Tista RTX 3060 zaščita pred kopanjem kriptovalute je bila že zlomljena

NVIDIA se je tri tedne nazaj pogumno zoperstavila vsem kopačem digitalne kritpovalute in v svojo serijo grafičnih kartic RTX 3060 vnesla zaščito, ki prepreči učinkovito kopanje Ethernuma. Poleg tega so na svojem blogu ponosno zapisali, da bodo vedno stali na strani igralcev in da se njihove zaščite ne da zaobiti.

Zaščita ima precej preprost način delovanja: ko grafična kartica zazna algoritme za kopanje Ethernuma, se zmanjša učinkovitost delovanja za 50 %. To naj bi bilo dovolj, da bi kripto kopači pustili vsaj to grafično kartico pri miru in zaloga bi zato šla v roke pravih igralcev.

A kljub plemenitim namenom je bila resničnost povsem drugačna. Mrzlica za kriptovalutami je namreč tako velika, da so nekateri začeli za kopanje kupovati prenosnike, RTX 3060 pa je bila kljub svoji zmanjšani učinkovitosti še vedno dovolj močna, da je ob koncu dneva prinesla profit.

rtx 3060

Zdaj bo kopanje na teh karticah še bolj učinkovito, saj je nekomu na Guru3D forumih uspelo preplezati zaščito in RTX 3060 pripraviti do bolj učinkovitega kopanja digitalne rude. A za to mu ni bilo treba mesece iskati ranljivosti v kodi ali pa fizično razstaviti kartice ampak je bilo dovolj že to, da je obiskal uradno stran Nvidie, tam pa je prenesel starejšo verzijo gonilnikov 470.05, ki je bila namenjena samo razvijalcem. Z novoopremljenim gonilnikom mu je uspelo doseči 46 MH/s, kar je dobra hitrost, a spletna stran Cryptomining je zapisala, da obstajajo določene omejitve.

Zadeva namreč deluje samo na operacijskem sistemu Windows in samo na eni RTX 3060 grafični kartici, ki je priklopljena na PCIE in na monitor. Če priključimo več RTX 3060 grafičnih kartic, potem se učinkovitost kopanja zmanjša, saj zopet začne delovati zaščita pred učinkovitim delovanjem.

Zaščita tako ni bila povsem zlomljena in zanimivo je videti, kako globoko v delovanje sistema je NVIDIA zakopala svoj algoritem. A rudarji se ne pritožujejo in skoraj ne dvomimo, da bodo slej ali prej odpravili še te dodatne hakeljce.

NVIDIA naj bi enako zaščito uporabila tudi v prihajajoči seriji RTX 3080 Ti, AMD pa v svoje grafične kartice ne bo vdeloval takšne zaščite.

Če ste tudi sami pripravljeni za nekaj časa opustiti igranje in bi svojo grafično kartico raje uporabili za kopanje rude, potem priporočamo včlanitev v kripto menjalnico Binance, ki je ena največjih in stabilnih menjalnic na svetu. Kako že pravi stari rek? Če jih ne moreš premagati, potem se jim pridruži.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime