Predsednik Blizzarda odstopil – Overwatch in Call of Duty začela zgubljati ešportne sponzorje

V pisarnah založnika in razvijalca Activision Blizzard je še vedno burno. Po odmevni vloženi tožbi Kalifornije, ki je podjetje obtožilo neetičnih delovnih pogojev, kjer je prevladovala ameriška študentska mentaliteta, je sloves nekdaj slavnega razvijalca strmel na dno.

Na površje so priplavale razne dodatne grdobije, kot je denimo razkritje, da je eden od Activisionovih delavcev na ženska stranišča namestil kamere in da so moški večkrat prišli v posebne sobe za dojenje ter samo strmeli v ženske. Nekateri so se nato spomnili nerodne konference BlizzCon iz leta 2010, moški zaposleni pa naj bi imeli tudi posebno sobo, ki se je je v notranjih krogih oprijel vzdevek soba Billa Cosbyja.

blizzard

Activisionu je po nekaj dneh končno zacingljalo v glavah, da se ta kontroverzija ne bo pomirila čez noč, zato so začeli iskati grešnega kozla. Na odstrel je bil tako poslan sam predsednik studia Blizzard J. Allen Brack, ki je s svojo vampirsko dolgolasno pričesko nazadnje stopil pred kamere na zadnjem BlizzConu. Brack je bil eden od tistih, ki je v tožbi imenovan za nekoga, ki je omogočal razvoj takšne kulture in da vseh seksualnih prestopnikov ni bistveno kaznoval, pa čeprav je vedel za njihovo početje. Iz podjetja je izginil tudi Jesse Meschuk, ki je bil podpredsednik kadrovske službe in naj bi leta delal na temu, da bi zakril vsa ta sporna dogajanja znotraj studia.

Na čelo Blizzarda bosta stopila Mike Ybarra in Jen Oneal. Slednja bo tako postala prva ženska, ki bo prevzela vodilno funkcijo pri Blizzardu. Zanimivo je, da sta tako Mike kot tudi Jen relativna novinca. Mike je dolga leta delal pri Xboxu, Blizzardu pa se je pridružil kot izvršni podpredsednik šele leta 2019. Jen je po drugi strani še mlajša – prej je bila vodja razvijalca Vicarious Visions, tega pa je Blizzard kupil letos januarja.

Posledice tožbe so se začele kazati tudi na ešportnem področju. Telefonski gigant T-Mobile naj bi se umaknil kot uradni sponzor iz Overwatch in Call of Duty tekmovanj. Overwatch League Twitter račun je pri sponzorjih nehal omenjati T-Mobile, najbolj jasen pokazatelj umika podpore pa je nedavni prenos iz Call of Duty lige, kjer je ekipa New York Subliners z lepilnim trakom prekrila T-Mobile logotipe.

Tožba je še daleč od tega, da bi prišla na dejanska sodišča, tako da težav razvijalca in založnika še zdavnaj ni konec.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime