Doom Eternal na starih AMD grafičnih karticah teče še enkrat hitreje od primerljivih NVIDIA izdelkov

V naši recenziji za DOOM Eternal smo izpostavili, da je igra nenormalno dobro optimizirana za vse sisteme. Razvijalec id Software je na tem področju močno izkušen, zato to niti ni bilo tako presenetljivo. A kako dobro je ta igra res optimizirana in koliko daleč v preteklost lahko posežemo po grafičnih karticah, preden nam bodo te začele prinašati premajhno število sličic na sekundo?

Odgovor na to vprašanje se je spravil iskati YouTube kanal Hardware Unboxed, ki se je spravil Doom Eternal poganjati na sila starih grafičnih rešitvah. Pri svoji raziskavi so prišli do zanimivih zaključkov, ki v lepšo luč naslikajo podjetje AMD, rezultati pa v prahu pustijo NVIDIA grafične kartice.

7 let nazaj sta se za prevlado tepli grafični kartici GTX 780 in AMD Radeon R9 290. Čeprav sta bila veterana včasih izenačena, leta niso bila prijazna NVIDIA šampionu. Ta je v Doom Eternal zmogel povprečno 45 sličic na sekundo, medtem ko je R9 290 zmogel kar 116 sličic na sekundo. To je osupljiva razlika in kaže na to, da AMD preko gonilnikov še dolgo optimizira svoje grafične kartice.

To ni edini zanimiv rezultat. Radeon HD 7970 iz leta 2012 je denimo hitrejši od NVIDIA kartice GTX 1050 Ti! Sicer je bil test izveden na nižjih grafičnih nastavitvah, a tudi na teh Doom Eternal izgleda spodobno in neverjetno je, da lahko igro iz leta 2020 poganjaš na skoraj desetletje stari grafični kartici.

GCN arhitektura, ki jo je AMD uporabil v prvi generaciji grafičnih kartic Radeon 7970 se je postarala izjemno dobro, medtem ko Kepler arhitektura, ki jo je NVIDIA vpeljala s serijo GTX 700 takšne sreče ni imela. Prištejte k temu dejstvo, da je AMD nedavno povsem prenovil gonilnike, ki so dodobra osvežili tudi starejše serije, in dobite takšne rezultate. AMD bi moral posodobiti še svoje OpenGL gonilnike, saj so ti močno zastareli, kar se negativno pozna predvsem pri emulatorjih. Tam je NVIDIA še vedno kralj, a pri Vulkan knjižnici se zadeve hitro spet zasukajo v nasprotno smer.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime