~2397MHz
Grafična kartica: RTX 2070/RTX 2060
Napajalnik: LC Power 650W GP6550 2.3
Diskovje: Intel M.2 NVME 256GB

Metodologija:

Ponovno pri metodologiji. Tokrat s testiranji nisem kompliciral kaj preveč, saj je procesor enakovreden i7 6×00 seriji pri enaki frekvenci. Zaradi nizkega osnovnega takta so rezultati pričakovano naraščali z njenim dvigom. Žal pri roki nisem imel RTX 2080 TI, ki bi konfiguracijo pognala do skrajnih meja (to lahko preveriš samo ob ogledu testov za i7 6700/k), temveč grafično kartico, ki bi bila pričakovana za povprečnega kupca procesorja – v tem primeru RTX 2060 in RTX 2070. Test je pri vseh procesorjih potekal na ultra nastavitvah in ločljivosti FHD (1920×1080). Vse nastavitve so bile enake na vseh konfiguracijah. Vsak test je bil izveden 3x, vzete so bile povprečne vrednosti vseh testov. Ob večjih odstopanjih od vzorca sem test ponovil.

Cinebench R15

Cinebench R15 še zmeraj velja za eno izmed bolj priljubljenih orodij preizkusa procesorjev. QH8F se odreže po pričakovanjih, vsaj pri frekvenci ~3,4GHz, ki jo je dosegel moj primerek. Na večnitnem testu so se številke ustavile pri 756, s čimer je presegel i5 7600K (710) in nekoliko zaostal za i5 8600 (959). V eno-jedrnem testu je s 168 točkami presegel Ryzen 2700 (165) in Intel i5 8400 (161) ter nekoliko zaostal za i5 7600k (176) ter i5 8600 (178).

Posnetek je vzet s spleta, saj je moj obstal na neznani lokaciji 🙂 .

CPU-Z

V kolikor procesorja ne naviješ, bo končna zmogljivost primerljiva z i5 2500K, zaradi mnogo nižje frekvence. Ob navitju na 3.5GHz se situacija drastično spremeni, saj se rezultat izboljša za kar 30% (slika zgoraj).

Greedfall – (naš OPIS)

Eden izmed najboljših RPG-jev tega leta velja za procesorsko in grafično precej zahtevno igro. Presenetljivo sem imel med testiranjem precejšnjo težavo. Na RTX 2060 je igra po minuti igranja postala izjemno zatikajoča. Čeravno sem najprej pomislil na procesor, je le ta še pred nekaj dnevi igro brez težav poganjal z RTX 2070. Težava je tičala v hrošču, ki ob uporabi ultra tekstur -FHD, porabi kar 6500mb grafičnega spomina. Že spust na very high je prinesel izjemno tekočo izkušnjo.

Procesor je nalogo opravil dobro in brez omembe vrednih zatikanj. Igra je po odpravi težave delovala gladko in v povprečju dosegala 71 FPS. Tudi 1% vrednosti so potrdile dobro delovanje z 48 FPS. Že hiter dvig frekvence je prinesel občutnejšo pohitritev. Število AVG FPS se je povzpelo na 88FPS, z 58FPS je bil višji tudi 1%. Test sem izvedel v mestu Sant Matheus, ki je procesorsko najzahtevnejše.

Navit i7 6400T se z lahkoto kosa z novejšim Ryzen 2600 in ga za drobec celo preseže. Igra ima dobro večjedrno podporo, i7 6400T na tovarniški frekvenci dosega enake FPS, kot i5 6400 kljub kar precej nižji frekvenci.

GTA 5 – (naš OPIS)

Čeravno šteje že skoraj pet let je zaradi izjemne priljubljenosti in procesorske zahtevnosti še vedno zvesta stranka ljubiteljev grafikonov. Za testiranje sem uporabil v igro vgrajeni benchmark pri najvišjih nastavitvah (ultra) 1920×1080. i7 6400T postreže s 55 FPS AVG, s čimer se ne more kosati z 8 generacijo in 2. Ryzen serijo.

Ob navitju se situacija diametralno spremeni. AVG FPS poskočijo na kar 76 FPS, kar omogoča tekoče igranje tudi v najbolj zapolnjenih delih mesta. Z zamenjavo z RTX 2070 so AVG FPS narasli na 79FPS.

Tako navitemu kot nenavitemu i7 6400T igra ne predstavlja večje težave. Igralna izkušnja, ob redkih izjemah, poteka tekoče, brez zatikanj. i7 6400T se je v primeru navitja pokazal za nadgradnjo i5 6400, saj ga preseže za 18 FPS.

Witcher 3 – (naš OPIS)

Spodobi se, da zraven vključimo eno izmed klasik, ki jo sam prištevam med najboljše igre vseh časov. i7 6400t omogoča izjemno tekočo igralno izkušnjo saj v navezi z RTX 2060 uspe v sekundi prikazati kar 101FPS. Ob tem ne trpijo niti 1% FPS, saj se ustavijo pri številki 45FPS, zatikanja med igranjem ni čutiti. Rezultat je pričakovan, saj gre za procesor z oznako T, kjer je v ospredje potisnjena varčnost.

Z navitjem za dobrih 30%, na 3.4GHz, pri AVG FPS razlike praktično ni, saj znaša zgolj 2 FPS. Nekoliko drugače je pri 1%, kjer i7 6400T z navitjem pridobi kar 12FPS. To ga naredi primerljivega z bistveno novejšim Ryzen 2600, i5 6400 ostane na nivoju nenavitega i7 6400T.

Navijanje

Navijanje i7 6400T je preprostejše od potrošniških Skylake procesorjev, brez oznake K (označuje navijalske modele). V bistvu vse skupaj poteka na popolnoma enak način – višanjem BLCK frekvence (procesorji nimajo odklenjenega množilnika).

Pri tem moraš biti pozoren, večina procesorjev/plošč ima na BLCK vezano hitrost rama, procesorja in PCI-e naprav. Na večini arhitektur lahko ravno zaradi prisotnosti slednjih, procesorje preko BLCK navijemo zgolj za okrog 100MHz. Tako majhnega zvišanja sploh ni mogoče zaznati, kar naredi tovrstno početje brezpredmetno.

Pri navadnih Skylake procesorjih se z točno določenim BIOSom ob višanju vrednosti, sorazmerno dvigata zgolj hitrost rama in procesorja. Tako lahko na spletu naletiš na veliko prispevkov uporabnikov, ki so z i5 6400 dosegli tudi do 4,8GHz. Seveda je imelo tovrstno ravnanje kar nekaj negativnih plati, vsa programska oprema je prenehala beležiti temperaturo procesorja, AVX inštrukcije niso delovale in nenazadnje je računalnik vseskozi deloval na nastavljeni voltaži in frekvenci (maksimalni nastavljeni).

Pri i7 6400T so vse tovrstne težave odpravljene. Procesor je mogoče naviti na vseh BIOS različicah pred Caby Lake posodobitvijo, senzorji temperature delujejo normalno, omogočena pa so tudi AVX inštrukcije.

Kot vedno, tudi tukaj velja silicijska loterija, sam sem testni primerek uspel naviti na 3.56GHz (zaradi tovarniškega hladilnika sem se zadovoljil z 3.4GHz). Če pomisliš gre za precejšen preskok napram tovarniških 2.4GHz. Navitje sem opravil kar na priloženem Intel hladilniku.

Kako ga torej naviješ?

1. Odpravi se v BIOS (ob zagonu pritiskaj F2 ali DEL).

2. Poišči vrstico z BLCK in vrednost dvigni na 120MHz (2.880MHz)

3. Poišči Multiplayer (množilnik) – nastavi na 24x

4. Poišči vrstico Memory Speed. Če predpostavima, da pomnilnik deluje na velikorat privzetih 2133MHz, boš v polju opazil povišanjo vrednost – 2559MHz. Kot že veva je do tega pripeljal dvig BLCK na 120MHz. QH8F primerek podpira maksimalno hitrost 2400MHz, zato pritisni na vrednost in najdi najbližjo nižjo od 2400MHz. Korak ob vsakem ponovnem dvigu BLCK ponovi.

5. Seveda bo potrebno dvigniti voltažo – VCORE Voltage. Dvig le te je odvisen od kakovosti osnovne plošče in procesorskega hlajenja. S tovarniškim hladilnikom sam ne bi šel preko 1.25V, z dobrim hlajenjem lahko vrednost povečaš do 1.4V (koliko bo potrebno, število varira od procesorja do procesorja). Za začetek jo lahko nastaviš na 1.3V oz. 1.25V

6. Sledi preizkus v Windowsih z programoma Prime95 ali OCCT – v poštev pride tudi Blender (povezava do demo datotek). V Prime95 in OCCT naj test med posameznimi stopnjami traja 15-20 minut, ob dosegu želene frekvence pa vsaj 2 uri. V Blenderju naj procesor rendira datoteko do konca. Test je manj zanesljivo možno opraviti tudi v procesorski zahtevnih igrah kot sta Assassin’s Creed Odyssey ali Battlefield 5.

Razsodba

+ identična zmogljivost kot serijski procesorji
+ procesor je za igre še vedno aktualen
+ BLCK navijanje brez potrebe po posebnih BIOSih
+ cena
– brez predznanja je izvedba vprašljiva
– PCI-e krmilnik na testnem primerku ima določene težave (ne podpira PCI-E 3.0)
– nizka osnovna frekvenca terja Z170 osnovno ploščo
– podpora na Gigabyte ploščah ni najboljša
– ni garancije
– slabši navijalski potencial od serijskih procesorjev
– vprašljiva vrednost napram Ryzen procesorjem

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Čeravno sem procesorju zaradi spodobne zmogljivosti in privlačne cene prisodil visoko oceno, ne gre za izdelek, ki je primeren za vsakogar. Je namenjen tebi? Če si lastiš katero izmed 1151 plošč prve generacije in procesorja nimaš, ali je ta že premalo zmogljiv (a ni financ za novo platformo), je investicija vsekakor smiselna. Od odprave poporodnih težav procesor deluje odlično in ga kot takšnega vsakodnevno uporabljam že nekaj mesecev. Za 60€ boljšega "sodobnega" i7 procesorja preprosto ne moreš kupiti.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Čeravno sem procesorju zaradi spodobne zmogljivosti in privlačne cene prisodil visoko oceno, ne gre za izdelek, ki je primeren za vsakogar. Je namenjen tebi? Če si lastiš katero izmed 1151 plošč prve generacije in procesorja nimaš, ali je ta že premalo zmogljiv (a ni financ za novo platformo), je investicija vsekakor smiselna. Od odprave poporodnih težav procesor deluje odlično in ga kot takšnega vsakodnevno uporabljam že nekaj mesecev. Za 60€ boljšega "sodobnega" i7 procesorja preprosto ne moreš kupiti.Kako do i7 procesorja za ~60€?! (Skylake)