Quick Charge 5.0 tehnologija bo napolnila naše telefone v manj kot 15 minutah

Hitrejše polnjenje telefonov bo očitno postal naslednji tehnološki dosežek pametnih telefonov in tablic. Osebno sem vesel, da so se proizvajalci telefonov malce ustavili in namesto večanja zaslonov pametnih naprav svojo pozornost usmerili nekam drugam.

Pisali smo že o novih izdelkih podjetja Oppo, ki bodo vsebovali tehnologijo bliskovito hitrega polnjenja, preko katere bomo lahko baterijo iz 0 do 100% spravili v pičlih 15 minutah. Vendar niso Kitajci edini, ki razvijajo takšno tehnologijo, saj je podjetje Qualcomm najavilo novi standard Quick Charge 5.0, ki bo prav tako našo napravo napolnil v manj kot 15 minutah.

Qualcommova najava igra veliko večjo vlogo, saj podjetje drži tehnologijo, ki jo potem povzamejo vsi večji proizvajalci telefonov tipa Samsung. Zadnji standard Quick Charge 4+ je bil izdan več kot tri leta nazaj, sedaj pa se približuje čas, ko bo tehnologija polnjenja skočila na naslednjo stopničko.

Peta verzija polnjenja bo ponujala veliko prednosti v primerjavi s predhodnikom. To bo prva različica, ki bo podpirala več kot 100 vatov moči, kar bo polnjenje močno pospešilo. Popolnoma prazno baterijo boste napolnili do 50 % v samo petih minutah, za 100 % pa boste potrebovali malce manj kot 15 minut. Quick Charge 5.0 bo tako kar 70 % bolj učinkovit kot pa inačica 4.0, hkrati pa bo polnilec 10°C bolj hladen kot pa pri prejšnji verziji.

Dobra novica je tudi to, da bodo novi polnilci združljivi s prejšnjimi tehnologijami polnjenja. Če denimo vaš telefon podpira Quick Charge 3.0, a ga boste polnili na 5.0 polnilcu, se bo naprava še vedno polnila preko Quick Charge 3.0 protokola.

Seveda bodo morali najprej proizvajalci telefonov to tehnologijo sploh vgraditi v svoje naprave. Quick Charge 5.0 bo deloval samo na procesorjih Snapdragon 865 in 865 Plus, treba pa bo počakati, da vsi večji proizvajalci posvojijo to tehnologijo na svoje naprave. Kitajski Xiaomi je že napovedal podporo za novo tehnologijo polnjenja, žal pa niso podali nobenega specifičnega datuma.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime