Huawei obtožen skrivnega in nelegalnega dostopa do omrežij po celemu svetu

Da Američani ne marajo kitajskega podjetja Huawei, ni več nobena skrivnost. Trump je nad njimi bil tako razjarjen, da je celo prepovedal kakršnokoli sodelovanje s to kitajsko firmo in zato je moral Huawei hitro odkriti nove rešitve pri proizvodnji strojne opreme za telefone ter sestaviti svoj operacijski sistem, ki bi nadomestil Android.

Američani so te hude sankcije sprožili predvsem zato, ker kitajskemu podjetju ne zaupajo. Ta naj bi preko svojih naprav vohunil za uporabniki, sedaj pa je FBI odkril še veliko večje grdobije.

Kakor poroča spletna stran Wall Street Journal, naj bi Huawei imel nameščene skrivne dostope v omrežja po celem svetu in bi lahko te “backdoor” luknje izkoristil kadarkoli, ne da bi za to vedel ponudnik omrežja. Huawei je tem prodajal svojo mrežno opremo, katera je skrivoma vsebovala tudi njihov nelegalni dostop, preko katerih bi zlahka pregledovali podatke uporabnikov in te posredovali Bog ve kam.

Američani naj bi za ta dostop vedeli že od leta 2009, ko so podobno zadevo opazili v omrežjih 4G. O razkritju so molčali kar 10 let in šele lani svoje informacije razkrili Združenemu kraljestvu in Nemčiji. Sedaj pozivajo vse ponudnike mrežnih infrastruktur, da zamenjajo Huawei opremo in da njihovih izdelkov ne uporabljajo tudi ob približujoči tehnologiji 5G.

Ali je bil ta dostop do omrežij v preteklosti že izkoriščen, Američani niso želeli komentirati, Huawei pa se je že odzval na vse obtožbe. Pravijo, da ne bi nikoli ogrozili svojih strank in njihove varnosti in zavračajo vse obtožbe, ki nimajo nobene podlage in služijo samo škodovanju ugleda podjetja.

Takšni skrivni dostopi niso nič novega in tudi Trump administracija je zahtevala svoje luknje pri vseh iPhone telefonih v namene raziskovanja zločincev in drugih potencialno zanimivih oseb za vlado. Apple jih je zavrnil, Trump pa se je nato hitro spravil na Twitter, kjer je podjetje označil za nehvaležno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime