Preizkus blockchain obveznic francoske centralne banke prinaša prve rezultate

Francoska centralna banka Banque de France je razkrila rezultate svojega eksperimentalnega programa za uporabo digitalne valute centralne banke (CBDC) za izmenjavo in poravnavo tokeniziranih državnih obveznic, kar bi lahko utrlo pot za uvedbo tehnologije na dolžniškem trgu v državi.

Po mnenju banke je eksperiment potrdil, da tehnologija veriženja blokov omogoča upravljanje potrgovalnih tržnih operacij v CBDC, “ob upoštevanju zaključka dodatnega testiranja z resničnimi količinami”, ki bi tudi “zagotovila podatke, potrebne za količinsko opredelitev potencialnega povečanja učinkovitosti in prihranka stroškov, ki bi jih infrastruktura, ki temelji na verigi blokov, lahko ponudila za poslovanje z vrednostnimi papirji.

“Eksperiment nam je tudi pokazal, da lahko platforme blockchain sobivajo in sodelujejo z obstoječimi podedovanimi platformami za poravnavo,” pravi Euroclear. Centralni depozitar vrednostnih papirjev (CSD) “funkcionalnosti lahko delujejo v dovoljenem okolju blockchain ob popolnem spoštovanju regulativnih pravil nadzora, zaupnosti in zasebnosti.”

Vendar študija tudi opozarja, da je pred razmišljanjem o uporabi platforme blockchain v proizvodnji še vedno treba izvesti preizkuse obsega in učinkovitosti v resničnem življenju.

Pobudo je vodilo belgijsko podjetje za finančne storitve Euroclear z uporabo sistema, ki ga je zasnoval ameriški tehnološki velikan IBM .

V preskušanju je sodelovalo skoraj 500 institucij, vključno s primarnimi trgovci in skrbniki, ki so dejavni na francoskem trgu, je Euroclear povedal v poročilu, ki povzema rezultate projekta. Med njimi so BNP Paribas in BNP Paribas Securities Services, Crédit Agricole CIB, britanski HSBC in Société Générale.

Cilji poskusa so bili preveriti in oceniti, ali je na blockchainu mogoče izvajati široko paleto poprodajnih funkcionalnosti, ugotoviti dodano vrednost tehnologije blockchain in CBDC za kapitalske trge z uporabniškega vidika ter oceniti potencial naslednjega koraka.

Eksperiment “dokaz koncepta” je bil izveden v testnem okolju, za katerega so bili žetoni CBDC in obveznosti, ki so jih prilagodili du Trésor (OAT) – državne obveznice, ki jih je izdala francoska zakladnica – izvorno izdane v knjigi blokovnih verig. Vpletene banke so v poskusu delovale kot igralci na trgu OAT in varuhi, kar je pomagalo pri simulaciji trgovanja z vrednostnimi papirji.

Med sojenjem je francoski poslovni dnevnik Les Echos komentiral, da Banque de France “izvaja svoje poskuse v ritmu, ki prehiteva prihodnji digitalni evro”, s tem je namigoval na prizadevanja Evropske centralne banke (ECB).

Hkrati francoska pobuda prihaja približno šest mesecev po tem, ko je Evropska investicijska banka (EIB) začela svojo prvo prodajo obveznic s tehnologijo blockchain. Lani aprila je institucija EU izdala 100 milijonov EUR za verigo blokov Ethereum (ETH) v sodelovanju s španskimi Banco Santander , Société Générale in ameriško investicijsko banko Goldman Sachs.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime