ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition – lahek gaming prenosnik z okraski

Priznam, da moje stare kosti ne spremljajo ravno najnovejših razvojev na področju elektronske glasbe zato sem malce čudno gledal v novi ROG Zephyrus G14 prenosnik, ki ga krasi nalepka Alana Walkerja. Tako je takoj jasno, da ta novi prenosnik ni namenjen ravno meni, a to ne pomeni, da je zame neuporaben in da ga ne znam ceniti. Sem namreč tehnološki zaljubljenec in veliko raje gledam v tisto, kar se nahaja pod pokrovom, ASUS pa je v prenovljeni prenosnik zapakiral ravno dovolj okraskov in dodatkov, da ni trajalo dolgo preden sem v svojo Spotify zbirko dodal tudi kakšen Alan Walker štiklc.


VIDEO RECENZIJA


Ime: ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition GA401QEC

Procesor: AMD R9-5900HS

Grafična kartica: Nvidia RTX 3050Ti

Zaslon: IPS QHD 120 Hz

Pomnilnik: 16 GB DDR4

Disk: NVMe 1 TB

Nakup: Uradna stran


Okrancljani prenosnik z Alan Walker logotipom ni nek nov izdelek, saj je ASUS za podlago vzel svoj igričarski laptop ROG Zephyrus G14 in tega spremenil samo vizualno, medtem ko je tehnično drobovje ostalo večidel enako.

K sreči je bil Zephyrus G14 že leta 2020 odličen izdelek, ASUS pa ga je v letu 2021 prenovil in mu še izboljšal nekatere karakteristike.

Na procesorskem področju vas bo zabaval energetsko varčni, a vseeno hudo močni Ryzen R9 5900HS. Gre za trenutno enega najmočnejših procesorjev na področju prenosnikov, tako da vam za procesorsko zmogljivost prenosnika še dolgo ne bo treba skakati v skrb. Podpira ga 16 GB DDR4 pomnilnika, ki ga lahko še dodatno nadgradimo, saj je prosta ena RAM reža za potencialno nadgradnjo. Tudi disk je bliskovito hiter in obsežen, saj boste za shranjevanje podatkov uporabljali NVMe 1 TB SSD disk.

Poleg prenosnika boste v paketu dobili še cel kup Alan Walker robe, med katero najdemo tudi nogavice in kapo.

Edina vidnejša sprememba napram običajnemu Zephyrusu se je zgodila na področju grafične kartice. Pri prejšnjih modelih ste namreč lahko izbirali med karticami GTX 1650, RTX 3050, RTX 3050Ti in RTX 3060, medtem ko je Alan Walker na voljo samo skupaj z RTX 3050Ti. Ta kartica sicer ni šibka in zna procesirati tudi famozne ray tracing učinke, a pri nastavitvah znotraj iger je treba biti malce varčen. To pomeni, da lahko pri višjih ločljivostih pozabite na ray tracing – to je bilo jasno že pri našem opisu Lenova Legiona Proja 5, pa še tam smo se zabavali z močnejšo kartico RTX 3060.

Poglejmo si še vhode. Na levi strani se nahaja 1x USB-C vhod, priklop za napajanje, 3,5 mm priklop za slušalke ter HDMI vhod. Na desni najdemo 2x USB 3.0 vhoda ter en USB-C vhod. Ste morda pri vsem tem opazili, da nekaj manjka?

Priklopi so dokaj standardni z izjemo Ethernet vhoda, ki ga preprosto ni.

Tudi samemu se mi je najprej zdelo, da nekaj pogrešam, a ni mi bilo jasno kaj. Odgovor sem dobil takoj, ko sem se pripravljal za prenos iger iz Steama in sem kot trapast iskal priklop za Ethernet kabel, a nato sem razočarano ugotovil, da ga preprosto ni. To ni novost, saj Ethernet vhoda ne boste našli tudi na običajnih Zephyrus G14 prenosnikih in razlog mi preprosto ni jasen. To niso telefoni, da bi morali ugašati vhode in odprtine, saj prenosnika ne nameravam potapljati pod vodo. Prav tako je tole gaming izdelek in internetna hitrost za medmrežne obračune je še vedno najboljša preko optike. Tako vam ne preostane drugega kot da si dokupite zunanjo mrežno kartico, kar seveda skazi eleganco prenosnika ali pa se zanašate na Wi-Fi omrežje.

Zaslon je po drugi strani odličen. V premer meri 14 palcev, gre pa za IPS panel s QHD zaslonom, ki lahko izda maksimalno ločljivost 2540×1440. Rob zaslona je izjemno tanek, tako da prikazana površina pride še bolj do izraza, ASUS pa je tudi poskrbel za podporo HDR tehnologije, igričarji pa boste navdušeni nad izjemno odzivnostjo zaslona z 120 Hz osveževalno frekvenco. Žal se moram tu spotakniti še ob eno nelogično potezo ASUS-a, saj se mu v prenosnik ni zdelo vredno vgraditi prav nobene kamere. To velja tudi za osnovni ROG G14 model, a ne za celo linijo, saj denimo prenosniki Zephyrus S17 GX703, Zephyrus M16 GU603 in ROG Flow X13 GV301ROG vsebujejo vgrajene kamere, zato je izključitev kamere tukaj nekam nelogična. G14 je namreč zadeva, ki tehta vsega 1,7 kilograma in jo boste tako radi vzeli s sabo na pot. Prav tako je tole igričarski prenosnik dokaj umirjenih barv in oblike, tako da ga zlahka uporabite tudi za službene namene ali za potrebe šole, kjer kamera pride izjemno prav. Tako kot v primeru Ethernet vhoda lahko kamero kupite posebej, a zakaj bi se moral končni uporabnik obremenjevati s takšnimi zadevami?

Zaslon je odličen in čeprav pri 14 palcih ni največji, za malce več vidnega polja poskrbijo tanki robovi.

Pohvale lahko podelim tudi zvoku. Vgrajena je Dolby Atmos tehnologija, ki poskrbi za bolj realističen obkrožujoči zvok – tako na slušalkah kot na vgrajenih zvočnikih. Od teh sta dva vgrajena na vrhu prenosnika, na spodnji strani pa se nahajata še dva “wooferja”, ki poskrbita za bolj izrazite base. Končni vtis je presenetljivo jasen zvok, kar se nenazadnje od izdelka, ki ga je podpisal svetovno znan DJ, nekako tudi pričakuje.

Tako, nekako smo zaokrožili tiste glavne specifikacije, ki veljajo za običajni G14 prenosnik, poglejmo si kaj prinaša Alan Walker edicija. Ta je poskrbela predvsem za spremembe na vizualnem področju, ki so vidne takoj, ko prenosnik primemo v roke.

Na zadnji strani prenosnika boste tako našli dva odsevna traka z Walkerjevim logotipom in ta dela družbo posebni matrici, ki zna preko LED lučk izpisati razne besede ali pa kakšno animacijo. Zadevo seveda lahko tudi izključimo, a ni dvoma, da zadeva prenosnik loči od konkurence in če se radi razkazujete po lokalnih gostilnah, potem je ta okrasek kot naročen za vas.

LED lučke znajo zadaj izpisati tekst, možno pa je izrisati tudi logotipe.

Walkerjev podpis najdemo tudi pri tipkovnici. Ta ponuja udobno tipkanje preko odzivnih tipk, poskrbljeno pa je bilo tudi za RGB osvetljavo. Tipki A in W sta začetnici Alana Walkerja, zato jima je ASUS nadel Walkerjev logotip, v svetlo modro barvo pa so bile obarvane še tipke Esc, Enter in Shift. Malce zmotijo manjše smerne tipke s puščicami, ampak to ni nič kritičnega.

Logotip slavnega DJ-ja boste gledali tudi pri zagonu računalnika, saj se vam bo namesto Windows slikice izrisal Walkerjev logotip, ki pa je malce glasen in zna zmotiti.

Tipke so udobne in odzivne ter so odete v Walkerjeve barve. Gumb za prižig služi tudi kot čitalec prstnega odtisa.

Za prilagajanje nastavitev boste v glavnem uporabljali ASUS-ov program Armoury Crate. Znotraj tega lahko prilagajate RGB osvetljavo tipkovnice, prilagajate profile za igre in izbirate med načini delovanja prenosnika, ki je lahko bolj tih ali pa ga v zameno za malček glasnejše ventilatorje prilagodite za poganjanje iger.

Ko smo že pri teh: prenosnik se pri njihovem poganjanju obnese solidno. Zagnali smo novejša naslova Days Gone in The Ascent in pri najvišji ločljivosti smo dobili presenetljivo dobre rezultate. Pri The Acent smo vklopili še ray tracing osvetljevanje in čeprav so nato sličice na sekundo malce padle, je RTX 3050Ti vseeno poskrbel za zadovoljivo optimizacijo. Mimogrede, vsaka ROG prenosnik pride s prednaloženim operacijskim sistemom Windows 10, ki hkrati ponuja bon za en mesec naročniškega servisa Game Pass.

Največja posebnost prenosnika je ROG REMIX, ki je nekakšna prenosna DJ postaja.

V paketu boste našli še ROG REMIX, ki je morda največja posebnost novega prenosnika. Gre za večjo postajo, ki jo na prenosnik priklopite preko USB-C povezave, na sebi pa vsebuje na pritisk občutljiva polja, ki jih lahko uporabimo za nadziranje predvajane glasbe. Tako se lahko počutite kot mini DJ in čeprav tole ni neka resna mešalka, vsebuje presnetljivo veliko možnosti. Lahko upočasnite ali pohitrite predvajano skladbo, ji dodate učinke ter se pozabavate s tremi “samplerji”. Vse skupaj lahko nato povežete z Aura Sync, tako da bodo lučke utripale sinhronizirano na vseh vaših napravah. Gumbi bi lahko bili malce bolj odzivni, saj v bistvu pritiskamo na prozorno plastiko, a kot dodatek se zadeva obnese solidno.

Praktično vse učinke in nastavitve boste nadzorovali preko programa Armoury Crate.

ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition je tako na koncu učinkovit prenosnik, ki vsebuje močne strojne mišice in nekaj okraskov in dodatkov, ki so namenjeni predvsem oboževalcem Alana Walkerja in elektronske glasbe na splošno. Ti bodo navdušeni na magično škatlico ROG REMIX, igralci pa boste predvsem čislali odličen zaslon ter močan Ryzen procesor. Škoda je edino za Ethernet povezavo in vgrajeno kamero, saj sem mnenja, da so to standardne zadeve vsakega prenosnika in bi jih moral ASUS pustiti pri miru.

Zadeva ni poceni in za novo okrancljani prenosnik boste odšteli okoli 2.000 €, kar je nekoliko dražje od običajnega G14 prenosnika. A takšna je pač cenovna politika ASUS-a, ki pa jo proizvajalec opravičuje tudi s podaljšano garancijo, ki velja 2 leti, a če napravo registrirate preko sledeče povezave dobite še dodatno leto garancije.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition v sebi vsebuje dobre mišice, vse skupaj pa je še dodatno okrašeno z dizajnom slavnega DJ-ja. Nedvomno je izdelek v prvi vrsti namenjen oboževalcem Alana Walkerja, a prav zna priti tudi vsem tistim, ki bi radi pod roko držali zmogljiv prenosnik, ki mu razni dodatki samo še dvignejo vrednost.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition v sebi vsebuje dobre mišice, vse skupaj pa je še dodatno okrašeno z dizajnom slavnega DJ-ja. Nedvomno je izdelek v prvi vrsti namenjen oboževalcem Alana Walkerja, a prav zna priti tudi vsem tistim, ki bi radi pod roko držali zmogljiv prenosnik, ki mu razni dodatki samo še dvignejo vrednost.ROG Zephyrus G14 Alan Walker Edition - lahek gaming prenosnik z okraski