Kripto kopači so zdaj za svoje namene začeli izrabljati trde in SSD diske

Pazite na svoje trde in SSD diske, saj zna industrijo kmalu zadeti pomanjkanje zalog tudi na tem področju. Pomanjkanje grafičnih kartic je pripeljalo do rojstva nove kriptovalute z imenom Chia, ki bo na trgu izšla 3. maja.

Spletna stran Tomshardware poroča o zanimivi raziskavi kitajske spletne strani Time Finance, ki je začela raziskovati nenadni poskok cen trdih in SSD diskov, ki naj bi bile direktno povezane z novo kriptovaluto. V Beijingu so na intervju povabili nekaj večjih prodajalcev shramb in dobili so nekaj zanimivih ugotovitev.

Trdi in SSD diski prihajajo iz roke podjetij Seagate in Western Digital. A še preden njihovi izdelki pridejo do trgovin, zaloga roma preko raznih agentov, preden ta pride do distributerjev in na koncu samih trgovcev. Slednji poročajo, da ta veriga ne deluje več tako kot bi morala, saj agenti preprosto več ne razpošiljajo diskov.

Nekateri premeteni trgovci, ki imajo veze z agenti, so to pomanjkanje predvideli že vnaprej in začeli so si delati masovne zaloge, kar je še bolj vplivalo na dobavo. Tisti najbolj pogumni so pokupili tisoče diskov in ko je cena zaradi tega končno poskočila, je eden pameten trgovec zaslužil skoraj pol milijona dolarjev.

Zaradi vsega tega vam ni treba takoj skočiti v paniko, saj je poskok cen zaenkrat omejen na Azijo, a vseeno so se prva pomanjkanja zalog že začela. Za kopanje Chia kriptovalute ne potrebujete nekih enormnih diskov, saj so dovolj že takšni diski s kapaciteto 4 TB. Najbolj so iskani diski s kapaciteto 6 TB in več, takšni izdelki pa so na dveh največjih spletnih trgovinah s tehnično robo JD.com in Taobao že povsem razprodani. Pomanjkanje zalog se je preselilo tudi na Japonsko, kjer se je nenadoma pojavilo močno zanimanje za diske z večjimi kapacitetami. 8 TB veliki diski so že povsem izginili, stranke pa zdaj naročujejo po 100 diskov naenkrat in nekatere trgovine so že začele omejevati količino diskov, ki jih lahko kupi posameznik.

kripto

Tomshardware je naredil primerjavo cen nekaterih najbolj popularnih diskov na Kitajskem in kakor lahko vidite iz zgornje razpredelnice je porast cen opazen in trend se bo zagotovo nadaljeval še naprej.

Zanimivo bo videti kakšen vpliv bo na trg imela kriptovaluta Chia (XCH), ko se bo 3. maja končno pojavila na kupu in nemara Binance kripto menjalnica dobi novega popularnega člana.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime