F1 2020 – najbolj dostopna in zabavna formulščina zadnjih nekaj let

V svojih najstniških letih sem bil precej velik navdušenec nad Formulo 1. Sem eden tistih dinozavrov, ki se še spomni legendarnih bitk med Schumacherjem in Hakkinenom in spomnim se celo tega, da je Sony leta 2004 kupil polne pravice za F1 licenco, tako da nekaj let uradnih formula iger ni bilo moč videti nikjer drugje kot pa na njihovih konzolah. Zanimivo, da me je nekje takrat začelo tudi minevati zanimanje za gledanje tega avtomobilskega športa in dolgo je že tega, odkar sem nazadnje prižgal TV in si ogledal kakšno nedeljsko dirko.

K sreči je nato pravice pridobil Codemasters in ta sedaj letno izdaja nove formulščine, kar je postala že praksa vseh športnih iger. Tudi letos ni nič drugače in pred nami je nova verzija, tokrat imenovana F1 2020. Tako sem se po dolgih letih odločil, da se zopet usedem v virtualni bolid in si pobližje ogledam nekdaj svoj priljubljeni šport.


Razvojna ekipa: Codemasters
Založnik: Codemasters
Platforme: 
Xbox One, PC, PlayStation 4
Steam: Link
Datum izida: 10.7.2020
Cena: 54.99€

Zvrst: Dirkačina


Napovednik


Osebno v športnih igrah vedno želim najprej preizkusiti ekipni način oz. igranje kakršnekoli kariere. V zgodnjih F1 igrah česa takega nisem imel, saj si včasih lahko le izbral sovjega najljubšega dirkača in njegovo moštvo ter se zapodil po stezi. Vendar pa mi kot novincu, ki ne spremlja F1 karavane, za vse dirkače bolj ali ne “visi dol”. Kakšnega Vettela in Hamiltona še prepoznam, ostali pa so mi bili neznanka. Zato sem si želel ustvariti povsem svojega junaka ter tudi svojo ekipo in k sreči mi je F1 2020 v tem pogledu ustregel.

Sicer je že F1 2019 ponujal karierni način, a je bil ta precej osnoven. Sicer je imel nekaj pozabljivih vmesnih sekvenc in svojo kariero si dejansko začel v nižji ligi – Formuli 2. K sreči je Codemasters videl potencial in tega pošteno nadgradil.

Nad grafiko se za pritoževati ni in to je preprosto najlepša F1 igra do sedaj.

Karierni način se je v letošnji verziji preselil v razdelek My Team in ta vam ne omogoča samo dirkanja ampak veliko večji nadzor nad vsemi aspekti vašega udejstvovanja. Izberete lahko svojega dirkača ter tudi svojega ekipnega pajdaša in se podate v mukotrpno oblikovanje svojega bolida. S tem mislim seveda na grafično preobleko, saj ne boste kar mogli oblikovati uničujočega tanka in z njim delati na Bahrajnu karnažo. A vseeno lahko najdemo veliko zabave v oblikovanju logotipa in izmišljevanju imena ekipe, treba pa bo tudi pobarvati vašo formulo. Tu bi si želel malce več izbire, a tudi z omejeno količino imate dovolj izbire, da se ne boste čutili preveč oropani ustvarjalnosti. Poleg tega boste morali izbrati tudi svoje sponzorje, kar bo zagotovilo dovolj velik pritok denarja za vse vaše nadgradnje.

Teh je ogromno in pri nadzorovanju ekipe boste morali preudarno razporejati svoja denarna sredstva. Vodenje F1 tekmovalne ekipe ni poceni in poskrbeti je potrebno za nadgradnjo inženirskih delavnic in tudi vaši dirkači ne bodo zadovoljni, če bodo posedali v brezdelju. Trenirati je treba neprestano in zato pride prav gradnja simulatorjev in udeleževanje različnih koledarskih dogodkov, ki lahko povečajo vaše sposobnosti. Vendar je vedno nekje treba plačati ceno in če izpustite kakšen dogodek, bo to negativno vplivalo na vaše statistike.

My Team vam pobližje predstavi razvoj bolidov.

Tudi nadgradnja bolidov ne bo vedno šla kot po maslu, saj lahko kakšna nadgradnja preprosto ne uspe, tako da boste morali poskusiti še enkrat, kar se bo negativno poznalo pri vašem vodenju ekipe. Če se boste obnašali nepreudarno se zna zgoditi, da vaš dirkač ne bo želel z vami podaljšati pogodbe, kar zna biti precej boleče, če v njegov razvoj vložite veliko časa. Zna se zgoditi, da se bosta na skupek pikslov navezali in če bo izdajalec podpisal za drugo moštvo, bo nož v hrbtu še posebej boleč. A brez skrbi, saj se mu vedno lahko maščujete in ga s preudarnim dirkanjem spravite na rep kolone.

My Team namreč ni samo neki menedžerski način, saj se boste za uspeh svoje novoustanovljene ekipe tudi morali usesti v bolid in si privoziti zmage. Codemasters je tako v enem igralnem načinu elegantno zmešal upravljanje ekipe in dejansko dirkanje, ki je podkrepljeno z vmesnimi sekvencami. Te ne prikažejo neke dobre zgodbe, tako da v tem pogledu ne pričakuje presežkov in v bistvu služijo bolj kot ne za povezovanje dogodkov skozi vašo sezono.

Dostopnost igre se pokaže tudi pri samem dirkanju. F1 2020 namreč vpelje nov dirkalni način, imenovan Casual. Ta je namenjen novincem, ki prvič sedijo v virtualnem bolidu in je namenjena temu, da nove igralce počasi uvede v svet dirkanja. Tako bo vaše volaniziranje precej lažje, saj bo vklopljen sistem za lažji nadzor dirkalnika, če pa slučajno po nesreči zdrsnete za zelenico, bo vaša vrnitev na stezo veliko lažje, saj trava ni več tako spolzka. V Casual načinu je znižana tudi umetna inteligenca nasprotnikov, tako da novinci ne boste vedno sedeli na zadnjem mestu. A poskrbljeno je tudi za veterane, ki pred začetkom sezone preprosto izberete Pro način in si izklopite vse pomagalnike. Ko smo že pri sezonah, te lahko prilagodimo na 10, 16 ali pa 22 dirk, kar so igralci že dolgo časa pogrešali.

Barvanje dirkalnikov bi lahko ponudilo več možnosti.

Tekom sezone boste lahko z določenim tekmovalcem, kot sta denimo Vettel ali pa Hamilton razvili poseben sistem rivalstva. Igra bo neprestano začela primerjati vajine dosežke in vas zna s tem dejansko prisiliti v to, da postanete boljši dirkač. Ljudje smo pač tekmovalna bitja in če je ogrožen naš ponos, pa čeprav samo virtualni, se bomo za svoje dosežke bolje potrudili.

My Team seveda ni edini igralni način, ki nam ga ponuja F1 2020. Kariera denimo ni povsem izginila, ampak je postala samo malce bolj preprosta verzija My Teama. Če se vam denimo ne da ubadati z razvojem dirkačev, se lahko podate v ta način, kjer je glavno samo vaše dirkanje. Svojo kariero lahko začnete v kratki ali dolgi F2 ligi ali pa se spravite neposredno v F1 karavano. Dobra novica je to, da če že imate dirkača, ki ste ga ustvarili v My Team načinu, lahko tega uporabite tudi tu in vaš virtualni jaz bo nabiral izkušnje preko obeh igralnih načinov.

Poleg teh dveh vas čakajo še Grand Prix, Time Trial in Championship igralni načini. Championship je zanimiv še posebej za večje oboževalce športa, saj lahko dirkate na legendarnih progah s klasičnimi F1 bolidi, ki jih sestavlja 16 različnih formul vse od leta 1980. Codemasters se je tudi tu potrudil in če boste dirkali s starejšimi bolidi, boste celo prejeli drugačen uporabniški vmesnik, LCD ekrani na volanih pa ne bodo kazali tako živih barv kot v letu 2020.

Vožnja v dežju mi je dejansko ljubša kot po soncu zaradi odličnih učinkov dežja.

Glede na grafiko pritožb nimam. Še posebej navdušuje dirkanje v dežju, kjer dežne kapljice lepo meglijo progo, vse skupaj pa podpre še odlična zvočna kulisa.

Za konec naj omenim še vrnitev dolgo obljubljene lastnosti igre, ki so jo pristaši virtualne Formule 1 pogrešali že dolga leta: dirkanje na razdeljenem ekranu. To se je ponovno vrnilo in res je zabavno, ko se s prijateljem zapodita po isti progi hkrati. Takrat tekmovalnost skoči v ospredje in zagotovo boste slišali kakšno mastno kletvico iz ust svojega prijatelja, za katero sploh niste vedeli, da obstaja. Preizkusita se lahko tudi v ekipnem načinu in skupaj pokušata svoji ekipi prinesti čim več točk. Razdeljen ekran je bil preizkušen na konzoli Xbox One, ne vem pa, če bodo enako funkcijo prejeli tudi PC igralci.

Razdeljeni zaslon je nazaj. Končno.

F1 2020 je tako poštena nadgradnja v primerjavi z izvirnikom, ki je bil že tako dobra dirkačina. Res je, da nisem veteran tega športa, a ravno to pove ogromno, saj sem kot novinec iz tega naslova potegnil ogromno kilometrine in sem si zaželel samo še več dirkanja. Kdo ve, morda to nedeljo celo spet prižgem prenos v živo in se vrnem v prijetni objem bencinskih izpuhov. A, vidim, da bo ta vikend dirkanje na Madžarskem. Potem pa nič…

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Dirkačina F1 2020 me je ujela popolnoma nepripravljenega in mi ponudila precej več kot sem pričakoval. Izkušnja, ki je primerna za novince in tudi veterane serije.

Sveže recenzije

Več

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Dirkačina F1 2020 me je ujela popolnoma nepripravljenega in mi ponudila precej več kot sem pričakoval. Izkušnja, ki je primerna za novince in tudi veterane serije.F1 2020 - najbolj dostopna in zabavna formulščina zadnjih nekaj let