Street Fighter V: Champion Edition – izpopolnjena pretepačina za nizko ceno

Pretepačine niso ravno moja glavna jedača na meniju, a prav tako mi niso popolna neznanka. Če bi izbiral svojo priljubljeno serijo, bi na tem mestu izbral Mortal Kombat, saj sem velik navdušenec “Fatality” prijemov in vedno znova me avtorji presenetijo s svojo izkrivljeno domišljijo usmrtitev.

Če pa bi izbiral kaj drugega, bi se zagotovo odločil za Street Fighter franšizo, ki velja za nekakšnega dedka pretepaške scene. Gre za veliko bolj tehnično dovršeno serijo, ki ima tudi zanimivo in cvetočo e-športno sceno.


Razvojna ekipa: Capcom
Založnik: Capcom
Platforme: PC, PS4, XOne
LinkLINK
Datum izida: 14.2.2020
Cena: 29.99 €

Žanr: Pretepačina


Street Fighter serija šteje že ogromno naslovov in nobeden med njimi ni požel ravno slabih ocen. Vse to pa se je spremenilo leta 2016, ko je izšel peti del.

Seth in Gills ta postala kot nekakšni maskoti Champion Edition različice igre.

Tega sta skupnost in kritiki naravnost raztrgali, saj je vseboval premalo vsebine, da bi opravičil svojo cenovno nalepko. Prisotnih je bilo le 16 pretepačev, manjkal je cel kup igralnih načinov kot je denimo Challenge Mode, štorija vseh karakterjev pa je bila narejena le na pol in na koncu te ni čakal kakšen spektakularni video, ampak samo obvestilo, da si za karakter odklenil novo preobleko.

Razvijalec Capcom se je hitro spravil delati na dodatni vsebini in leta 2018 izdal različico Arcade Edition, ki je vsebovala vso vsebino iz prvih dveh sezon. Sedaj, štiri leta kasneje, smo dobili Champion Edition, ki v bistvu končno ponudi vse tisto, kar bi morali dobiti že na začetku.

Igra je kljub svoji starosti grafično povsem konkurenčna bolj sodobnim naslovom.

Po vseh sezonah se je seznam karakterjev razširil na številko 40, med njimi sta dva šefa: Gil iz Street Fighter III in Seth iz Street Fighter IV. Vsak od borcev ima sedaj svojo kratko štorijo in čeprav ne pričakujte ne vem kako globoke izkušnje, je to vseeno lepa poslastica za vse tiste, ki spremljate interakcije in zgodovino med vsemi SF borci.

Spremembe so se zgodile tudi na igralni plati in če špila niste pognali vse od leta 2016, potem vas bo sedaj pričakal drugačna izkušnja. Capcom je čez leta veliko delal na uravnoteženosti, Champion Edition pa prinese nov V-Skill. Ta lahko doda začasno nadgradnjo nekaterih potez, pri nekaterih borcih pa se pojavijo povsem novi borbeni prijemi. Sekundarni V-Skill lahko dodate pred začetkom vsakega obračuna in zadeva doda veliko več razgibanosti in spremeni pristop do vsakega spopada.

Še ena novost je cela poplava preoblek oz. kozmetičnih opcij, ki jih je igra nabrala skozi svoj štiriletni obstoj. Na voljo je več kot 200 različnih kostumov, vsak od njih pa nudi še dodatnih 10 barvnih različic. To je odlična novica za tiste zbiratelje, ki so si želeli pod eno streho zbrati vse opcije preoblačenja, namesto da bi te lovili skozi različne sezone.

Champion Edition je pravi raj za navdušence nad preoblačenjem

Na voljo so tudi nove igralne arene in število teh je sedaj naraslo na 34, ki bodo popestrile igranje vsem tistim, ki ste se že naveličali enega in istega okolja. Nove mape seveda niso dinamične in jih ni mogoče spreminjati ali uporabiti sebi v korist kot denimo v Mortal Kombat X, a to niti ni namen te tehniško dovršene pretepačine.

Vseeno so tule napake in kar neverjetno je, da Capcom še vedno ni popravil zanič mrežne kode, ki povzroča ogromno problemov, če preko večigralstva poskušate na mrežo dobiti nekoga izven svoje regije. To je naravnost čudno, saj so bile te težave prisotne že ob izidu in kljub dvema posodobljenima inačicama igre so težave še vedno prisotne. Zadeva se na PlayStation 4 nalaga celo večnost in uporabniški vmesnik je obupno potreben predelave, saj je obtičal leta v preteklosti.

Street Fighter V ima celo zgodbo, ki je sedaj prisotna pri prav vsakemu karakterju.

Igra bi prav tako lahko malce bolje razložila osnove igranja in vse te napredne mehanike pri igranju znajo prestrašiti novinca, ki je želel za svojo ceno dobiti izpopolnjeno pretepačino. To bo sicer dobil, a brez prave vaje sploh ne bo vedel, kaj naj počne z vsemi temi mehanikami in kaj novi V-Skill sploh pomeni in zakaj je pomemben.

Street Fighter V: Champion Edition se prodaja za precej nizko ceno in je tako priporočljiv nakup za vse tiste, ki ste leta potrpežljivo čakali na izpopolnjeno različico igre. Champion je v bistvu skupek DLC-jev in nadgradenj v enem paketu in ne popolna predelava špila, ki bi bil obvezen nakup za originalne lastnike igre.

Nova okolica zna popestriti igranje tistim, ki imajo že vrh glave enih in istih stopenj.

Kljub svoji starosti se Street Fighter V za leto 2020 drži precej dobro, saj njegova grafična podoba ne more prehitro zastarati. Capcom prodaja Champion Edition kot samostojni nakup ali kot nadgradnjo, a ta je kar draga, saj je le 5 € cenejša od polne verzije. Dolgoletne pristaše serije bi lahko založnik nadgradil z malce večjim popustom.

Za tistih 30 € je Street Fighter V: Champion Edition za vsakega pristaša pretepaške scene odličen nakup, upamo samo, da se je Capcom naučil na vseh napakah in da šestica za svoj pravi obraz ne bo potrebovala skoraj polovice desetletja.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Street Fighter V: Champion Edition za svojo ceno ponuja ogromno, saj pod eno streho združi vse do sedaj izdane posodobitve in DLC-je. Žal mrežna koda še vedno ni doživela prenove, predelave bi si zaslužil pa tudi uporabniški vmesnik. Vseeno je SF 5 za leto 2020 presenetljivo relevanten in ga zob časa niti malo ni načel.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Street Fighter V: Champion Edition za svojo ceno ponuja ogromno, saj pod eno streho združi vse do sedaj izdane posodobitve in DLC-je. Žal mrežna koda še vedno ni doživela prenove, predelave bi si zaslužil pa tudi uporabniški vmesnik. Vseeno je SF 5 za leto 2020 presenetljivo relevanten in ga zob časa niti malo ni načel.Street Fighter V: Champion Edition - izpopolnjena pretepačina za nizko ceno