Prihajajoče grafične kartice RTX 3060 se že preprodajajo po ceni 900 €

Suša pri novih grafičnih karticah in konzolah PlayStation 5 je že tako velika, da so ljudje postali že povsem obupani. Nedavno sem iz avta v svoj dom nosil konzolo PlayStation 5 in legitimno sem se vprašal, če je to pametno početje in če me ne bo za naslednjim ovinkom pričakal nekdo, ki me bo z opeko usekal po glavi in nato radostno zbežal domov igrati Demon’s Souls.

A pri grafičnih karticah je zadeva še hujša, saj tu problem ni samo pomanjkanje zalog zaradi želje igralcev, da bi nadgradili svoje PC-je, ampak tudi kopanje za kripto bogastvom. To je cene dvignilo v stratosfere in tiste začetne cenovne postavke, ki sta jih postavila NVIDIA in AMD se te dni berejo kot pravljica.

Dober primer te norije so prihajajoče grafične kartice RTX 3060, ki jih NVIDIA ceni na 329 dolarjev. To so tudi prve grafične kartice, ki v svojih gonilnikih nosijo zaščito pred kopanjem kriptovalute. Če uporabnik želi uporabiti kartico za kopanje Ethereuma, potem grafična kartica samodejno zmanjša svojo učinkovitost kopanja za 50 %, kar naj bi kartico naredilo manj privlačno vsem kripto rudarjem.

rtx 3060

A očitno teh to ni odvrnilo in spletna stran VideoCardz poroča o beloruski trgovini Onliner, kjer je prodajalec Artem v ponudbo postavil tri grafične kartice RTX 3060. Cena? 2800 BYN, kar v evrih pomeni 889 €. Človek bi mislil, da bo za to ceno dobil vse tri grafične kartice, ampak ne – Artem zahteva skoraj jurja za vsako posamezno grafično kartico. Pri opisu izdelkov je zapisano, da je bila ena kartica že razpakirana, saj so jo želeli testirati. Čeprav to ni navedeno so bili testi verjetno namenjeni kopanju kriptovalute.

Ponudba je bila nato umaknjena iz trgovine, razlog pa ni znan. Morda je nekdo že kupil vse tri kartice ali pa se je prodajalec zavedal, da je med slikami možno videti tudi serijske številke izdelkov, kar Gigabaytu omogoči hitro izsleditev trgovca, ki je prekršil datum uradne prodaje.

Kljub vgrajeni zaščiti proti kopanju kriptovalute nekateri že poročajo, da je RTX 3060 resda počasnejši, a na koncu se rudarjenje še vedno izplača in kartica na koncu dneva prinese dobiček.

Igralci imajo te dni res težke dneve pri nadgradnji in te dni priporočamo, da svoji obstoječi grafični kartici naklonite veliko ljubezni in prezračevanja, saj če naenkrat odpove, boste do zamenjave dela bolj težko prišli.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime