Revija Jazbina bo postala… Joker?

Konec lanskega leta je bil slovenski trg revij obogaten z Jazbino – novim računalniškim čtivom, pod katerega so se podpisali pisci nekdaj slavnega zabavnika Jokerja. Revija je bila med igralci lepo sprejeta, saj je bilo veliko ljudi navdušenih, da svojega branja o igrah ne izvajajo več samo digitalno, ampak imajo dejansko nekaj konkretnega fizičnega, ki navduši že z vonjem sveže odpakirane revije.

jazbina

Prodaja prvega izvoda je bila dovolj velika, da smo dobili tudi ponatis, ekipa pa se je pridno vrgla v delanje naslednje številke. Zdaj je preteklo že dovolj časa, da je bil natisnjen že četrti del, a pri tem boste naleteli na nekaj novega. Revija je zdaj na voljo za prednaročilo in v trgovini v oči zbode naslovnica, kjer je z rdečimi črkami zapisan Joker.

To je precej presenetljiv razvoj dogodkov, saj je ekipa revije ves čas zatrjevala, da Jazbina ni Joker in da to niti noče biti. Vendar pa so se zdaj očitno stvari obrnile v drugo smer, saj bo Jazbino več kot očitno doletela nekakšna sprememba.

Revija Joker je svojo zadnjo številko izdala novembra 2017 in takrat smo navdušenci iger žalostno pokropili eno zadnjih fizičnih čtiv, ki se je bavila z recenzijami iger in strojne opreme. Krivec za pokop je bil lastnik ALPress, ki je skočil v stečaj in tako ni bilo nobenega več, ki bi še plačeval pisce ter poskrbel za tiskanje revije. Enostavne rešitve ni bilo, saj ALPress ni želel izročiti licence komu drugemu in sodni mlini so na splošno počasni, tako da potencialnim kupcem ni ostalo drugega kot pa potrpežljivo čakanje. Nato je izginila še domena joker.si, ki jo je kupil nekdo samo v namene postavljanja “backlink” povezav in na strani te dni najdemo samo en kup smetja.

Očitno pa so sedaj sodni mlini vendarle premleli svoje. Na Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino znamka Joker še vedno pripada ALPressu, vendar pa se zna ta zapis kmalu spremeniti. Že oktobra lani je prijavo za prevzem licence vložilo podjetje Tehnet, ki ga najdemo podpisanega tudi pod Jazbino. Prijava še ne pomeni, da je bila ta prošnja tudi odobrena in kakor vidimo zadeva še ni bila registrirana, a sumimo, da se bo to kmalu spremenilo.

Na AJPES-u namreč lahko najdemo dokument, kjer je jasno zapisan razplet stečajnega postopka. Kakor vidimo je nekdo odkupil pravice za blagovno znamko Joker in Zdravje, za vse skupaj pa je odštel 2.500 €. Kupec ni zapisan, a glede na sliko naslovnice zadnje številke Jazbine res ni težko združiti sledi in ven izluščiti novega lastnika.

joker

Tako da bo Joker očitno ponovno oživel, a zanimivo bo videti pod kakšno podobo. Bomo še naprej gledali v Jazbino ali pa nas čaka preimenovanje? Vprašljiv je še en pomemben vidik Joker znamke: forum Mnenjalnik.

Lastništvo tega je bilo ob stečaju ALPressa dokaj nejasno in tudi zdaj, leta po zadnji številki Jokerja, nismo bližje odgovoru. Takrat je forum pod svoje okrilje vzel nekdanji Jokerjev glavni urednik David Tomšič – znan bolj pod vzdevkom LordFebo – a koliko je zadeva legalno njegova last ostaja vprašanje in zna se zgoditi, da bo novi zakoniti lastnik Jokerja zahteval nazaj tudi forum.

Več bo morda znanega v naslednji številki Jazbine, ki jo boste v svojih nabiralnikih prevzemali od 5. julija dalje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime