Videti je, da bomo za igre na PlayStation 5 in Xbox Series X odšteli po 70 €

V industriji iger že dolgo velja zlato pravilo, da igre večjih založnikov stanejo 60 €. To pravilo se je uvedlo leta 2005 in ta cena se do leta 2020 ni spremenila. Založniki sicer ponujajo različne verzije iger, kot sta denimo Gold ali pa Ultimate edicije, ki so dražje, a vključujejo tudi dodatke ali pa druge bonuse za igre, vendar pa smo za tisto osnovno verzijo še vedno odšteli 60 €.

Vendar pa se zna to z izdajo naslovov za konzoli naslednje generacije Xbox Series in PlayStation 5 precej spremeniti. Znanilec tega gibanja je založnik 2K, ki je najavil, da bodo morali igralci za igro NBA 2K21 na konzolah Xbox Series X in PlayStation 5 odšteti 70 €. In to je samo tista osnovna verzija, medtem ko boste morali za Legends edicijo odšteti še več.

To sicer ne pomeni nujno, da bodo vsi založniki sledili njihovemu zgledu, a nekateri analitiki in govorice znotraj industrije pravijo, da se tudi ostali založniki premikajo v smer dražjega zaračunavanja svojih izdelkov.

O dvigu cen se je že dolgo govorilo, saj je razvoj iger danes v primerjavi z letom 2005 močno dražji. Po nekaterih ocenah naj bi stroški za razvoj večjih naslovov narasli za 300 %, medtem ko bi ta podražitev znašala samo 17 % dvig cene. Po drugi strani pa je tudi res, da založniki preko mikrotransakcij in sezonskih prepustnic zaslužijo precej več kot leta nazaj in kakšna FIFA 21 bi dejansko lahko izšla v brezplačni obliki, pa bi EA še vedno nabral ogromno denarja samo preko prodaje FUT ekip.

Igralce je tudi močno pogrelo dejstvo, da si NBA 2K21 drzne dvigniti svojo ceno. Prejšnji del NBA 2K20 je namreč bil znan po temu, da je založnik zanj zahteval polno ceno, vanj pa vnesel toliko mikrotransakcij, da je zadeva bila videti kot neka poceni brezplačna mobilna igra. Samo poglejte si to spodnjo travestijo.

Vse ni tako črno. Microsoft je denimo že nekaj časa nazaj naznanil program Xbox Smart Delivery, ki bo igralcem, ki so kupili kopijo igre za prejšnjo generacijo konzole Xbox One, omogočal brezplačno nadgradnjo na Xbox Series X različico. Seveda tega ne bo ponujala prav vsaka igra, saj se bo za brezplačno nadgradnjo odločil vsak založnik posebej. Cyberpunk 2077 bo denimo takšno nadgradnjo omogočal, takoj ko bo različica za naslednje konzole na voljo uporabnikom.

A teh nadgradenj bo enkrat konec in potem bodo obveljale nove cene. Glede na to, da zadnje govorice pravijo, da bo PlayStation 5 precej draga konzola, se igralci počasi soočajo z dejstvom, da zna biti igranje v naslednji generaciji presneto drago. Prav tako je naivno pričakovati, da se bo dvig cen zgodil samo na konzolah in ne tudi na PC-ju.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Mogoče takih iger ne podpret? 70€ za igro, ki bo imela še polno MTX? Ne hvala.

    Ko bi vsaj ta standart probali s kako igro vredno 70€ ne pa najslabši naslov, ki so ga lahko najdli…

  2. Mislm men je ze na splosno absurdno, da npr. vsaka “nova” Fifa stane 60evrov z praktično brez sprememb
    Z 70evri se pa ze prav norca delajo…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime