Jurski park je po 27 letih zopet najbolj gledan film v ameriških kinih

COVID-19 je po žepu pošteno udaril vse kinematografe. Ti so sredi karantene bili primorani zapreti svoja vrata in priliv svežih bankovcev se je povsem ustavil, skladno s tem pa tudi snemanje novih filmov, preko katerih bi lahko kina vabila gledalce v svoj objem.

Tudi v ZDA so kino sedeži dolgo ostali prazni. AMC Theatres je največja veriga kinov v ZDA in za prvo četrtino letošnjega leta so izračunali med 2.1 in 2.4 milijard dolarjev čiste izgube. Čeprav na ameriških tleh še vedno vlada karantena, se življenje počasi prebuja in med drugimi so tudi kinematografi začeli odpirati svoja vrata.

Vendar so pri odprtju vrat naleteli na problem, saj gledalcem kakšnega večjega naslova preprosto niso imeli za ponuditi. Založniške hiše so večje projekte zaradi strahu pred koronavirusom zamaknile za nekaj mesecev. Čakajo tudi na preklic karantene, saj bo takrat obiskanost kinov večja in skladno s tem bodo prodali tudi več kart.

Kinematografom tako ni ostalo drugega, kot pa da se odpravijo v klet in iz filmskih kolutov starejših klasik popihajo prah in jih ponovno zavrtijo na velikih platnih.

Film Jurski park se je tako po 27 letih od izida zopet pojavil na samem vrhu najbolj gledanih filmov preteklega vikenda, saj je zaslužil 517.000 dolarjev dobička. Na vrhu pa ni bil sam, saj je na drugem mestu pristal film Žrelo. V prvo deseterico sta prispela še E.T. ter znanstvenofantastični Nazaj v prihodnost. Samo še Gremlini manjkajo in svet bi se v celoti vrnil za skoraj 30 let v preteklost.

Zanimivo je, da se je originalni izid Jurskega prav tako zgodil junija in film je bil leta 1993 nepredstavljiva uspešnica. V kinih se je takrat vrtel kar leto in pol in iz predvajanja so ga umaknili šele oktobra 2014. V tem času je zaslužil 912 milijonov zelencev, kar z inflacijo v letu 2020 pomeni 1.6 milijard zaslužka. Leta 2013 smo dobili predelavo v 3D tehnologijo, ki je prinesla dodatnih 118 milijonov zelencev, tako da je to postal najbolj dobičkonosen projekt režiserja Stevena Spielberga.

Neverjetno je, kako je film prestal test časa in se ga splača ogledati tudi danes. Rohnenje tiranozavra preprosto ne bo nikoli zastaralo in še danes dvigne kocine, film pa vas čaka na Netflixu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime