CD Projekt RED se je vdal pritisku Kitajcev in odstranil igro Devotion iz trgovine GOG

Igričarska industrija je v zadnjih dveh letih lepo pokazala, kako je v resnici Kitajska močna in kako se njihovim željam hitro pokorijo tudi največji založniki in razvijalci. Vsi se spomnimo Hong-Kongovskih protestov in kako je Blizzard odstranil in kaznoval Hearthstone igralca samo zato, ker je izrazil podporo protestnemu gibanju.

Od takrat je preteklo že nekaj časa, Kitajci pa še vedno besno napadajo vsako stvar, ki bi si jih drznila užaliti njih ali pa njihovega predsednika Xija Jinpinga. Pred kratkim smo pisali o viharju besa, ki ga je zaradi trapaste šale prejel film Monster Hunter, včeraj pa se je zgodilo novo razkazovanje mišic iz strani Kitajske.

Trgovina GOG je namreč včeraj ponosno najavila, da v njihovo ponudbo prihaja grozljivka Devotion. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ta igra ne bi za sabo nosila burne preteklosti. Igra je bila namreč lani na voljo na Steamu, a nato je nekdo med igranjem naletel na referenco, ki se je ponorčevala iz kitajskega predsednika in tega primerjala z medvedkom Pujem. To je Kitajce pošteno razkačilo in igra je prejela številne negativne kritike. Zadeve so se nato še stopnjevale, saj je tajvanski razvijalec Red Candle zaradi strahu umaknil igro iz Steama, kitajski založnik Indievent pa je zaradi igre izgubil svojo licenco.

Zato so vsi pozdravljali potezo založnika CD Projekta, ki si je igro upal postaviti na svoje prodajne police in se upreti kitajskemu režimu. Vendar pa je bilo slavje kratkotrajno.

Samo nekaj ur po oznanitvi je začivkal GOG-ov uradni Twitter račun in naznanil, da bo zaradi številnih pritožb igralcev igro umaknil iz ponudbe. Seveda vsi vemo, da so te številne pritožbe prišle iz strani Kitajske in ne iz strani običajnih igralcev, ki jim dol visi za takšne obskurne reference, ki jih najdemo znotraj Devotiona.

CD Projekt je tako zamudil idealno priložnost, da bi se odkupil igralcem zaradi zavajanja pri izdaji igre Cyberpunk 2077 na konzolah, a očitno je včasih denar bolj pomemben od borbe za pravičnost in svobodo govora.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime