Kriptovalute v zadnjem tednu padle za kar 30 %

Lastniki kriptovalut so te dni nekoliko na trnih. Trg je namreč v zadnjem tednu zadelo več pretresov, zaradi česar so začele cene strmoglavo padati.

bitcoin

Najbolj dragocena ruda Bitcoin je v zadnjih sedmih dneh izgubila kar 30 % svoje vrednosti. Samo v zadnjih 24 urah je cena padla za 13 % in se ustavila na 38.585 dolarjih. Od takrat se je cena malce popravila in med časom pisanja zopet skočila preko magične meje 40k dolarjev, a vseeno je Bitcoin od sredi aprila, ko je držal rekordno vrednost 64.829 $, do danes izgubil 39 % svoje vrednosti.

Večji padec je zabeležil Ether, ki je v zadnjih 24 urah izgubil kar 16 % svoje vrednosti in en žeton je trenutno vreden manj kot tri tisočake.

ether

Razloga za padec ni težko najti, saj se je v preteklem tednu zgodilo kar nekaj večjih prevratov, ki so sprožili masovno prodajanje zalog kriptovalut. Tri mesece nazaj je Elon Musk pogumno najavil nakup milijarde in pol Bitcoinov ter zraven še dodatno razkril, da bodo zdaj Tesla poslovalnice za nakup sprejemale tudi kriptovalute. A tipček se je od takrat pošteno premislil in 12. maja razodel, da Tesla ne bo več sprejemala kriptovalut, saj ga skrbi poraba električne energije, ki zagotovo negativno vpliva na naravo.

Samo ta komentar je pošteno zabolel trg in v enem dnevu je izginilo preko 300 milijard kriptovalut. Elon Musk je sicer kasneje razložil, da Tesla ni prodala svoje zaloge Bitcoinov, a škoda je bila takrat že narejena, saj so ljudje v paniki začeli prodajati svoje zaloge.

Nato se je nov udarec zgodil včeraj, ko je Kitajska prepovedala trgovanje s kriptovalutami za vse svoje banke in vse kanale, ki ponujajo digitalno plačevanje. Nestabilnost kriptovalut naj bi bila te dni preprosto prevelika, to pa naj bi vplivalo na varnost ljudi, hkrati pa so kriptovalute kvarno vplivale na vsakdanje ekonomske razmere.

Zanimivo bo videti, ali se bodo Bitcoin in ostale kriptovalute pobrale iz tega dna in zopet dosegle svoje neslutene višave. Nekateri analitiki predvidevajo, da se bo Bitcoin za nekaj časa stabiliziral pri ceni 40k €. Kdo ve, morda to kmalu tudi sproži poplavo rabljenih grafičnih kartic, ki jih te dni na PC trgu močno primanjkuje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime