Jezni igralci bombardirajo The Last of Us Part II z negativnimi kritikami

Med pisanjem recenzije igre The Last of Us Part II se mi je zdelo, da bo igra pri izidu verjetno močno razdelila igričarsko skupnost. V ospredje so namreč porinjene ženske osebe, kar se pri tem moško centriranemu hobiju nikoli ne odnese dobro.

Igra je naposled izšla 19. junija in na Metacritic se je takoj zgrnila poplava negativnih ocen iz strani jeznih igralcev. V samo par urah po izidu je špil dobil že preko 5000 negativnih recenzij, kar pomeni, da so vsi ti igralci naravnost leteli skozi igro in podirali “speedrun” rekorde. Špil namreč za preigravanje vzame okoli 30 ur, tako da je praktično nemogoče oddati oceno samo nekaj ur po izidu. To verjetno pomeni, da je večina negativnih kritik prišla iz ljudi, ki morda igre sploh niso zagnali, ampak samo prebrali izcurljani scenarij, ki je izšel že dolgo časa nazaj. Nekateri verjetno niso naredili niti tega, ampak so iz heca podelili 0/10, ker to pač trenutno popularno.

Negativne kritike so usmerjene predvsem na zgodbo. Veliko jih je mnenja, da je celoten špil samo SJW propaganda oz. nekakšna politična izjava, drugi spet zmerjajo režiserja Neil Druckmanna za prodano, poženščeno dušo. Nekaj se najde tudi bolj razumnih recenzij, saj nekaterim ni bila všeč zgodba ali pa občutek streljanja.

Poplava negativnih kritik na Metacriticu ni nič novega. Warcraft III Reforged je denimo zaradi jeznih igralcev prejel titulo najslabše igre vseh časov, čeprav je vsakemu jasno, da to seveda ni res. Je pa v primeru The Last of Us Part II ogromna razlika med ocenami kritikov in igričarske množice. Na podlagi 97 recenzij iz strani opisovalcev jih je kar 93 pozitivnih, med njimi pa so samo 4 publikacije igro označile z mešanimi občutki. Tako igra drži skupno oceno 95.

S strani igralcev je slika povsem drugačna. V času pisanja se je nabralo že skoraj 50k kritik in kar 31k njih je negativnih in samo 16k pozitivnih. Tako igra trenutno nosi smešno nizko oceno 3.9, kar kaže na veliko razhajanje med mnenjem profesionalnega opisovalca in navadnega igralca.

Kaj je torej resnica? Komu verjeti? Smo opisovalci res samo prodane duše, ki jim je Sony stisnil kupček denarja v zameno za visoko oceno?

Kot pri vsaki oceni igre je najbolje da verjamete tistemu, ki mu zaupate. Bodisi je to naša stran, YouTube kanal ali pa prijatelj, izbrati morate tistega, s katerim si delita podobne okuse za igre in druge zadeve.

Če pogledate recimo mene – dajem poudarek na preproste stvari kot so atmosfera, zgodba in dobre mehanike preigravanja, ki omogočajo, da se kakšne naloge lotim na več načinov. Če tvoji okusi ležijo v isti smeri potem obstaja velika verjetnost da ti bo The Last of Us Part II všeč.

Metacritic ocene iz strani skupnosti niso vredne ničesar, saj 0 podeljujejo ljudje, ki zadeve sploh niso preizkusili, in čeprav lahko med ocenami najdeš kakšno veljavno kritiko, je preprosto prevelika greznica, da bi izluščil tisto pravo seme resnice. Prav tako so nekateri igralci čisto preveč obrnjeni v skrajnosti, saj zanje obstajajo samo ocene 0/10 ali pa 10/10, ostale številke pa kot da ne bi obstajale.

Ta celotna Metacritic zmešnjava je samo še enkrat dokazala, da nekateri dajejo preveč poudarka na cifre in premalo na vsebino recenzij. Upam, da se to enkrat spremeni in da bo več veljala obsežna pisana beseda in ne samo tista številka na koncu, ki velikokrat ne prikaže tiste prave slike recenzije.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

8 KOMENTARJI

  1. Seveda so ljudje, ki imajo težave z SJW stvarmi v igri ampak bi rekel da je to zelo majhen procent slabih kritik. Težava v igri je, da je zgodba še posebej po neverjetnem prvem delu slaba. Tudi če bi Joel mogel umreti, je to zelo slabo izvedeno. Zgodba gre po generični poti maščevanja in vrstni red je zelo slab. Če bi vrstni red bolje uredili, recimo da najprej spoznamo boljše Abby, da bi razumeli, zakaj je ubila Joel-a bi bilo boljše, ampak ga ubijejo v prvih dveh urah, potem pa tudi ko prideš do flashback od Abby te ne bi moralo brigati manj za njo.

    • Res so se trudili, da bi igralec sočustvoval z Abby in jo razumel. Ampak ko vidš kako Joela muči in zaradi tega umre res grozne, počasne smrti… takrat si samo se misliš
      F! Abby!!

    • Res so se trudili, da bi igralec sočustvoval z Abby in jo razumel. Ampak ko vidš kako Joela muči in zaradi tega umre res grozne, počasne smrti… takrat si samo se misliš
      F! Abby!!

  2. Oddana zvezdica brez besedila ja zame v vsakem primeru kar nekaj oz ne upostevam, pa nima veze za kar se gre. Kot ze omenjeno, so eni pac zelo hitro nezadovoljni ci ena stvar ni tocno tako kot so si jo predstavljali, pa pac podelijo oceno 0. Bedarija.

  3. Ne razumem zakaj špili, ki so 60€ ali več ne ponujajo DEMO različico, vsaj jast bi se rešil marsikaterih dvomov o špilu! Nemorem ocenjevati hrane dokler je ne probam
    Lp!

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime